Tcdd Genel Müdürü: Yht Biletleri Promosyonlu Olacak

Tcdd Genel Müdürü: Yht Biletleri Promosyonlu Olacak

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul YHT biletlerinde uçak biletlerinde olduğu gibi promosyonlar olacağını belirterek, “Önceden alınan biletler daha ucuz olacak.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul YHT biletlerinde uçak biletlerinde olduğu gibi promosyonlar olacağını belirterek, “Önceden alınan biletler daha ucuz olacak. Bilet tarihi yaklaştıkça fiyatlar yükselecek. Fakat, fiyatlar fazla yükselmeyecek. Bilet fiyatlarını belirlemek için de 2014 Ocak ayında bir anket yapmayı planlıyoruz." dedi.

Karaman, Demiryolu Ansiklopedisi ve Demiryolu Sözlüğü'nün tanıtımı münasebetiyle Ankara Garı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Marmaray’da su sızıntısı gerçekleştiği iddialarına cevap veren Karaman, "Tüpler çok mukavim tüpler. Bir suyun sızması mümkün olmayan tüpler. Marmaray tüpleri, denizin altı kazılarak açılan tünellere yerleştirildi. Burada su sızamaz; çünkü su yok. Tüpler conta ile tutturuldu, betonla kaplandı. Yaya yürüme yolları da var Marmaray'da. Yaya yürümenin riski olmadığı bir sistem de kuruldu. İstanbul'da Marmaray, yerin altında yeni bir dünya. Kültür ağırlıklı yeni bir dünya. İnsanlar gelir gelmez fotoğraf çekmeye çalışıyorlar. Düşenler oluyor. Yarım gün problemimiz oldu, sonra her şey çözüldü." şeklinde konuştu.

“MAKİNİST’İN HAYATINI KAYBETMESİNİN SEFERLERLE İLGİSİ YOK”

Süleyman Karaman, Marmaray makinistlerinin çalışma koşullarının iyi olmadığına ilişkin iddialara yönelik de şöyle cevap verdi: "Maalesef Marmaray'da çalışan bir makinist kalp krizi geçirdi ve vefat etti. Seferle bir ilgisi yok. Onu inceledik, nedeni nedir diye. Bir gün önce 5 saat çalışmış, daha önce bir gün dinlenmiş. 8 saatlik çalışma süresine uymuş. Evine giderken kalp krizi geçirdi, vefat etti. Bu makinistin babası da birkaç sene önce kalp krizinden vefat etmiş."

YHT’DE TESTLERE BAŞLANIYOR

Karaman, Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattında yaşanan gecikmenin ne kadar süreceğinin sorulması üzerine de Ankara-İstanbul YHT hattının elektrifikasyon çalışmasının yapıldığını, birkaç eksikliğin tamamlanmasının ardından testlere başlayacaklarını bildirdi.

“HEYELAN İÇİN ÖNLEM ALINDI, YHT MART BAŞINDA AÇILACAK”

Karaman, proje güzergahında, Bilecik civarında bir köyde, oluşan heyelan nedeni ile dağ üzerinde heyelana neden olacak toprağı da tümüyle kaldırdıklarını anlattı. Süleyman Karaman, heyelan için gerekli önlemlerin tamamen alındığını da ifade ederek, eksikliklerin tamamlanmasının ardından Eskişehir-İnönü arasında başladıkları testleri, tüm proje üzerinde yürüteceklerini söyledi. Karaman, projeyi, şubat sonu, en geç mart başında hizmete açacaklarını da bildirdi.

“YHT BİLET FİYATLARINI BELİRLEMEK İÇİN ANKET YAPACAĞIZ”

TCDD Genel Müdürü Karaman, Ankara-İstanbul YHT bilet fiyatlarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Önceki yıllarda fiyatlarla ilgili araştırma yaptıklarını kaydeden Karaman, ankete katılanların yüzde 80'inin fiyatların 80 TL olması durumunda YHT’yi tercih edeceklerini belirttiklerini aktardı. Karaman, bu araştırmanın iki yıl öncesine ait olduğunu belirterek, “Ankara-İstanbul YHT biletlerinde promosyonlar olacak. Bilet fiyatlarını belirlemek için 2014 Ocak ayında bir anket yapmayı planlıyoruz. Bilet fiyatlarını ocak, şubat ayında belirleriz." dedi.

Karaman, TCDD Genel Müdürlüğünün erken rezervasyon sisteminin 1 Ocak'ta devreye gireceğini de bildirerek, "Hem konvansiyonel hem de hızlı trenlerde erken rezervasyonla erkenden bilet alan ucuz alacak, geç alan normal fiyatından alacak." diye konuştu.

“MÜŞAVİRLİK ŞİRKETİ KURUYORUZ”

Haydarpaşa Garı'nı koruma amaçlı imar planı hazırladıklarını da belirten Karaman, şunları kaydetti: "TCDD’de artık yavaş yavaş kabuğunu kırıp dünyada söz sahibi olmak için bir oluşum içinde giriyoruz. Eskişehir’de Mertçe diye bu bölgenin bütün demir yollarını çalışan görevlileri eğitiyoruz. Şu an da Pakistan ve Kamerun’dan eğitim alıyorlar. Onların buraya gelmesiyle olmayacağını bizim oraya gitmemiz gerektiğini anladım. Ben, Mekke ve Medine’nin YHT’sini biz alıp işletmek istedik. Ama gittiğimizde kaşımıza Suud çıkmadı. Bir Fransız çıktı. Biz Fransız’la görüştük. Çünkü onlar 10 yıl önce gitmiş oraya, danışmanlık vermiş, projelerini oluşturmuş. Dolayısıyla onlar, alıyor projeleri. Gidip müşavirliklerini alıyorlar, sonra iş ihaleye çıkınca kendi firmalarına kaydırmak için var gücü ile çalışıyorlar. Onun için yeni bir müşavirlik projesi şirketi kurduk. Onun için o ülkelere gideceğiz, yapacağız. Türkiye'nin demiryolu konusundaki deneyimlerini farklı ülkelere aktarmak istiyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.