Putin, Suudi Prensle, Suriye Ve İran’ı Görüştü

Putin, Suudi Prensle, Suriye Ve İran’ı Görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Güvenlik Kurulu Sekreteri ve İstihbarat Başkanı Prens Bender Bin Sultan’la Novo Ogoryovo devlet başkanlığı rezidansında bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Güvenlik Kurulu Sekreteri ve İstihbarat Başkanı Prens Bender Bin Sultan’la Novo Ogoryovo devlet başkanlığı rezidansında bir araya geldi. Görüşmede Suriye krizi ve İran nükleer programı ele alındı.

Görüşme ile ilgili Kremlin’den yapılan açıklamada, tarafların İran nükleer programının çözümünde pozitif bir dinamik kazanıldığına vurgu yaptığı ve Suriye krizinin çözümünün için planlanan uluslar arası konferansla ilgili görüş alış verişinde bulundukları belirtildi. Açıklamada Suriye konusunda Rusya ve Suudi Arabistan’ın karşıt tarafları destekledikleri de vurgulandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye krizi ve İran nükleer programının çözümü için son dönemde yoğun bir diplomasi yürütüyor. Suriye lideri Beşşar Esed’le iki yıl aradan sonra bir telefon görüşmesi yapan Putin, Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Ürdün liderleri ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Rusya, Suriye krizinin çözümüne yönelik 22 Ocak’ta Cenevre’de uluslar arası konferansın toplanması için muhalefetle de görüşmelerini sürdürüyor.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın yer aldığı P5+1’in İran’la nükleer krizin çözümü konusunda sağlanan anlaşmadan da memnun. Anlaşmaya göre Tahran 7 milyar dolarlık yardım karşılığında nükleer programını yavaşlatacak ve nükleer tesislerini uluslar arası denetimlere açacak.

Suudi Arabistan Prensi Bender Bin Sultan’ın Ağustos ayında Rusya’ya yaptığı ziyarette, “Suriye lideri Beşşar Esed’in desteklenmemesi karşılığında 15 milyar dolarlık silah alımı yapacakları” iddia edilmiş, Kremlin ise iddiaları yalanlamıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.