Siirt’te Bıttımın Kilosu 80 Liraya Dayandı

Siirt’te Bıttımın Kilosu 80 Liraya Dayandı

Siirt’te yüzlerce bıttım (menengiç) ağacının aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülmesi nedeniyle bıttım fiyatı tavan yaptı.

Siirt’te yüzlerce bıttım (menengiç) ağacının aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülmesi nedeniyle bıttım fiyatı tavan yaptı. Kilosu 40 lira olan bıttım fiyatının bu yıl 80 liraya yükselmesi tüketicileri düşündürüyor.

Siirt fıstığına olan rağbetin artmasıyla birlikte, üreticilerin bağında bahçesinde bulunan bıttım ağaçlarını aşılayarak fıstığa çevirdiğini söyleyen satıcı Murat Işıktaş, çok az sayıda kalan bıttım ağaçlarından elde edilen ürün rekoltesinin talebi karşılayamadığından fiyatların yükseldiğini söyledi.

Siirt fıstığına il dışından çok fazla talep olduğunu dikkat çeken Işıktaş, “Geçen yıla kadar piyasada iyi bir bıttım rekoltesi mevcuttu. Ancak son yıllarda il dışından ve Arap ülkelerinden Siirt fıstığına talep arttı. Bu da Siirtli üreticinin iştahını kabarttı. Bu nedenle Siirt’te yüzlerce bıttım ağacı aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülünce bıttımdaki rekolte ciddi anlamda düştü. Geçen seneye kadar kilosu 40 lira olan bıttım, bu yıl iki katı olan 80 liraya çıktı. Şu an bıttıma olan talebi karşılayamadığımızdan dolayı fiyatlar önümüzdeki sene de artabilir.” dedi. Menengiç, halk dilinde bıttım olarak bilinen ve Siirt’te yetişen yabani bir fıstık türü.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.