Tüik'in 'Kısa Dönemli İş İstatistikleri' Eğitimi Manisa'da Başladı

Tüik'in 'Kısa Dönemli İş İstatistikleri' Eğitimi Manisa'da Başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenlenen "Kısa Dönemli İş İstatistikleri" konulu eğitim ve değerlendirme toplantısı Manisa’da başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından düzenlenen "Kısa Dönemli İş İstatistikleri" konulu eğitim ve değerlendirme toplantısı Manisa’da başladı. Oreko Otel’de düzenen eğitim ve değerlendirme toplantısı iki gün sürecek. Toplantıya, 25 bölge müdürlüğünden ve TÜİK Başkanlığı'ndan gelen 50 kişi katılıyor. İlk gün Sanayi Üretim Endeksi, Sanayi Ciro Endeksi, Aylık Sanayi Üretim Anketi ve Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri, ikinci gün İnşaat Sektörü İstatistikleri, Ticaret ve Hizmet Endeksleri, Perakende Satış Hacim Endeksi konuları görüşülecek. Toplantı, genel değerlendirmeyle sona erecek.

Açılışta konuşan TÜİK Sanayi İstatistikleri Grup Sorumlusu Ahmet Palas, Kısa Dönemli İş İstatistikleri çalışmaları kapsamında sanayi, inşaat, hizmet ve perakende ticaret sektörlerine ilişkin aylık ve üç aylık dönemlerde hesaplanan üretim, istihdam, çalışılan saat, alınan yeni siparişler, ciro, maaş ve ücret, inşaat maliyet endeksleri ile eğilim ve verimlilik göstergelerine ilişkin istatistikler olmak üzere toplam yedi çalışma yapıldığını söyledi. Sanayi sektöründeki gelişmeleri kısa dönemde takip etmek amacıyla kısa dönemli anketlerle TÜİK tarafından sanayi üretim, imalat sanayisi üretimde çalışanlar, çalışılan saat, çalışan kişi ve çalışılan saat başına kısmi verimlilik, imalat sanayisinde çalışılan saat başına ücret, üretimde ve diğer işlerde çalışan kişi başına kazanç endekslerinin hesaplandığını bildirdi. Palas ayrıca imalat sanayisinde ücretli çalışanların ekonomik faaliyet kolu, istatistiki bölge, işyeri büyüklüğü ve işyerinin diğer özellikleri ayrımında haftalık fiili çalışma süreleri, toplam kazanç ve ücretin alt bileşenleri hakkında da verilerin değerlendirildiğini ifade etti. Kısa dönemli iş istatistikleri kapsamında sanayi, inşaat, hizmet ve perakende ticaret sektörlerine ilişkin verilerle Bina İnşaatı Maliyet Endeksi’ne temel oluşturan fiyat verilerinin, TÜİK tarafından işyerlerinden anket yoluyla değerlendirildiğini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.