'Su ihtiyacını karşılamak için yeni projeler lazım'

'Su ihtiyacını karşılamak için yeni projeler lazım'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Tarım ve Orman Bakanlığı Plan ve Bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada “salgın ve kuraklığın olumsuz etkilerini, mavi tünel, KOP ve su kuyuları”nı gündeme getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, tarım ve gıda sektöründe küresel boyutta sorunların yaşandığına dikkat çekti. "Pandemi dönemi de göstermektedir ki insanlar için ötelenemeyen en önemli ihtiyaç gıdadır" diyen Kalaycı, "Gıda ürünlerinin de asıl üreticisi çiftçilerimizdir. Pandemi, kuraklık, don ve sel afetleri kıskacında kalan çiftçilerimiz her şeye rağmen üretimine devam etmektedir. Tarım ürünleri girdi maliyetlerinde görülen yüksek artışlar, kuraklık başta olmak üzere olumsuz iklim koşulları ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle tarım ve gıda sektöründe küresel boyutta sorunlar yaşanmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Gıda Fiyat Endeksi'ne göre küresel gıda fiyatları tarihî zirve yapmıştır" şeklinde konuştu.

KURAKLIĞIN OLUMSUZ ETKİLERİ GİDERİLMELİ

Hükûmetin, salgının ve kuraklığın olumsuz etkilerini gidermeye yönelik tedbirleri almaya devam edeceğini belirten Kalaycı, daha sonra şunları söyledi: "Ülkemizde tarımsal üretimin devamlılığının sağlanması ve çiftçinin yüksek oranda artan maliyetinin azaltılması amacıyla bazı tedbirler uygulamaya konulmuştur. Kuraklık nedeniyle kuru şartlarda ekilen hububatta yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere zararları oranında destek sağlanması kararlaştırılmıştır. Destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiş ve son beş yılda kesilen yaklaşık 4 milyar liralık vergi ve faizinin iade edilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmıştır. Gübre desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği artırılmıştır. Akaryakıt maliyetindeki yüksek artışa rağmen eşelmobil uygulamasıyla vergiden feragat edilerek fiyatlar aynı oranda artırılmamış, yine elektrik maliyetindeki yüksek artışlar da elektrik fiyatlarına daha az oranda yansıtılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız elektrik faturalarındaki TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin kaldırılacağını açıklamıştır. Daha fazla üretmeleri için çiftçimiz daha fazla desteklenmeli, mazot, gübre, ilaç, yem gibi girdilerini uygun fiyatlı alabilmeleri sağlanmalıdır. Destekler zamanında ödenmeli, bu kapsamda mazot desteği ve kuraklık desteği ile desteklerden kesilen vergilerin iade ödemeleri hızla yapılmalıdır. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredi borçları uygun şartlarda ve uzun vadeli yapılandırılmalıdır. Bu yıl ülkemizde bazı bölgelerde yaşanan kuraklığın etkisiyle özellikle hububatta önemli kayıplar söz konusudur. Tahıl ürünleri üretim miktarının 2021 yılında yüzde 15 oranında azalması beklenmektedir. Suyun petrolden daha fazla önem kazandığı dünyamızda su sıkıntısı çeken ülkemiz için bir damla su bile çok önemlidir. Su yönetiminde etkinliği artıracak organizasyon yapısı geliştirilmeli, kurumlar arası entegrasyon sağlanmalı ve su kanunu acilen çıkarılmalıdır.Kuraklık risk haritaları oluşturulmalı ve erken alarm sistemleri geliştirilmeli, nehir havzaları itibarıyla kuraklık yönetim planları hazırlanmalıdır. Yer altı su barajları hızla yapılmalı, bulut tohumlaması yapılarak yağış miktarı artırılmalı, arıtılmış suların tarımda kullanımı sağlanmalı ve havzalar arası su transferi yapılarak su arzı artırılmalıdır. Havzalar itibarıyla optimum bitki deseni, iklim koşulları, ürünlerin su ayak izleri, ithalat, ihracat miktarları, iç tüketim, doğal kaynaklar ve üretici geliri dikkate alınarak belirlenmeli ve bu doğrultuda üretim planlaması yapılmalıdır. Kuraklık riski fazla olan illerde su tüketimi az olan ürünlerin yetiştiriciliği desteklenmeli, kuraklığa dayanıklı bitkiler yetiştirilmelidir. Yatırımların hızla tamamlanması ve mavi tünelden bir an önce ovaya su aktarılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Mavi Tünel asrın projesi ama Konya Ovası'nın su ihtiyacını karşılamak için yeni projeler lazımdır" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.