Uyarılara rağmen kazalar yaşanıyor

Uyarılara rağmen kazalar yaşanıyor

Konya'da son 2 haftada toplamda 17 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 41 kişi de yaralandı.

Trafik kültünün şehirde yeterince gelişmemiş olması, hız ve kural ihlali beraberinde kazaları da getiriyor. Tüm ikazlara rağmen Konya'da her gün ölümlü, yaralanmalı ve ağır maddi kayıplı trafik kazası yaşanıyor. Son iki hafta içinde Konya'da trafik kazalarındaki artış dikkatlerden kaçmadı. Şehir genelinde sıklaştırılan denetimlere, faaliyetlere rağmen kazalar yaşanmaya devam ediyor.

YOLLARIN DÜZ OLMASI İNSANLARI REHAVETE SÜRÜKLÜYOR

Konya’da son zamanlarda artan trafik kazalarını nedenleri ile değerlendiren Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “Konya bulunduğu coğrafi konum nedeni ile birçok ili birbirine bağlayan şehir konumunda. Birçok araç ve kamyonunun geçiş güzergâhı. Konya genel olarak düz bir araziye sahip. Yollar da haliyle düz ve engebesiz. Böyle olunca vatandaşlarda dikkat dağınıklığı meydana geliyor. Bir anlık hata, bir anlık dalgınlık çok büyük hasarlara yol açıyor. Trafik kazalarının en önemli nedenleri arasında dikkatsizlik, dalgınlık, diğer sürücü ile empati yapmama ve aşırı hız geliyor. Son zamlarlarda yaşanan kazaların genelinde kural ihlalleri ve aşırı hız gelmektedir. 'Genelde bizim trafik kültürümüzde yaygın bir 'bir şey olmaz' düşüncesi vardır. Bu düşünceden çıkmalıyız” dedi.

4-3-1280x778.jpg

İNSANLAR HAYATLARININ DEĞERİNİ BİLMELİ

Son iki hafta içerisinde ciddi bir artış yaşanan ölümlü kazaları değerlendiren Çelik, daha şunları kaydetti: “İnsanlarımız çok kolay bir şekilde hayatlarını riske atacak kural ihlalleri, hız ihlalleri yapabiliyor. Konya nüfus bakımından İzmir ve İstanbul gibi şehirlerden daha az bir nüfusa sahip olsa da kaza oranlarında bu şehirlerle yarışacak hale geldi. Vatandaşlarımız yapmış oldukları hatalar ile hem kendi hayatlarını hem başkasının hayatını riske atmamalı. Bunu tüm sürücülerimize anlatmalıyız. Hayatımız hepimiz için çok değerli ve yapmış olduğumuz ihlallerin ve hataların geri dönüşü ne yazık ki olmuyor. Çok hızlı giderek bir yere yetişmek yerine yola biraz daha erken çıkarak hız kurallarına uyarak yolculuk yapmalıyız. Araçlarımıza emniyet kemeri ikazını susturmak için emniyet kemerini takmak yerine emniyet kemerimizi takalım. Hız kurallarına uyalım. Uzun yola çıkmadan önce uykumuzu tam olarak alalım. Konya’da aşırı hızdan dolayı yaşanan kazada aynı aileden 3 kişi vefat etti. Allah rahmet etsin. Keşke bu kaza yaşanmasaydı. Bu hataların geri dönüşü olmuyor maalesef. Hiçbir servet kaybedilen yaşamı geri getiremiyor. Hayatımız hepimiz için çok değerli. Hayatımızı riske atacak ihmallerden kaçınmalıyız.”

4-2-1267x800.jpg

KAZALARI TEK BİR SEBEBE BAĞLAYAMAYIZ

Yaşanan trafik kazalarının tek bir sebebe bağlanamayacağını, kazaların meydana gelmesinde birçok etkenin bulunduğunu dile getiren Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Nüfus artarken, trafikteki araç sayısı da artıyor. Bugün trafikte yayadan çok araç görebilmek mümkün. Özellikle son 20 yılda motorlu araç sayısı 8 milyondan 25 milyona ulaştı. Bu sayının 20 yılda 4'e katlaması trafikte olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Trafiğe her gün yeni araçlar giriyor. Acemi sürücü sayısı artıyor. Dikkatsizlik ve kural ihlalleri var. Ne kadar araç, o kadar kaza riski demektir. Araç sayısının artması ile sürücülerin hareket kabiliyeti de azalmış oldu. Kazaların yaşanmasında bu da bir etken. İnsan hataları ve diğer faktörler de göz önüne alınınca birbirine bağlı birçok sebep ortaya çıkıyor. Önce vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Sonra diğer faktörler üzerinde çalışılmalar yapmalıyız.”

KONYA'DA TRAFİK KÜLTÜRÜ ESKİDEN BERİ DÜŞÜK

Konya’da trafik kültürünün eskiden beri düşük olduğuna da değinen Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, konuşmasını şu ifadeler ile tamamladı: “1980'li yıllarda ulaştırma mühendisliğine asistan olarak girdiğimde Konya’daki trafik kültüründen şikayet ederdik. Eskiden Konya’da trafik kültürü daha düşüktü. Bugün biraz daha düzeldiğini görebiliyoruz. İnsanlar kırmızı ışıkta durmak yerine ‘bir şey olmaz’ mantığı ile geçerlerdi. Yolun ortasından giden yayaların yanı sıra, trafiği tehlikeye sokan araçlar görebilmek mümkündü. Bugün bu konuda bir düzelme var ancak yetersiz. Benzer şeylere şahit oluyoruz. Trafiği düzenli hale getirmek hepimizin elinde. Bu durumu ivedilikle düzeltmeliyiz.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.