Pancar taban fiyatı ve gübre krizi!
Türk çiftçisinin gözü kulağı uzun zamandır Ankara’dan gelecek pancar taban fiyatı açıklamasındaydı…Çünkü; birçok şehirde pancar alım kampanyası geçen hafta başlamıştı…
**
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçtiğimiz Cuma günü Kars’ta düzenlenen bir açılışta pancar taban fiyatlarını açıkladı. Pancar taban fiyatı 50 TL’lik destekleme ile 1450 TL olarak belirlendi…
**
Çiftçinin beklentisi taban fiyatı beklentisi 1700-1800 TL arasındaydı. Açıklanan taban fiyatı beklentileri pek karşılamasa da çiftçi kuruluşları ve ziraat odaları fiyatlardan gayet memnun…
**
Pancar tarımının ülkemizdeki geleceği için açıklanacak taban fiyatı çok önemliydi. Açıklanan bu fiyat “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” gibi olmuş biraz…
**
Geçen seneye göre yüzde 200-300 arasında artan tarımsal girdi masrafları karşısında açıklanan taban fiyatı devede kulak kalıyor. Ama ziraat odası başkanları mevzuyu daha iyi biliyor…
**
İnşallah bu yıl ayçiçeği çiftçisinin başına gelenler pancar çiftçisinin başına gelmez. Çünkü ayçiçeği taban fiyatları 12 bin 500 TL civarındaydı... Şu an çiftçinin yüzüne bakan bile yok…
**
Çiftçi ürününü 11 bin TL’ye bile satamaz hale geldi. Umarım pancar çiftçisi de aynı akıbeti yaşamaz. Ülkemizde son yıllarda pancar tarımı artık bıçak sırtında gidiyor…
**
Bir yıl önce 93 bin olan şeker pancarındaki çiftçi sayısı, bu yıl 78 bine düştü. Sürekli olarak çiftçi sayısı azalıyor. Önümüzdeki yıllarda pancar çiftçisi sayısı daha da azalacak…
**
Üretim şeker baronlarının tekeline geçecek ya da Türk toplumunu glikoz şekerine mahkum edecekler. Borç batağındaki çiftçi ise ya tarlasını satıp kurtulacak ya da pancar ekmeyi bırakıp, arpa, buğday ve nohut ekmeye devam edecek…
**
GÜBRE KRİZİ ACİLEN ÇÖZÜLMELİ!
Artan gübre, mazot ve elektrik fiyatları karşısında arpa, buğday ekmek de çok zor. Bu yıl artan gübre fiyatları karşısında birçok çiftçi gübresiz ekim yapacak ya da gübreyi az atacak…
**
Çiftçi temsilcileri sürekli teşekkür etmekten, çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye vakit bulamıyor. Konya Ovası’nda hububat ekim mesaisi başladı. Ama gübre fiyatlarına çare bulunamadı…
**
Şu an çiftçinin iki gündemi var. Birincisi elinde kalan ayçiçeği ikincisi ise fahiş gübre fiyatları. Ayçiçeğini esnaflar yok pahasına almak için köylere kamp kurmuş durumda…
**
Çiftçi elindeki ayçiçeğini 9 bin TL’ye satarsa zarar etmeden sezonu kapatacak. 10 bin TL’ye satarsa 1000 TL kar etmiş olacak. Çekilen eziyete, edilen masrafa değmeyecek bir durum…Tarlayı boş bıraksalar daha karlıydı…
SAHTE GÜBRE VAKALARI ARTTI!
Artan gübre fiyatları sahte gübre simsarlarını da ortaya çıkardı. Son zamanlarda kolluk kuvvetlerinin operasyonlarında ciddi miktarda sahte gübre ele geçirildi…
**
Geçtiğimiz hafta yaptığımız haberlerde sahte gübre vakalarına karşı çiftçilerimizi uyardık. Maalesef bu yıl şubat ayında bir çiftçimiz ciddi miktarda bilmeyerek sahte gübre satın almış…
**
Çiftçimizin zararı 15 milyonu geçmiş durumda. Sahte gübre olaylarına karşı çiftçilerimiz ve bayilerimiz daha fazla uyarılmalı. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri bu konuda çalışmalar yapmalı…
**
Tarımda yaşanan gübre krizine bir çözüm bulunamazsa önümüzdeki sene büyük bir tahıl krizi yaşayabiliriz. Savaştaki Rusya ve Ukrayna’dan gelecek tahıllar da derdimize çare olmaz…
**
Ziraat odaları en azından gübre analizi konusunda çiftçiye destek olmalı. Aidat almasını biliyorsanız, çiftçinin zor zamanında yanında olmasını da bilmelisiniz. Ziraat odaları bir işe yaramalı…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.