Tuskon Ve Rutid’den Mobilyacılara Rusya Desteği

Tuskon Ve Rutid’den Mobilyacılara Rusya Desteği

Rusya’nın başkenti Moskova’da Expo Center fuar alanında yapılan Mebel 2013’e katılan Türk mobilya sektörünün temsilcileri, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Rusya Türkiye İşadamları Derneği ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticar.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Expo Center fuar alanında yapılan Mebel 2013’e katılan Türk mobilya sektörünün temsilcileri, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Rusya Türkiye İşadamları Derneği ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin birlikte düzenlediği 'Rusya ve Türkiye’deki Mobilya Sektörü' konulu seminerde bir araya geldi.

TUSKON üyesi dernekler aracılığı ile Ankara, Malatya, Hatay, Gaziantep ve Osmaniye’den gelen mobilyacılar sektör konusunda detaylı bilgi aldı. Rusya’da 2013 sonunda yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracat rakamlarını yakalaması beklenen sektörün Rusya’daki payı henüz yüzde 4’lerde. Rusya’da toplam 10 milyar doları bulan sektörün yaklaşık 3 milyar dolarlık kısmı yerli üretimden karşılanıyor. Çin yüzde 30’la Rusya pazarına en çok mobilya ihraç eden ülke olurken, İtalya yüzde 18, Almanya ise yüzde 8’lik paya sahip.

Türkiye’den Mebel 2013’e milli katılım olmazken, 10 civarında Türk firması bireysel olarak 3 firma da Turquality kapsamında fuara katıldı.

TOPLAM TİCARET HACMİ 50-55 MİLYAR DOLAR

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü, RUTİD Başkanı Esat Sarı ve TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava, Rusya pazarı ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Rus mobilyacıların da katıldığı toplantı sonrası ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Rusya ve Türkiye’nin birbirini tamamlayan ekonomiler olduğuna değinen Karabörklü, iki ülke arasında 30 milyar doları aşan toplam ticaret hacminin turizm, mağazalar ve diğer yatırımların da dikkate alınması durumunda 50-55 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya’ya yatırım için büyük firmaların gelmesini, küçük firmaların ise stratejik işbirlikleri yaparak gelmelerini öneren Karabörklü, şu tavsiyelerde bulundu:

"Rusya’da bir noktaya olmak her yerde olduğunuz anlamına gelmiyor. Moskova, Krasnodar, Novosibirsk, Yeketerinburg ve Kazan’ı beş ayrı merkez olarak önerebilirim. Her bölgenin kendine özgü kaynakları var. Rusya’nın 30 kenti 800 bin nüfusun üzerinde. Her kent dikkate alınmalı. Personel ve kira giderleri yüksek. Türkiye ile mukayese yanlış olur. Devletimizin teşvikleri var. Ticaret müşavirliğimizle temas kurularak bunlar elde edilebilir. Bir de Rusya’da yerleşik olmak önemli. Ofis ya da deponuz olmalı. Fuarlara katılım da düzenli olmalı."

RUSLAR KALİTELİ MAL TERCİH EDİYOR

Rusların kaliteli ve özel mal tercih ettiğine değinen TUSKON Rusya Temsilcisi Tırnava, “Rusya adresi bulunan kartvizit olması siz diğerlerinden bir adım öteye taşıyor.” dedi. Tırnava’ya göre Rusya’nın bölgeleri iyi değerlendirmeli ve uzun vadeli planlamalarla pazarda var olmak için çalışılmalı.

Rusya’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından önce tekstil sektörünün geliştiğini, insanların gardroplarını yenilediğini aktaran RUTİD Başkanı Sarı, “Türk tekstil sektörü Rusya’da başarılı, 3 binin üzerinde mağaza var. Sonrasında insanlar arabalarını değiştirdi. Otomobil sektörü Rusya’da çok canlı. Üçüncü aşamada ise insanlar evlerini düzeltmeye başladı. Beyaz eşya ve mobilya şimdilerde canlandı. Konut inşaatı artık öne çıkmaya başladı. İnşaat sektörü de hayli canlı. Mobilya sektöründe navlun yüksek olduğu için Rusya’da üretimin hedeflenmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın ekonomisini çeşitlendirmek istediğini, yabancı yatırıma ciddi destek verdiğini hatırlatan RUTİD Başkanı, “Biz dernek olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Rus makamları ile ikili işbirliği anlaşmalarımız var. Ciddi bir tecrübemiz var. İşadamlarımızla her zaman bunu paylaşmaya hazırız.” önerisinde bulundu. Sarı, Rusya’da markalaşmanın başarılı olabilmek için önemli unsurlardan biri olduğuna da dikkat çekti.

Fuar katılımcılarından Mahmut Ahıskalı da Rostov’da beş firmanın işbirliği ile Mebelinta firmasını kurduklarını ve büyük bir depo tutarak Rusya pazarında etkin bir şekilde var olmaya başladıklarını söyledi. Sektörde rekabetin yüksek olduğuna değinen Ahıskalı, Rusların kaliteli ve fonksiyonel ürünler istediğini belirtti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.