Türkiye İle Almanya Arasındaki Ekonomik İlişkiler Büyüyor

Türkiye İle Almanya Arasındaki Ekonomik İlişkiler Büyüyor

Berlin'de Almanya Ekonomi Bakanlığı’nda düzenlenen Birinci Türk-Alman Enerji İnovasyon Forumu büyük ilgi topladı.

Berlin'de Almanya Ekonomi Bakanlığı’nda düzenlenen Birinci Türk-Alman Enerji İnovasyon Forumu büyük ilgi topladı. Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde ve İşadamı Dernekleri Federal Birliği'nin (BUV) organizatörlüğünde gerçekleşen forumun ana konularını piyasada mevcut yenilikçi enerji sistemleri, uygulamalı enerji araştırmaları ve enerji ekonomisine ilişkin danışmanlık konuları oluşturdu.

Berlin Ekonomi Senatörü Cornelia Yzer bu tarz bir forumun iki devlet adına çok büyük önem arz ettiğini vurguladı. Yzer, "Türkiye enerji sektöründe gün geçtikçe ilerliyor. Diğer taraftan Berlin'de yenilenebilir enerji alanında ileri teknoloji üreten şirketler var. Bence güzel ortaklıklar oluşabilir." dedi.

Türk-Alman Enerji Forumu'nun Almanya koordinatörü Andreas Obersteller ise 2003 senesinde İskenderun'da Alman şirketleri tarafından açılan termik santralin iki devlet arasındaki ilk büyük enerji projesi olduğunu belirtti. Obersteller, gelecekte planlanan işbirliklerini şu şekilde açıkladı: “Bursa'da doğalgaz enerjisi projelerimiz var. Ayrıca RWE bir gaz santrali kuracak. Bunun dışında yenilenebilir enerji alanında birçok Alman şirketi Türkiye ile irtibat halinde.”

2011 yılında yaşanan Fukuşima Nükleer Santralı kazasının ardından yenilenebilir enerjinin önemini gün geçtikçe artıyor. Bu meselenin Türkiye için de çok büyük bir ehemmiyet arz ettiğini belirten Türkiye Enerji Bakanlığı’nın Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, "Bu konuda Almanya'dan istifade edebiliriz." dedi.

Yazar, “Almanya bugün Türkiye'nin en önemli iş ortağı ve açık arayla Türkiye'nin en büyük yatırımcısı konumunda. Türkiye, enerji alanında köprü ülke olarak Avrupa'daki enerji temini için önemli bir rol oynuyor.” şeklinde konuştu.

Forumda iki ülke arasındaki teknoloji transferi ve bu alandaki işbirliği projeleri kapsamında alınan kararların yarın açıklanması bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.