Yasalarla çözemeyiz

Yasalarla çözemeyiz

Devlet Bakanı Özak: Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesini yalnızca yasalarla ortadan kaldırmak mümkün değil suç ve ceza müessesesi çalışmalı, eğitimle ve topyekun buna hayır diyerek, tepki göstermeliyiz.

Spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, sporda şiddetin yalnızca yasalarla önlenemeyeceğini belirterek, “Suç ve ceza müessesesi çalışmalı, eğitimle ve topyekun buna ‘Hayır’ diyerek, tepki göstermeliyiz” dedi. Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarının soruların yanıtlayan Özak, Fenerbahçe Ülker ile Efes Pilsen basketbol takımları arasındaki play-off final maçında yaşanan olayların hatırlatılması ve statlardaki şiddetin basketbol salonlarına taşınmasının nasıl önleneceği yolundaki soru üzerine şunları kaydetti:

“Bu tip olumsuz görüntüleri ve sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesini yalnızca yasalarla ortadan kaldırmak mümkün değil. Bu dünyada da böyle, ancak asgariye indirilebilir. Özellikle sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yasanın çıkarılmasından sonra olaylarda asgariye iniş olsa dahi, tamamını kaldıramadık. Valilik ve yerel yönetimlerin bu konuda birtakım görev ve sorumlulukları var, ama bütün bunlar eğitimle çözülebilir. Buraya gelen hanım ve çocuklar inanılmaz üzüntü yaşadı. Biz de üzülüyoruz. İki kulübün yöneticileri de üzüntü yaşadı. Suç ve ceza müessesesi çalışmalı, eğitimle ve topyekun buna ‘Hayır’ diyerek, tepki göstermeliyiz.”

Yaz tatilinden sonra Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa’da öncelikle Valilerin başkanlığında kurulan kurulun daha etkin olması, suçluların cezalandırılması, uygulamadaki eksikliklerin masaya yatırılması için, ilgili taraflarla konuşup gereken önlemleri alacaklarını ifade eden Bakan Özak, “Ama ezeli rekabeti daha seviyeli bir hale getiremezseniz, sahada şiddeti önlemek çok zor olabilir. Şiddete karşı topyekun mücadele etmek, belki ilkokul öncesi bir eğitimle buna başlamak lazım. Kulüplerin, yönetici ve medyanın yapacağı çok şey olduğuna inanıyorum. Medyasıyla, ilgili bakanlıkları, valilikleriyle, belediyesiyle bunu asgariye indirmemiz gerekiyor” diye konuştu

FUTBOLCU TRANSFERLERİ

Bakan Özak, “futbolcu transferlerinde yaşanan olumsuz rekabetin önlenmesi konusunda kulüplere bir çağrısı olup olmadığına” ilişkin soru üzerine, öncelikle menajerlik müessesesinin masaya yatırılması gerektiğini belirtti. Kulüplerin, gelir ve gider dengesi içinde harcamalarını yapmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Özak, gereksiz borçlanılmaması, gereksiz para harcanmaması gerektiğini söyledi. Özak, “Transferi, taraftarları birbirine düşman etmeyecek, sporcuları da sahaya çıktığında oynayamayacak şekilde rahatsız edecek boyuta getirmemek lazım. Centilmenlik içinde hareket etmek lazım. Çok para harcıyoruz, ama harcadığımız para karşılığında kaliteyi bulamadığımızı söyleyebilirim. Bunun milli takıma da yansımasını görüyoruz. Çok daha fazla oyuncu üretmemiz, altyapıya önem vermemiz lazım. Bakın Barcelona altyapıda yetiştirdiği oyuncularla dünyayı sallıyor” diye konuştu.

“Fenerbahçe-Galatasaray arasında bir dostluk maçı oynanmasının tekrar gündeme gelip gelmeyeceğine” ilişkin bir başka soru üzerine Özak, daha önce oynanması planlanan maçın UEFA talebiyle ertelendiğini hatırlatarak, “Bir maç ile ne centilmenlik tesis edilebilir, ne de ortadan kaldırılabilir. O bakımdan takımlar arasındaki rekabeti sevgi ve saygı içinde, fair-play anlayışına çevirebiliriz. Burada en büyük görev yöneticilere düşüyor. Yöneticilerin mağlubiyet ve şampiyonluk kaybetmeyi bir namus olayı gibi görmemesi lazım” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.