Şike var ama konuşmuyorlar

Şike var ama konuşmuyorlar

Türkiye şike operasyonuyla çalkalanırken, 22'inci Dönem'de kurulan Şike Komisyonu'nun "şike ve teşvik priminin varlığı şüphesizdir" tespitini yaptığı ortaya çıktı.

Başkanlar ve eski hakemleri dinleyen komisyonun raporunda, "Şike ve teşvikin varlığı şüphesizdir" denilerek işin önemi vurgulanmıştı

Eski Ankaragüçlü Cafer Ayadın'ın teşvik primi iddiaları üzerine kurulan TBMM Şike Araştırma Komisyonu, 2005 yılında hazırladığı raporunda, "Türkiye'de şike ve teşvik priminin varlığı şüphesizdir" tespitinde bulunduğu belirlendi. Şikenin ispatlanmanın "kayıt dışı ekonomi" nedeniyle çok zor olduğuna vurgulandığı raporda ayrıca "Görevdekiler konuşmuyor, konuşmak isteyenler ise daha sonra vazgeçiyor. Kendilerine güvence istiyor" tespiti yapılıyor. Komisyonun dinlediği üç büyük kulübün başkanı dahil bir çok isim ise teşvik primini varlığını duyduğunu ancak hiç yapmadığı, şike konusunda ise "bilmediğini, görmediğini" söyledi. İşte rapora giren görüşler:

GENÇLİK VE SPOR ESKİ GENEL MÜDÜRÜ MEHMET ATALAY: "Türkiye'de şikeyle ilgili iddialar bulunuyor ancak kimse zarar geleceği endişesiyle yetkililere bilgi vermiyor. İtalya'da Milan küme düşürüldü, futbolcu Paolo Rossi 2 yıl ceza aldı."

TFF ESKİ BAŞKANI LEVENT BIÇAKÇI: "Şike ve teşvik primi olaylarını çözmek için İçişleri Bakanlığı'ndan federasyon bünyesinde çalışacak bir istihbarat birimi kurulmalı."

TFF ESKİ BAŞKANVEKİLİ ŞEKİP MOSTUROĞLU: "Kayıtlı ekonomiye geçildikçe bu olayların çözülebileceğini düşünüyoruz. Emniyet içinde ya da federasyonda özel bir birim kurulmalıdır."

TFF ESKİ BAŞKANI HALUK ULUSOY: "Eğer şike varsa şampiyonluğa oynayan takımlarla düşme potasında olan takımlar yapar. Şikeyle ilgili bir belge ortaya konulmadı. Teşvik primi ve şikeye şampiyon olmak veya düşmemek için mücadele eden takımlar başvurabilir."

AZİZ YILDIRIM: "2004'te Mart ayında Sayın Spor Bakanının da katıldığı bir toplantıda teşvik primlerinin serbest olması istendi."

FENERBAHÇE ESKİ BAŞKANI ALİ ŞEN: "Şikeyi kimse ispat edemez. Şike ve teşvikte zamanaşımını ortadan kaldırmak gerekir. Teşvik primini veren çok günahkar olmayabilir ama alan çok günahkardır çünkü zaten o işi yapmak için para alıyor."

BEŞİKTAŞ BAŞKANI YILDIRIM DEMİRÖREN: "Ben şike ve teşvik primi gibi şeylerle karşılaşmadım."

GENÇLERBİRLİĞİ BAŞKANI İHSAN CAVCAV: "Ancak geçmişte özellikle yabancı futbolcuların para karşılığında maç sattıklarını öğrendim. Kimse teşvik primi yok diyemez."

ESKİ HAKEM AHMET ÇAKAR: "Şike yapan bir adam bankaya gittiğinde nereden bulduğu sorulursa, durum ortaya çıkar. Teşvik primi polisiye önlemlerle engellenemez, tamamıyla sportif önlemlerle engellenebilir."

ESKİ HAKEM ERMAN TOROĞLU: "Şike ve teşvik konusunda kanaate dayalı kara verilebilmeli. Her çapta ligde ve amatör kümde bu olaylar yaşanıyor."

ESKİ HAKEM SADIK İLHAN: "Futbolda şike sigara dumanı gibidir. Herkes görebilir ama yakalayamaz."

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.