“türkiye’nin, Avrasya Gümrük Birliğine Girmesi Birliğin Yararına”

“türkiye’nin, Avrasya Gümrük Birliğine Girmesi Birliğin Yararına”

Kazakistan Ekonomik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Maksim Zahareviç, Türkiye’nin Avrasya Gümrük Birliğine girmesinin birlik için büyük faydalar getireceğini söyledi.

Kazakistan Ekonomik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Maksim Zahareviç, Türkiye’nin Avrasya Gümrük Birliğine girmesinin birlik için büyük faydalar getireceğini söyledi.

Maksim Zahareviç’in Kazakistan’da yayın yapan haber portalı Nur.kz sitesine yaptığı açıklamada, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Avrasya Gümrük Birliği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin birliğe girmek istemesinin dikkate değer olduğunu ifade eden Zahareviç, Türkiye’nin birliğe büyük katkı sağlayacağına inandığının altını çizdi.

TÜRKİYE BİRLİĞE GÜÇ KATAR

Kazakistan Ekonomik Araştırmalar Merkezi uzmanı Maksim Zahareviç Türkiye’nin Avrasya Gümrük Birliği’ne girmesi durumunda birliğe üye olan Kazakistan, Rusya ve Belarus ekonomilerine güç katacağının altını çizdi.

Türk ihraç mallarının son derece kaliteli olduğuna dikkat çeken Zahareviç, Türk mallarının da birliğe üye ülke piyasalarına girmesi ile birlikte rekabet ortamının oluşacağını ve bu şekilde fiyatların daha uygun hale geleceğini söyledi. Ermenistan ve Kırgızistan’ın da birliğe katılmak için bir takım girişimler içinde olduğunu da sözlerine ekleyen Zahareviç, Türkiye’nin birliğe katılmaması için hiçbir engelin olmadığının altını çizdi

Dünya ekonomisinin çok kırılgan olduğunu ve her an yeni bir global krizle karşı karşıya kalınabileceğini belirten Zahareviç, ülke ekonomilerinin kurulacak bu tür ekonomik birlikteliklerle bu krizlere karşı daha dirençli hale gelebileceğini vurguladı.

Son dönemde özellikle AB ülkelerinde görülen krizlerin birliği ekonomik olarak zor durumda bıraktığına dikkat çeken Zahareviç: “Bu krizler sonuncunda AB ülkelerinde işsizlik oranlarında büyük bir artış yaşanabilir. Bu işsizler ordusu AB ülkelerini daha büyük krizlere sokabilir. Bu noktada Türkiye dikkatli adımlar atmalı. AB ülkelerinde yaşanabilecek ikinci bir kriz dalgası Türkiye’yi de sıkıntıya sokar.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Rus basınında geçen ay çıkan haberlerde, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi Toplantısı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini aradığını ve Türkiye’nin Avrasya Gümrük Birliği’ne alınmasının mümkün olup olmadığını sorduğunu söylemişti.

Türkiye Nisan 2013’te de Rusya ve Çin’in öncülüğünde kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne resmen diyalog ortağı olmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.