“türkmenistan’ın Enerji Kaynakları Bölgenin Geleceği İçin Önemli”

“türkmenistan’ın Enerji Kaynakları Bölgenin Geleceği İçin Önemli”

Türkmenistan’da düzenlenen Uluslararası Petrolgaz Konferansı’na katılan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney ve Orta Asya’dan sorumlu müsteşarı Lynne Tracy, Türkmenistan’ın enerji kaynaklarının bölgenin geleceği için önemli olduğunu kaydetti.

Türkmenistan’da düzenlenen Uluslararası Petrolgaz Konferansı’na katılan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Güney ve Orta Asya’dan sorumlu müsteşarı Lynne Tracy, Türkmenistan’ın enerji kaynaklarının bölgenin geleceği için önemli olduğunu kaydetti.

Dünyanın önde gelen dev enerji şirketleri ve sektör temsilcileri doğalgaz zengini Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bu sene 18.'si düzenlenen "OGT-2013" fuarı ve konferansına büyük ilgi gösterdi. Türkmenistan’ın bu büyük organizasyonunda Türkiye’yi temsilen çok az sayıda katılım olduğu gözlemlendi.

Türkmenistan’ın en büyük organizasyonu olan Petrolgaz Fuarı ve Konferansı bugün başladı. Aşkabat’taki Sergi Köşkü’nde ziyaretçilere kapılarına açan organizasyona, Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Bakanlar Kurulu üyeleri ile birlikte diplomatik misyon şefleri, sektör temsilcileri katıldı. Fuar ve konferansa 50’e yakın ülkeden 700’ün üzerinde sektör temsilcisi katılıyor.

Konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Lynne Trace, Türkmenistan’ın bölgesinde enerji alanında önemli rol oynadığını söyledi. Türkmenistan’ın izlediği enerji politikasını desteklediklerini söyleyen Lynne Trace, ABD olarak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin hızlandırılması gerektiğini kaydetti. Günümüz teknolojisinin hızla geliştiğini kaydeden ABD’li yetkili, zaman geçmesiyle projenin geç kalabileceğinin altını çizdi. ABD’li yetkili ayrıca, Türkmenistan enerji güvenliğinin sağlanması ile ilgili çabalarını da desteklediklerini ifade etti.

TÜRKMENİSTAN’DAN ENERJİ İŞBİRLİĞİNE DAVET

Konferansta konuşan Devlet Başkanı Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, dünyanın dev enerji şirketlerini işbirliğine davet etti. Ülkesinde enerji sektöründe yatırım yapmak için önemli potansiyelin olduğuna dikkat çeken Hocamuhammedov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Japonya ziyaretinde enerji sektöründe çeşitli tesislerin inşa edilmesine ilişkin 10 milyar dolarlık anlaşmalara imza atıldığını belirtti.

TÜRKMENİSTAN’DA BÜTÜN PROJELERE YETECEK DOĞALGAZ VAR

Türkmenistan Petrolgaz ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muhammetnur Halilov, ülkesinin doğalgaz kaynakları bakımından zengin olduğunu söyledi. Bakan Halilov, şu an dünyanın 4. en büyük doğalgaz ülkesi olduklarını ve sadece Galkınış doğalgaz sahasının tespit edilen 26,2 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın ikinci en büyük doğalgaz sahasına sahip olduklarını söyledi. Bu sahanın rezervinin daha fazla olabileceğini söyleyen Bakan Halilov, bütün projelere için yetecek doğalgaza sahip olduklarının altını çizdi. Türkmen bakan, şu an itibariyle Çin, Rusya ve İran’a doğalgaz sattıkları ve daha fazla uluslararası piyasaya ulaşmak için çeşitli projeleri değerlendirdiklerini ifade etti.

ORTA ASYA’NIN EN BÜYÜK DOĞALGAZ FUARI AÇILDI

Bugün sabah saatlerinde Sergi Köşkü’nde doğalgaz fuarı da açıldı. Fuarın açılış töreninde Türkmenistan'ın doğalgaz ve petrolden sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un gönderdiği tebrik mesajını okudu.

Berdimuhamedov mesajında, ülkesinin önemli jeopolitik konumda ve zengin enerji kaynaklarına sahip olduğunu belirtti. Türkmen lider, enerji kaynaklarının uluslararası pazarlara güvenli bir şekilde ulaştırılmasının istikrarlı kalkınmaya önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Fuara katılan resmi heyet, stantları gezerek, şirket yetkililerinden bilgi aldı. Türkiye’yi temsilen Türkmenistan’da faaliyete gösteren Rönesans ve İlk İnşaat şirketleri katıldı. Bu şirketler, Türkmenistan’da petrolgaz sektöründe yabancı ortakları ile önemli projelerde yer alıyor.

Fuara Almanya, Rusya, Fransa, Amerika, Çin, İran, Avusturya, İtalya, Malezya, İngiltere gibi 50 ülkeden çok sayıda şirket katılıyor.

Dünya’nın en zengin 4. doğalgaz kaynaklarına sahip olan Türkmenistan’ın 2011 – 2030 Kalkınma Programına göre doğalgaz üretiminin 250 milyar metreküpe çıkarılması ve bunun 200 milyar metreküpünün ihraç edilmesi düşünülüyor. Bu ülkedeki Galkınış sahası 26,2 trilyon metreküp olan toplam rezerviyle dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olarak biliniyor. Bu sahanın ilk etabı işletmeye açıldı ve bunun için yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım yapıldı.

Türkmenistan dünyanın doğalgaz rezervlerinin yüzde 11.7′sine sahip çok önemli bir ülke konumunda.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.