Yüksek Maaşlar İsviçre’nin En Önemli Cazibesi

Yüksek Maaşlar İsviçre’nin En Önemli Cazibesi

Avrupa’nın ortasında Avrupa Birliği'ne üye olmayan İsviçre, AB’nin kendisine dayattığı ikili anlaşmalar konusunda da çok soğuk davranıyor.

Avrupa’nın ortasında Avrupa Birliği'ne üye olmayan İsviçre, AB’nin kendisine dayattığı ikili anlaşmalar konusunda da çok soğuk davranıyor. Özellikle bankacılık sektöründe kendine has kuralları uygulayan İsviçre, ülkeler arası bilgi paylaşımı konusunda da bin dereden su getiriyor.

Bununla birlikte düşük işsizlik rakamları ve iş piyasasının ihtiyacı olan kalifiye personel ihtiyacının devam etmesi ile özellikle AB’de yaşanan ekonomik krizin etkisiyle gurbetçi pozisyonuna düşen Avrupalıların iş konusunda akıllarından geçen ilk ülke İsviçre. 2001 yılında yürürlüğe giren ikiili anlaşmalar sayesinde İsviçre’de iş buldukları takdirde oturum iznine sahip olan Avrupa Birliği vatandaşlarının 2009 yılından itibaren hızlı bir artış gösteren nüfus oranları ülkede muhafazakar kesimi ciddi oranda rahatsız ediyor. Mevcut durumun daha iyi anlaşılması için Almanların nüfusunun son 10 yılda 100 binden fazla artmasını örnek gösteren SVP, geçmiş yıllarda Müslüman göçmenler üzerinden yürüttüğü siyasetini son yıllarda AB’li göçmenlere kaydırmış durumda. Hükümet siyasi baskılar neticesinde AB vatandaşlarının oturum alma hakkını bir yıl süre ile kontenjana tabi tutarken ülkede en çok oyu alan İsviçre Halk Partisi (SVP) de gelecek şubat ayında halkın önüne gelecek olan ‘Kitlesel göçe karşı’ ismini taşıyan yasa tasarısı ile konuya hukuki bir boyut katmayı planlıyor.

Öncelikli olarak yaşam kalitesi ile ilk ve ortaokul öğreniminin AB standartlarının bile üzerinde olmasının avantajına sahip olan İsviçre’de en cazip konu maaşların yüksek olması. İsviçre’de çalışan bir kişinin yıllık ortalama kazancının 56 bin Euro olduğu bir yerde AB ülkelerinde bu rakama en yakın kazanca sahip olan 32 bin Euro ile Lüksemburg olurken, onu 25 bin Euro ile Danimarka, 21 bin Euro ile Finlandiya takip ediyor.

İsviçre’de sol partilerin minimum maaşları yükseltmek için çabaları devam ederken meslekler arası en düşük aylık kazanç 3 bin 200 frank ile 3 bin 845 frank arasında değişiyor. Bununla birlikte iş piyasasında medyan olarak tarif edilen en yüksek kazanan ile en düşük kazanan kişilerin ortasında yer alan miktar ise 5 bin 979 Frank.

AB ülkelerinin en düşük maaş sıralamasına bakıldığında en iyi durumda olan ülke bin 874 Euro ile Lüksemburg. Bu ülkeyi vatandaşına bin 502 Euro ile en düşük maaş imkanı tanıyan Belçika izlerken, sıralamayı Hollanda, İrlanda ve Fransa takip ediyor. Bu arada istatistiki bilgilerde Türkiye 429 Euro ile 12. sırada yer alıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.