"Turizm Desteklenirse 2023 Hedefi 5 Yıl Önce Yakalanabilir"

"Turizm Desteklenirse 2023 Hedefi 5 Yıl Önce Yakalanabilir"

Turizmciler, ‘50 milyon turist 50 milyar dolar gelir’ olan 2023 hedeflerini 5 yıl önceden yakalamanın mümkün olduğunu, bunun için sektörlerinin de ihracatçılar gibi desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Turizmciler, ‘50 milyon turist 50 milyar dolar gelir’ olan 2023 hedeflerini 5 yıl önceden yakalamanın mümkün olduğunu, bunun için sektörlerinin de ihracatçılar gibi desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Resort Dergisi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi Antalya’da başladı. Kundu’daki WOW Kremlin Palace Otel’deki kongrenin misafirleri arasında Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder ile dünyanın önemli tur operatörlerinden TUİ Travel PLC’nin CEO’su Peter Long ve Almanya’nın büyük tur operatörlerinden FTI Genel Müdürü Dietmar Gunz da yer aldı.

Türk turizminin önemli isimlerinin hazır bulunduğu kongrenin açılış konuşmasını yapan AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır, kongrenin kısa sürede Türk turizminin buluşma noktası haline geldiğini söyledi. Antalya’nın Paris ve Londra’nın ardından Avrupa’nın en çok ziyaret edilen üçüncü şehri olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 33’ünün Antalya’ya geldiğini anlatan Çorabatır,şehrin turizm gelirlerindeki payının yüzde 35, istihdamdaki payının yüzde 38 olduğunu, Türkiye’deki yatak kapasitesinin yüzde 53’üne ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Antalya’nın 2013’ün 11 ayında yüzde 8 artışla 11 milyon ziyaretçi ağırladığını dile getiren Çorabatır, bu yı115 milyon geceleme beklediklerini söyledi. Türkiye’nin 2023 vizyonunda Antalya’nın 18 milyon yabancı turist ağırlamasının hedeflendiğini hatırlatan Çorabatır, “Bu hedefi buradan revize ediyorum. Antalya 2023’teki 18 milyon turist hedefini 2018’de yakalayacak.” dedi. Antalya’nın bu hedefi yakalayabilmesi için kış aylarıyla ilgili strateji programına ihtiyaç olduğunu kaydeden AKTOB Başkanı ayrıca, kış aylarında sektörün desteklenmesini, THY başta olmak üzere yurt dışından Antalya’ya direk seferler başlatılmasını, ihracatçılar gibi desteklenmelerini istedi.

Sektör olarak yapısal sorunlarla uğraşmak istemediklerini dile getiren Çorabatır, şöyle konuştu: "İmar, kıyı kenar çizgisi, emsallerle uğraşıp vakit kaybetmek istemiyoruz. Biz işimizi yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2634 sayılı yatırım işletme belgeli tesisleri olarak bakanlığımızın yetkili olmasını istiyoruz. Çünkü Çevre ve Şehircilik, Orman bakanlıkları Bunlar bizim vaktimizi alıyor. Sağlık Bakanlığı ile ayrı İçişleri Bakanlığı ile ayrı uğraşıyoruz. Maliye, Çalışma bakanlıkları ile ayrı uğraşıyoruz. Her zaman denetlenmeye hazırız, otellerimiz açık. Sektörün rekabet gücünü artırması için daha fazla desteklenmesini talep ediyoruz."

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da 2023 için 50 milyon turist, 50 milyar dolar hedeflendiğini hatırlatarak, "Antalya önümüzdeki 5 yıl içinde rakamını muhtemelen 18 milyona getirebilir. Türkiye’nin rakamı da muhtemelen 2018’de hedeflerini egale edebilir. 2023’te de muhtemelen çok daha üstünde bir takım rakamları görmemiz mümkün olabilir." dedi.

NELER YAPILMALI?

Bunları yapabilmek için bir takım değişikliklere ihtiyaç olduğunu savunan Ayık, “Kamunun ve siyasi otoritenin karar vermesi lazım. Türkiye bu sektörle yoluna devam edecek mi? Bu sektör desteklenmeye devam edecek mi? Sorun burada. Bu sorunun cevabını bulmak lazım. Siyasi irade, kamu bunu sağlarsa hedefi yakalarız.” diye konuştu. Ayık, ne yapılması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini ise şöyle özetledi: "Turizmle ilgili yasa ve yönetmeliklerin bütüncül yaklaşımla geliştirilmesi, revize edilesi. Sektörün sivil örgütlenmesini tamamlanması. Planlama ve fiziki alt yapının daha doğru geliştirilmesi. Turizm alan ve merkezlerinin toplam kalitesinin yükseltilmesi. Termal, kış, kongre, spor ve sağlık turizmi alt ve üst yapısının desteklenmesi. Sektörün ihtiyacı olan kalifiye insan gücüne yönelik çalışmaların artırılması."

"BAŞKA ŞEHİRLER İÇİN HAYAL, ANTALYA İÇİN GERÇEK"

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de şehrin bu yıl 12 milyon turist hedefini zorladığını belirterek, "Anadolu’nun bir çok şehrinde 50bin-100 bin turist büyük hayal olduğu halde Antalya’da artık milyonları katlayarak götürüyoruz. Türkiye’nin Antalya için öngördüğü 18 milyon hedefini 2018’de yakalarız." dedi. Vali Öztürk bunun yolunu şöyle tarif etti: "Antalya’nın kışını mutlaka yaza çevirmemiz lazım. Bu kadar büyük yatak kapasitesinin olduğu Antalya’nın kışlarını mutlaka canlandırmamız gerekiyor. Kongre, spor, kruvaziyer gibi turizm çeşitleriyle zenginleştirilmesi lazım. Sektörün kışın desteklenmesinin uygun olacağını düşünüyorum."

"KİŞİ BAŞI GELİR DÜŞÜYOR"

Dünya turizm sektörünün geçen yıl ki büyüklüğünün 6,6 trilyon dolar olduğunu anlatan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu rakamın 2023’te 13,8 milyar dolara, istihdamın ise 261 milyondan 338 milyon yükseleceğini savundu. Türkiye’nin ABD ve Çin gibi dünyanın büyük pazarlarında ‘yok’ olduğunu aktaran Ateş, Türkiye’nin kişi başı turizm gelirinin ise rakiplerine göre düşük olduğunu kaydetti. Kişi başı gelirin 850 dolardan 800 dolara gerilediği bilgisini veren Ateş, "Bugün 7,1 olan cari açığın GSYH oranı eğer turist başına gelir bin 500 dolar olsaydı yüzde 4 ya da İspanya kadar 58 milyon turist çekebilseydik 785 dolarla bile yüzde 4,8 düşmüş olacaktı." dedi.

"BU KEZ AKAYDIN BAKANI ELEŞTİRDİ"

Geçen yılki kongreye katılamadığı için o dönemki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından eleştirildiğini hatırlatan Akaydın, "Hepinizden bir sene öncesi için özür ilerim.” dedi. Akaydın, Türk turizminin en az yüzde 40’nını temsil edildiği Antalya’da toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Dinçer’in katılmamış olmasını eleştirdi. Akaydın, Bakan Dinçer’i, "Atandığından beri Antalya’da doğru dürüst hiçbir turizm toplantısında karşılaşmadım." sözüyle eleştirdi.

ELEŞTİRİYE CEVAP VERDİ

Mustafa Akaydın’ın Bakan Çelik ile ilgili eleştirisine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı cevap verdi. Bakan Çelik’in EXPO için çıktığı yurt dışı seyahatinden bugün döndüğünü ve memleketi Adana’nın Büyükşehir Belediye Başkanı adayı açıklanacağı için Ankara’da olduğunu belirten Arıcı, bakanlığı adına toplantıya kendisinin katıldığını ifade etti. Türkiye’de turizmin ana ürünü olarak görülen deniz, kum, güneş üçlüsünü göz ardı eden bir anlayışa sahip olmadıklarına değinen Arıcı, "Bunun kazandırdıklarının ve kazandıracaklarının farkındayız. Ana ürünleri destekleyen alternatifleri ön planda tutan projeleri geliştirmeye devam ediyoruz." dedi. Arıcı, Antalya’ya gelen 11 milyon turisti iç bölgelere aktarmayı hedeflediklerini, bunun içinde karayolu, hızlı tren projelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.