Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu: Türkiye’de Rus Restoranı İstiyoruz

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu: Türkiye’de Rus Restoranı İstiyoruz

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov, Türk işadamlarına seslenerek, “İstanbul’da en azından bir Rus restoranı açın.

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov, Türk işadamlarına seslenerek, “İstanbul’da en azından bir Rus restoranı açın. Çok faydalı olacak.” dedi.

İstanbul’da yapılan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk–Rus ve Rus–Türk İş Konseyleri 16. Ortak Toplantısı'nda, iki ülke ilişkileri ve ticarette gelinen son durum değerlendirildi. Toplantıya, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Aleksey Yerhov ve Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan konuşmacı olarak katıldı.

RUSYA-TÜRKİYE TİCARİ ANLAYIŞ DEĞİŞTİ

Toplantıda konuşma yapan Rus Başkonsolos Aleksey Yerhov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeni bir boyuta geçtiğini dile getirdi. Yerhov, “Dört yıl önce İstanbul’a geldim. Bugünleri ve geçmiş günleri kıyasladığımızda artık büyük projeler çerçevesinde yatırımlar yapmaya başladık. Tabi ki en büyük yatırım Akkuyu’da yapılacak nükleer santral. Sadece proje büyüklüğü değil kalite meselesi de var. Rusya ile Türkiye 20. yüzyıl ticaret anlayışından 21.yüzyıl ticaret anlayışına geçiyor.” dedi.

Birçok alanda karşılıklı yatırımlar yapıldığını vurgulayan Yerhov, soru ve sorunları olan tüm işadamlarına kapılarının açık olduğunu ve yardımcı olacaklarını belirtti. Türk işadamlarına seslenen Yerhov, “Tamamen yeni bir pazar sunmak istiyorum yatırımcılarımıza. Birkaç yıldan beri bunu tekrarlıyorum. Türk işadamlarına yıllardır İstanbul’da en azından bir tane Rus restoranı açın diyorum, eminim faydasının göreceksiniz.” diye konuştu.

Toplantıda konuşma yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, iki ülke arasında ikili ticaret hacminin 2012 yılında 34 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 4-5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Özilhan, “Türk – Rus İş Konseyi çatısı altında toplamda 14 bölgesel iş komitesi faaliyet göstermektedir. Önümüzdeki dönem bu komitelerin çalışmalarında Başkortistan, Krasnodar, Rostov, Stavrapol, Novosibirsk, Omsk ve Tomsk gibi bölgelerin öncelikle öne çıkartılması ve tanıtılması planlanıyor.” şeklinde konuştu.

DEİK Türk-Rus İş Konseyi Eş Başkanı Ahmet Palankoyev ise "Konseylerin asıl amacı iki ülke ticari ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmak, ticaret hacminin arttırılmasına katkıda bulunmak ve Türk-Rus şirketlerinin gelişmesi için elverişli koşulları sağlamak." dedi.

RUSYA İYİ YÖNDE GELİŞİYOR

Açılış konuşmasında 20 yıldan beri Rusya’da bulunduğunu söyleyen Rus Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, Rusya'da halkın gelir durumu, pazar talebi, mevzuat düzenlemeleri ve bürokrasi sorunların iyi yönde değiştiğini söyledi.

Şimdilerde 30 milyar dolar civarında olan ticaret hacmiyle bu hedefin nasıl yakalanacağı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Karaaslan, “Bu alandaki en önemli anlaşmalar ise Serbest Ticaret Anlaşmaları'dır. Ülkemiz ile Rusya arasında Avrupa Birliği (AB) taahhütlerimiz dolayısıyla böyle bir anlaşma hayata geçirilememiştir, bunu anlıyoruz. Fakat, bulunduğumuz noktanın daha da gerisine düşürecek düzenlemelerden kaçınılmalı. 2014 yılı başı itibariyle AB tarafından Rusya'ya verilen Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi vergi avantajları kaldırılacaktır. Bu bizim için avantajdır.” dedi. Böylece Rusya ile vergi avantajları devam edeceğini belirten Karaaslan, Ekonomi Bakanlığı bu düzenlemeyi kesinlikle kaldırmamasından yana.

Toplantı, turizm ve sağlık turizmi, bölgesel işbirliği ve lojistik alanında işbirliği gibi oturumlarla devam etti. Program daha sonra Türk ve Rus yatırımcıları ikili iş görüşmeleri yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.