Ziraat fakültesi mezunları kadro istiyor

Ziraat fakültesi mezunları kadro istiyor

Ziraat fakültesi mezunlarının sayısı her yıl artarak büyüyor. Kendi bölümleri dahilinde özel sektörde iş bulamayan ziraat fakültesi mezunları kamuda istihdam edilmeyi bekliyor.

Kamuda istihdam taleplerinin merkezinde ise uzun süredir geniş çaplı atama yapılmayan Tarım ve Orman Bakanlığı bulunuyor. Ziraat fakültesi mezunları mağduriyetlerinin sona ermesini ve kendilerine kadro açılmasını istiyor.

Plansız eğitim ve yüksek öğrenim politikaları nedeniyle yetersiz altyapı ile açılan çok sayıda ziraat fakültesinden her yıl yaklaşık olarak 4-5 bin öğrenci mezun oluyor. İstihdam planlaması yapılmadan mezun sayısının artırılmasına yol açan yanlış politikalar nedeniyle mezun olan ziraat mühendisleri özel sektörde yeterince istihdam edilemiyor, işe girenlerin büyük çoğunluğu ise hak ettikleri ücretin altında çalışıyor. Bununla birlikte kamu sektöründe  ziraat sektörüne yönelik uzun yıllardır yeterli istihdam olanakları oluşturulamıyor. Kendi alanlarında iş bulamayan veya atanamayan ziraat fakültesi mezunları, sorunlarını anlattı.

“ÖZEL SEKTÖRDE İŞ YOK”

27 yaşındaki M.B, “Harran Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü lisans ve yüksek lisans mezunuyum. Kendimi geliştirmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Param olmadığı  için dışarıya pek fazla çıkmıyorum. Maalesef daha iş bulamadım. İlanlarının çoğunda 3-5 yıl deneyim şartı aranıyor. KPSS’den 80,84 puan aldım. En son gittiğim iş görüşmesinde puanım iyi, atanırım diye beni işe almadılar. Bir yıldan fazla bir süredir atamalarımızın olması için uğraşıyoruz. Öğrenim kredisi borcumu ödemiyorum. Birçok arkadaşım gibi ben de hayallerimi hep atama sonrasına erteliyorum” diye konuştu.

“İŞLERİMİ ATAMA SONRASINA ERTELİYORUM”

A.G., “Gıda mühendisliği mezunuyum. İş tecrübem olmadığı için özel sektörde iş bulamadım. KPPS’den 89 puanım var. Puanlarım düşük olduğu için değil, atama sayısı az olduğu veya  atama yapılmadığı için atanamadım. KPSS B grubu iki yılda bir sınav oluyor ve bu iki yılda tek atamayı bile zar zor yapıyorlar. Madem atama yapılmayacak; keşke söyleseler biz ne sınava girerek veya bu şekilde bekleyerek vakit geçirirdik. Bir de belirsizlik yoruyor. Kamuya atama yapmayacağız diye söyleselerdi sınava girmekten vazgeçerdik diye” söyledi. Gıda mühendisi Ş.T. ise, “KPSS’den 68 puanım var. Özel sektör çok sıkıntılı, bazı yerler asgari ücretin altında çalıştırıyor. Az atama yapılıyor ve sınavlardan yüksek puan  alınması gerekiyor. Bizler ciddi sayılarda hemen atama yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum