'Tüketiciye Güvenli Gıda Sunmak Kul Hakkıdır'

'Tüketiciye Güvenli Gıda Sunmak Kul Hakkıdır'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, il müdürlerini vatandaşa güvenli gıda sunulması konusunda uyardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, il müdürlerini vatandaşa güvenli gıda sunulması konusunda uyardı. İnsan sağlığının korunmasında ve vatandaşların güvenilir gıda yemesinin sağlanmasında il müdürlerine büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatan Pakdil, “Bana göre bu kul hakkıdır ve kul hakkı da çok büyük bir vebaldir. Bizim bakanlık temsilcileri olarak vebalimiz büyük. Hiç kimseye ilaç kalıntısı olan bir ürün yedirmek gibi bir hakkımız yok. İnsanlar bize güvenerek tüketiyor. Üretici neyi, nasıl ürettiğinin farkında olmayabilir ama sizler bu konunun uzmanı olarak, üzerinize düşen görevi yapın ve üreticiyi uyarın.” dedi.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'de düzenlenen "Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı" sona erdi. Toplantıya, 81 il müdürünün yanısıra Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı şube müdürleri, zirai karantina müdürleri ve enstitü müdürleri katıldı. Beş gün süren toplantıda entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna kadar birçok konu tartışıldı. Son günde il müdürleriyle biraraya gelen Müsteşar Yardımcısı Pakdil, bir dizi uyarılarda bulundu. Türkiye’nin zirai mücadele ve bitki koruma konusunda çok yol aldığını ancak yeterli olmadığını ifade ederek, bu alanda çıkarılan kanun ve yönetmeliklerdeki temel prensibin, üretimin sağlıklı yapılması olduğunu hatırlattı. Sağlıklı yapılmayan üretimin israf olduğunun altını çizen Nihat Pakdil, bu konuda hassas ve dikkatli olunmasını istedi. Son yıllarda Türkiye’de bitkisel üretimin arttığını ancak bunun tek başına bir anlam ifade etmediğini vurgulayarak, “Üretimimizi arttırdık, daha da arttırabiliriz ancak rakamların artması, başarılı olduğumuz anlamına gelmez. Bu, tek başına başarılı sayılabilmemiz için yeterli değildir. Bizim hedefimiz, sağlıklı ürün üretmek olmalıdır. Ne kadar sağlıklı ürün üretirsek, biz de o oranda başarılıyız.” diye konuştu.

BİTKİ SAĞLIĞI KONUSUNDA BEŞ YILLIK PLAN YAPILDI

Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ise toplantıların bakanlık adına verimli geçtiğini belirterek, “Amaçlarımız doğrultusunda bitki sağlığı konusundaki 2023 yılı vizyonumuzu kademe kademe detaylandırarak şekillendirdik.” dedi. Meselelerin genel hatlarıyla değerlendirildiğini ifade eden Birişik, bitki sağlığı konusundaki beş yıllık planlamanın da yapıldığının aktardı. Entegre mücadele konusunun üzerine gideceklerini, bu mücadelenin beş yıl boyunca nasıl uygulanacağını talimatlandırdıklarını kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.