Türkiye İlk Büyükbaş Hayvan İhracatını Türkmenistan’a Yapacak

Türkiye İlk Büyükbaş Hayvan İhracatını Türkmenistan’a Yapacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslah çalışmaları ilk meyvelerini verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslah çalışmaları ilk meyvelerini verdi. 1995 yılından beri yapılan çalışmalar sonucu geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı düveler ilk olarak Türkmenistan’a ihraç edilecek.

Bakanlık ile Türkiye hayvancılığında sığır ıslahında faaliyet gösteren tek yetiştirici örgütü olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslahı çalışması sonucunda geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin 259 başı 29 Kasım’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katılacağı törenle İzmir’den yola çıkacak. Düvelerin 1990 yıllarında ortalama 3.500-4.000 litre olan süt verimi yapılan çalışmalarla 7.500 litrenin üzerine çıkarıldı. Yıllar süren çalışmalarla bir öz kaynak ürünü olarak geliştirilen rekabet gücü yüksek damızlık düveler ve boğa spermalarının, başta Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracı hedefleniyor.

Diğer yandan; sütün miktarı kadar kalitesini de artırmak bilinci ile Merkez Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2011 yılında başlattığı süt analiz laboratuvar projesi ile ilk defa sütün yağ, protein, somatik hücre içeriğinin ıslahı alanında çalışmalar başlatıldı. İzmir, Ankara, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir illerinde açılan laboratuvarlarda bu çalışmalar devam ediyor. Ülke genelinde sığır ıslahına yönelik soykütüğü, önsoykütüğü, döl kontrolü ve süt kalitesini geliştirme projelerini Bakanlık ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği birlikte yürütüyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.