Vergide artışa gidiliyor
Bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren ve yeni vergi maddelerinin gerçekleşeceği 45 maddelik kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunuldu.
Dijital alana ilişkin dünya genelinde 750 milyon Avro, Türkiye'de ise 20 milyon Lira’dan fazla hasılat elde edildiğini ifade den AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, Dijital Hizmet Vergisi'nin her türlü reklam gelirleri, içerik satışları ile mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7,5 oranında belirlendiğini aktardı.
Teklifin kanunlaşması halinde dünyada pek çok ülkede uygulaması bulunan Konaklama Vergisi'nin ihdas edileceğini açıklayan Muş, Konaklama Vergisi'nin oranı hasılat üzerinden yüzde 2 olacak, konaklayan kişilerden alınacak. 2020 için yüzde 1 oranında, 2021 ve sonrası için yüzde 2 oranında uygulanacak. 2020'nin nisan ayı başında bu vergi müessesi yürürlüğe girecek. Belli başlı yerler, kamu misafirhaneleri, öğrenciler ile diplomatların kaldığı yerler istisna olacağını beyan etti.
Diğer bir hususta Gelir Vergisi üst dilimini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarma hedefleniyor. 500 bin lira ve yukarısında kazanç elde edenler yüzde 40 oranında Gelir Vergisi vermeleri isteniliyor.
Spor hakemlerinin elde ettikleri kazançların, Gelir Vergisi'nden istisnasının kaldırılması öngörülüyor. Yine Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara yapılan tevkifat oranının yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor.
Kanun teklifiyle "Değerli Konut Vergisi" isminde yeni bir vergi geliyor. Kanun teklifi yasalaşırsa, konutunun değeri 5 milyon ile 7,5 milyon lira arasında olanlar yıllık binde 3 oranında, 7,5 milyon ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6 oranında, 10 milyon lira üzerinde olanlar yıllık yüzde 1 oranında Değerli Konut Vergisi verecekler.
Kambiyo muameleleri vergi oranının binde 1’den, binde 2'ye çıkarılmasını teklif ediliyor.
Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), son üç toplantıda bin baz puanlık indirim yaparak politika faizini yüzde 24'ten yüzde 14'e çekti.
Merkez Bankası PPK faiz toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 16,50'den yüzde 14'e indirdi. Böylece temmuz, eylül ve ekim toplantılarında bin baz puanlık indirim yapıldı.
Uzmanlar, faiz indiriminin ekonomiye, bilhassa konut ve taşıt satışlarında bir nebze de olsa canlılık getireceği görüşündeler. Böylece enflasyon baz etkisiyle ekimde yüzde 9 civarında kalmaya devam edeceği düşünülüyor.
Enflasyonun ve faizin sıfır olması ümidiyle Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.