Türk Kahvesi, Unesco'nun Bakü Toplantısında Gündeme Gelecek

Türk Kahvesi, Unesco'nun Bakü Toplantısında Gündeme Gelecek

UNESCO'nun düzenlediği '8. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Uluslararası Komite Toplantısı', Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

UNESCO'nun düzenlediği '8. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Uluslararası Komite Toplantısı', Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. Toplantıda, Türkiye'nin gündeminde 6 yıllık faaliyet raporu ile birlikte, önemli kültürel değerlerinden biri olan kahvesi de yer alıyor.

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfez Garayev, 5 gün devam edecek toplantıya, 116 ülkeden 780 temsil heyetinin katıldığını bildirerek, başarılar diledi.

Türkiye UNESCO Milli Komite Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması' sözleşmesinin, UNESCO'nun mimari mirasın korunması için hazırladığı sit alanı sözleşmesinden sonra en önemli sözleşme olduğunu söyledi. Oğuz, "155 ülkenin çok kısa sürede taraf olduğu bu sözleşme, dünyanın en önemli kültür koruma projelerinden birisidir.'' dedi.

Sözleşmenin, somut olmayan kültürel objeleri korumaya yönelik programlar yürüttüğünü vurgulayan Oğuz, özellikle masallar, hikâyeler, destanlar, gelenekler, halk ozanları gibi kültürel değerleri yaşatmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü bildirdi. Milli Komite Başkanı Oğuz, ''Böyle bir mirası Dünya, Azerbaycan'da yapılan 8'inci toplantıda nasıl koruruz? Gelecek kuşaklara nasıl aktarırız? Bunun tartışmasını ve programını yapıyor''dedi.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına dair sözleşmenin acil ve temsili olarak iki koruma listesi olduğunu bildiren Milli Komite Başkanı, Türkiye'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalıyla Türk kahvesini önerdiğini söyledi. Oğuz, "Türk kahvesi bu defa görüşülecek ve ümit ediyoruz ki 'Somut Olmayan Kültürel Miras'ın 'Temsil Listesi'ne kaydedilecek.'' dedi.

Türk kahvesinin temsili listeye kaydı konusunda herhangi bir itirazın gelip gelmediğine ilişkin soruyu Öcal Oğuz, yapılan girişimde kastedilenin, kahvenin ham maddesinin kime ait olduğu ile ilgili olmadığı şeklinde cevap verdi. Oğuz, ''Kastedilen, Türkiye'de Türkler kahveyi nasıl hazırlıyor? Nerelerde içiliyor? Bunun üzerine gelenekler nasıl oluşuyor? üzerinedir.'' dedi.

'8. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına dair Uluslararası Komite Toplantısı' haftasonu sona erecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.