Rusya'daki Yatırımı 1 Milyar Doları Buldu, 2014'te Üretime Başlıyor

Rusya'daki Yatırımı 1 Milyar Doları Buldu, 2014'te Üretime Başlıyor

Kimya sanayi ve ağaç sektöründe üretim yapan Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuryeti’nin Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'ne inşa ettiği fabrikalarda üretim 2014’ün ilk çeyreğinde başlıyor.

Kimya sanayi ve ağaç sektöründe üretim yapan Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Hayat Holding, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuryeti’nin Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'ne inşa ettiği fabrikalarda üretim 2014’ün ilk çeyreğinde başlıyor. Hayat Holding’in şirketlerinden Kastamonu Entegre Alabuga’da MDF üzerine 280 milyon dolar, yonga levha üretimi 170 milyon dolar ve OSB üretimi 200 milyon dolarlık 3 ayrı yatırım hızla devam ediyor. Holding’in diğer şirketi Hayat Kimya’nın kağıt üretimi ile ilgili inşasını sürdürdüğü fabrika ise 100 milyon doları bulacak. Holding, ayrıca Tataristan’a 650 milyon dolarlık yatırımla 10 bin kişilik bir şehir kuruyor.


Moskova’da düzenlenen Mebel 2013 fuarına katılan Kastamonu Entegre Rus basınına bir tanıtım toplantısı düzenledi. Hayat Holding Yurt Dışı İştirakleri Genel Müdürü Onur Güven yaptığı açıklamada, MDF üzerine kurulan fabrikanın 2014’ün ilk çeyreğinde üretime başlayacağını söyledi. Alabuga bölgesindeki diğer yatırımlar da 2017 sonrasına kadar aktif hale gelecek. Rusya’da 10 yıllık yatırım öngören Holding’in hedefinde Moskova ve güneyde Krasnodar’da benzer yatırımları yapmak var.

RUSYA’DA KİŞİ BAŞINA MOBİLYA TÜKETİMİ 40 DOLAR

Rusya pazarının özellikle mobilya sektörü açısından çok cazip olduğunu ve tüm binaların, ofislerin mobilyalarının değişeceğini söyledi. Bina konseptlerinin değişmeye başladığını, daha geniş daireler ürettiklerini, Türkiye’de olduğu gibi, yatak odası, yemek odası ve koltuk takımı yaklaşımının benimsenmeye başladığını ifade eden Güven, “Türk mobilyacıları açısından Rusya çok bakir bir alan. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık kişi başına mobilya tüketimi 300-500 dolar aralığında. Türkiye’de bu rakam 150-200 dolar seviyesinde. Rusya’da ise henüz işin başındalar. 40-50 doları yeni buluyor. Enerji zenginliği ve kişi başına gelirin Türkiye’nin üzerinde olduğunu düşünürsek, bu alanda ciddi bir boşluk var. Rusya’nın mobilya sektöründe gideceği çok daha uzun yol var.” tespitinde bulundu.

Türkiye'de sektörde lider konumunda olan Kastamonu Entegre, Avrupa’da altıncı ve dünyada da kendi alanında 11. sırada yer alıyor. Küresel ekonomik krizin etkili olduğu dönemde tam kapasite çalışmaya devam eden Hayat Holding ise 8 bin çalışanı ile 2009'da 1,35 milyar dolarlık ciro gerçekleştirdi. 2011 cirosu ise 1,65 milyar dolar oldu. 2012’de 2 milyar dolar ciroyu yakalayan Hayat Holding’in 2013 sonu beklentisi 2,4 milyar dolar.

Holding’in çalışan sayısının şu anda 10 bini aştığını ifade eden Güven, “Biz büyük bir aileyiz. Bu sadece çalışanlarımızla değil, tüketicilerimizle birlikte.” dedi. Türkiye’de 6 ayrı noktada üretim yapan Holding’in Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek ve Cezayir'de fabrikaları bulunuyor. En büyük yatırımı Rusya’da planlayan Hayat Holding'in listesinde Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri var.

650 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA 10 BİN KİŞİLİK ŞEHİR KURUYOR

Rusya’da MDF ve kağıt fabrikaları ile dev yatırımlarını sürdüren Hayat Holding, Tataristan’a 650 milyon dolarlık yatırımla 10 bin kişilik bir şehir kuruyor. Holding bünyesinde yer alan Hayat İnşaat ve SunRise Capital’in birlikte kuracakları yeni kentin ismi 'SunRise City' olacak. Proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Güven, Rusya ve Tataristan’ın geleceğine güvendiklerini, yatırımlarını sürekli artırarak sürdüreceklerini kaydetti. Projede konut ve ticari alanların olduğunu kaydeden Güven, “Toplam 18,2 hektarlık arazide master planları tamamlandı. Toplamda 318 bin 500 metre kare inşaat alanı ve bunun 63 bin 700 metrekaresi de ticari alan olacak. Proje ile ilgili birinci etap çalışmalara start verildi. İlk etapta 5,8 hektarlık arazi üzerine 101 bin metrekarelik inşaat yapılacak. Birinci etap 2015’de, tüm proje ise 2018’de tamamlanacak.” dedi.

Projede rezidans ve lüks konutların yanı sıra, ticaret merkezleri, ofisler, alış veriş merkezleri, okul, klinik, park-bahçeler, spor alanları, otel ve expo center olacak. “Şehir içinde şehir” olarak nitelenen projede yer alacak yaklaşık 3 bin dairede en az 10 bin kişi yaşayacak. Resmi makamlardan uzun süreli kiralanan arazide Hayat Holding doğrudan yatırımcı konumunda.

Rusya’nın stratejik bir ülke olduğunu, ekonomik ve siyasi gelişmelerden memnun olduklarına değinen Güven, “Rusya’nın dünyadaki ağırlığı ve Türkiye ile ilişkileri her geçen gün artıyor. Ekonomik ve politik olarak Rusya’nın daha ileri gideceğine inanıyoruz. Biz de önümüzdeki dönemde yatırımlarımızı artırarak devam edeceğiz. Türk ve diğer yabancı yatırımcılara Rusya’yı tavsiye ederiz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.