Vergi ve cezalara büyük zam gelebilir!

Vergi ve cezalara büyük zam gelebilir!

Vergi, harç ve cezalara Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından büyük zam gelebilir.

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gelecek yıl vergi, harç ve cezalarda ne kadar artış olacağı da belli olacak. Yarın rakamların açıklanmasının ardından yeniden netleme oranları da belli olacak. Yeniden netleme oranının yüzde 30’un üzerinde olması bekleniyor. Eğer cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa vergi, ceza ve harçlarda “devasa” artış olacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre cumhurbaşkanının vergi ve cezalarda yeniden değerleme oranından daha düşük bir artış oranı belirleme yetkisi var. Erdoğan’ın bu yetkisini kullanıp kullanmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Yeniden değerleme oranı, Vergi Usul Yasası’nda düzenleniyor. Oran ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, üretici fiyat endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor. Bu da kasım ayında ekim ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte netleşiyor.

Cumhurbaşkanının vergi ve cezalarda yeniden değerleme oranından daha düşük bir artış oranı uygulatma yetkisi var. Erdoğan, 2019 yılında motorlu taşıtlar vergisindeki artışı, yeniden değerleme oranı olan yüzde 23.73 yerine, yüzde 15.9 olarak belirlemişti. Ancak cumhurbaşkanının daha düşük bir oran belirlemesi bütçe dengeleri açısından sıkıntılı. Çünkü oranın yeniden değerleme oranından daha düşük tutulması belli bir vergi gelirinden vazgeçilmesi anlamına geliyor. Bu da bütçe açığı üzerinde olumsuz etki yaratacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum