Tayland’da Kralın Doğum Günü Yaklaştıkça Tansiyon Düşüyor

Tayland’da Kralın Doğum Günü Yaklaştıkça Tansiyon Düşüyor

Tayland’da kralın doğum gününün yaklaşmasıyla 24 Kasım’da başlayan protestoların tansiyonu giderek düştüğü bildirildi.

Tayland’da kralın doğum gününün yaklaşmasıyla 24 Kasım’da başlayan protestoların tansiyonu giderek düştüğü bildirildi.

Ulusal Polis Merkezi önünde toplanan bin’e yakın eylemci polisin bina önündeki dikenli telleri kaldırması ile binaya girerek Ulusal polis şefi Adul Saengsingkaew’ye bir mektup sundu.

Göstericiler mektup’ta, geçtiğimiz haftalarda eylemlerde öldürülen kişilerin katilinin bulunmasını ve halka karşı şiddet kullanmamalarını istediklerini yazdı. Mektubun teslim edilmesinin ardından sessizce binadan ayrılan göstericileri, polis ve polis öğrencileri el sallayarak uğurladı.

Cihan mikrofonlarına konuşan göstericiler, katillerin bulunması için polis’in elinden geleni yapması gerektiğini, bugün buraya bu istediğimizi söylemek için geldiklerini belirtti.

Polis yetkilisi ise, “Kralımızı bizlerde seviyoruz, burada gördüğünüz gibi birbirimize hediyeler veriyoruz, barış içerisinde yaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Polisin bu adımının, Bangkok’taki gerilimi düşürmeye yönelik olduğu aktarılıyor.

Tayland’da 2010’da bu yana görülen en büyük siyasi krizde meydana gelen çatışmalarda dört kişi hayatının kaybetmişti.

24 Kasım’da başlayan gösteriler barışçıl olarak sürerken geçen hafta sonu gösterircilerin başbakanlık ve valilik binaları çevresindeki polis barikatlarını hedef almaları üzerine polis göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Öte yandan gerginlik giderek düşerken, göstericilerin lideri Suthep Thaugsuban, halen savaşmaya ve hükümeti görevden almaya yemin etti.

Hükümet karşıtı göstericiler, Başbakan Yingluck Shinawatra'nın istifasını talep ediyor. Göstericilerin lideri ve eski muhalif politikacı Suthep Thaugsuban ise önceki gün yaptığı açıklamada, başbakandan 2 gün zarfından istifa etmesini talep etmişti.

Hükümet karşıtı gruplar, Başbakan Yingluck Shinawatra'nın, kardeşi ve devrik Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından yönetildiğini iddia ediyor. Thaksin Shinawatra ise darbeden sonra yurt dışında yaşıyor.

Tayland’da 2010 yılında, Taksin rejimi destekçisi binlerce kişi Bangkok’ta oturma eylemi düzenlemiş, ordunun müdahalesiyle çoğu sivil 90’dan fazla kişi yaşamını yitirmişti.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.