Yüzde 3’ün Üzerinde Engelli İstihdam Eden İşsizlik Sigortasından Desteklenecek

Yüzde 3’ün Üzerinde Engelli İstihdam Eden İşsizlik Sigortasından Desteklenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yeni yapacaklara bir düzenleme ile işyerinde yüzde 3’ün üzerinde engelli istihdamına imkan sağlayan özel iş yerlerine işsizlik sigortasından fon verileceğini açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yeni yapacaklara bir düzenleme ile işyerinde yüzde 3’ün üzerinde engelli istihdamına imkan sağlayan özel iş yerlerine işsizlik sigortasından fon verileceğini açıkladı. Engelli çalıştırılması konusunda ceza yerine teşvik edici uygulamaları cazibeli hale getirdiklerini belirten Şahin, “Yeni bir düzenleme ile yüzde 3’ün üzerinde de engelli çalıştırmak isteyen iş yerlerimizi de teşvik sistemi içine kattık. İşsizlik sigortasından fonlayacak şekilde işverenin üzerindeki yükü hafifletecek bir cazibe oluşturuyoruz.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu'nun merkez hizmet bürolarının açılış törenine katıldı. Programa ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, TBMM İdari Amiri Salim Uslu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve pek çok davetli katıldı. Şahin burada yaptığı konuşmada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bu alanda yaptıklarına değindi. “Herkesin yaşam hakkı, onurluca yaşama hakkını, istihdam hakkının en önemli hak olduğunu dile getiriyoruz.” ifadesini kullanan Şahin, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen engelli istihdamının artırılmasına imkan sağlayacak yasa ile kontenjan fazlası veya yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıran işverenlerin teşvik edilmesi amacıyla sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını duyurdu. Mevcut hükme göre bu primin yüzde 50'si Hazine tarafından karşılanıyor.

Engellilerin geldiği noktayı ilerletmek amacıyla 4 noktada çalışma yürüttüklerini aktaran Şahin, şöyle devam etti:

“Eğitimle ilgili özel okullar, rehabilitasyon merkezleri ve kaynaştırma sınıfları olmak üzere bugün 209 bin engelli evladımızı eğitim imkanlarından istifade eder hale getirdi. 46 bin çocuğumuzu taşımalı eğitimle ücretsiz taşıyoruz. Üniversiteye giden engellilerin oranını yükselterek istihdamda kalıcı bir şekilde kalkınmanın bir öğesi yapmaya çalışıyoruz. Eğitim bizim en önemli ayağımız burada pozitif ayrımcılık yaparak yolumuza devam edeceğiz. İkincisi sağlık. Sağlıkta dönüşüm, sosyal güvenlik reformu, doğan her çocuğun sigortalı olması, 18 yaşına kadar sigortalı olması, doğmadan anne ve çocuğun tarama sistemi ile sağlığının kontrol altına alınması. Bu sayede anne ve bebek ölümlerini en hızlı düşüren dünyanın 10 ülkesinden biri olduk. Özellikle zihinsel ve işitme engelli kardeşlerimizin doğuşta yapılan taraması sayesinde bir operasyonla bunun önüne geçebiliyoruz. Çocuklarımızın yüzde 85’i işitme taramasından geçiriliyor ve bir sıkıntısı varsa hemen önlemi alınıyor. Aynı şekilde, zihinsel engelli var mı? Otistik mi? Down sendromlu mu? Bunlar tespit edilerek gerekli önlemler alınıyor.”

İSTİHDAM PAKETİ SAYESİNDE ÖZELDE ÇALIŞAN ENGELLİ SAYISI 89 BİNE ULAŞTI

Engellilerin istihdamı konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Şahin, “Engelli istihdamı ile ilgili yüzde 3 kadro var. Bir taraftan bunu dolduracağız. Engelli alımı ile ilgili sınav sistemini değiştirdik. Nisan ayında bu sınav sistemini daha da güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Ama bunu sıfırlasak dahi engelli istihdamının hak ettiği yere ulaşması için özel sektörün önünü açmamız gerekiyor. Özel sektörün önündeki cazibeyi arttırmalıyız. Ceza sistemi önemli bir caydırıcılık. Özellikle özel sektörün önündeki engeli kaldırarak kazan kazan dediğimiz engelli çalıştırmayı cazibeli hale getirecek sistemi faaliyete geçirdiğimiz zaman cezaya gerek kalmayacak.” şeklinde konuştu.

2008’de çıkarılan istihdam paketinde engelli çalıştıran işveren paylarının devletin ödemeye başladığını vurgulayan Şahin, şunları aktardı

“Bu destek sayesinde bugün özel sektörde çalışan engelli sayımızın 89 binlere ulaştığını gördük. Bugün plan bütçe komisyonunda görüşülecek yasada ise eğer yüzde 3’ün üstünde engelli çalıştırıp performansından memnunsa ona verilen işleri başarılı bir şekilde yapıyorsa özellikle tekrara dayalı işlerde engelliler çok başarılı. Yüzde 3’ün üzerinde engelli kardeşlerimizi çalışmasına imkan sağlıyorsanız özel sektöre işsizlik sigortasından bunu fonlayarak istediğiniz kadar engelli çalıştırın diyoruz. Bu yasa en önemli yasalarımızdan birisidir. Diğer bir çalışmamız korumalı işyerleri açılarak engellilerin kalkınmanın bir parçası olması sağlamak.”

ENGELLİ ULAŞIMINI DENETLEYECEK KOMİSYONLAR KURULDU

Engeller konusunda eğitimde, sağlıkta ve istihdam da olanakların arttırıldığını artık şehirlerde ulaşımın, erişimin engellilere uygunluğunun arttırılmasını gerektiğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

“Şehirlerimizde altyapının, üst yapının asansörlerimizin ve toplu taşımanın engelliye göre dizayn edilmesi gerekiyor. İşte o yüzden son gelinen noktada Türk Standartları Enstitüsü ile bu standartları oluşturduk. Akademik dünya, sivil toplum ve yerel yöneticilerle beraber nasıl bir sistem oluşturacağız kaldırımlar, asansörler, otobüsler engellilere göre nasıl dizayn edilecek bunların hepsinin alt yapı çalışması başlatıldı. Önemli bir çalışmayı başlattık. Her ilde vali yardımcısı başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon içinde sivil toplum ve engelli kardeşlerimiz var. Her şehre o gözle bakacaklar. O şehirde işini tam yapan yöneticiler varsa teşvik edilecek, bir şekilde bakış açısı yoksa onlara gerekli cezayı vereceğimiz denetleyeceğimiz ve takip edeceğimiz yani yapan ve yapmayanın ayırt edildiği bir sistem kuracağız.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.