Sanayicilere 'Romanya Ekonomisi, Yatırım Ve İş Fırsatları' Anlatıldı

Sanayicilere 'Romanya Ekonomisi, Yatırım Ve İş Fırsatları' Anlatıldı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, cumhuriyetin 100’üncü yılında yurt içi hasılasını 2 trilyon dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye’nin bu amaca ilerlerken yeni yollar açacağını söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, cumhuriyetin 100’üncü yılında yurt içi hasılasını 2 trilyon dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye’nin bu amaca ilerlerken yeni yollar açacağını söyledi. Bazı ülkelerle daha yakın ilişki içerisine girileceğini belirten Onatça, bu ülkelerden birinin Romanya olabileceğini düşündüklerini kaydetti. Onatça, “Eğer Romen dostlarımız da bizim gibi düşünürlerse iki güçlü partnerin neleri başarabileceğini dünyaya göstermemiz çok zaman almayacak. Bu işbirliği özellikle iki ülkenin KOBİ’leri açısından çok yararlı olacak.” dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ve TÜRKONFED işbirliğiyle “Romanya ekonomisi, yatırım ve iş fırsatları” konulu toplantı düzenlendi. ADASO’daki etkinliğin açılışında konuşan Süleyman Onatça, Türk KOBİ’lerinin Avrupa pazarına Romanya üssüyle, Romanya KOBİ’lerinin de Asya ve Ortadoğu pazarına Türkiye üzerinden nüfuz edebileceği bir yapının yararlarından bahsetti. Stratejik konumuna, kültürel ve tarihsel yakınlık ve kaynaklara bakıldığında dış ticaretin 4.3 milyar avroda kalmasının iki ülkeyi de mutlu etmediğini vurgulayan Onatça, “Romanya ve Türkiye gibi iki yükselen piyasa ekonomisinin iş insanlarına da ‘hızlı balık’ olmak yakışıyor. Her iki ülkenin hızlı hareket eden iş insanları inanıyorum ki yeni bir dönem başlatacak. Her iki ülke ithalat ve ihracat sebeplerinin birbirine uygunluğunun yanı sıra Başbakan Ponta’nın ortak yatırımlarla ilgili Türkiye’ye olan özel ilgisinin de ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını düşünmekteyiz.” diye konuştu.

Romanya Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei’de her alanda işbirliğine hazır olduklarına işaret etti. Onofrei, Romaya’da 5 milyar doların üzerinde Türk yatırımı ve 13 bini aşkın Türk sermayeli şirketin çalıştığını hatırlattı.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ise iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin uzun yıllara dayandığına dikkat çekti. 1 Ocak 2007’de Romanya’nın AB üyesi olduğunu ve aynı yıl Serbest Ticaret Anlaşması’nın yerini Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Kararı’nın aldığını anlatan Kıvanç, şöyle devam etti: “Bugün her iki ülke hükümeti de, bölgenin küresel ekonomiye entegre olmasını ve karşılıklı işbirliğinin artmasını hedeflemektedir. Ekonomi Bakanlığı 2012-2013 yılları arasında Romanya’yı ‘Hedef ülkeler listesine’ almıştır. Bizler vize uygulamasının kaldırılmasını; Romanya’daki firmalarımızın buradan giden nitelikli elemanlarına oturum ve çalışma izinleri almalarında destek olmasını talep ediyoruz. İki ülke arasında bugün 4,5 milyar doları aşar bir dış ticaret hacmi yakalanmıştır. Romanya’da 2012 sonu itibariyle 12 bin 5007ün üzerinde Türk sermayeli şirket bulunmaktadır. Bu firmalarımız yaklaşık 480 milyon ABD doları yatırım yapmıştır. Türk firmalar, firma sayısı bakımından Romanya’daki yabancı sermayeli şirketler sıralamasında 3., toplam sermaye bakımından ise 16. sırada yer almaktadır.” Romanya’nın Türkiye’deki yatırımlarında taşımacılık, turizm ve ticaretin ağırlık kazandığını bildiren Kıvanç, bu ülkeden gelen 44 firmanın 18 milyon dolarlık bir sermaye gerçekleştirdiğini aktardı.

AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, Türkiye’nin ekonomide 6’ıncı büyük kenti Adana’nın 5 milyar dolara yaklaşan dış ticaretiyle bölgenin en büyük metropolleri arasında gösterildiğini söyledi. Adana’nın tarım ve sanayide tarihsel bir kültüre sahip Türkiye’deki birkaç kentten biri olduğunu dile getiren Gülcan,"2 milyar doları aşacak ihracat yapımızda Avrupa’nın payı yaklaşık yüzde 50’lerle ifade edilmektedir. Yani bu kentte üretilen ürünlerin yarısı kalite ve yüksek standart isteyen Avrupa’da değer bulmaktadır. Ancak, Romanya ile gerek ithalatımız gerekse ihracatımızın olması gereken yerde olmadığını düşünmekteyiz. Geçen yıl Adana’dan Romanya’ya ihracat sadece 20.5 milyon dolarda kalmıştır. Adana’nın aynı yıl Romanya’dan ithalatının 37,3 milyon dolar. Yaklaşık 60 milyon dolarlık dış ticaret hacminin potansiyel göz önünü alındığında çok düşük kalmasının iletişim eksikliğimizden kaynaklandığını görmekteyiz.” şeklinde konuştu. Çok sayıda sanayici ve işadamının katıldığı toplantı diğer sunumlarla devam etti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.