Pamuk Fabrikaları Sigortalanmıyor, İşletmeciler Risk Altında

Pamuk Fabrikaları Sigortalanmıyor, İşletmeciler Risk Altında

Kütlü pamuğu işleyip presleyen çırçır fabrikaları yangın riski bulunduğu gerekçesiyle sigorta firmaları tarafından sigortalanmayınca sahipleri büyük sıkıntı yaşıyor.

Kütlü pamuğu işleyip presleyen çırçır fabrikaları yangın riski bulunduğu gerekçesiyle sigorta firmaları tarafından sigortalanmayınca sahipleri büyük sıkıntı yaşıyor. 2006 yılına kadar fabrikalarının sigortalandığını dile getiren işletmeciler, petrol gibi yüksek riskli ürünlerin satıldığı yerlerin sigortalandığını ancak fabrikalarının sigortalanmadığına dikkat çekiyor.

Mardin Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 10 çırçır fabrikasının kasko ve sigortası yok. Genellikle emanet pamuk alıp işleyen fabrikalarda zaman zaman çıkan yangılar ise büyük korkuya sebep oluyor. Ürünlerin yanması halinde bunun altında kalkamayacaklarını belirten işletmeciler, özel sigorta firmaları fabrikalarını sigortalamıyorsa devletin fabrikalarını güvenceye alması gerektiğini kaydediyor.

Tüm fabrikaların sigortalandığını dile getiren işletmecilerden Osman Dölek, ancak çırçır fabrikalarının bundan muaf tutulamsına anlam veremediklerini kaydetti. Dölek: "Hiçbir güvencemiz yok. Özel şirketler kasko yapmıyorlar. Diğer fabrikaların hepsini yapıyorlar. Daha önce burasını da yapıyorlardı. Petrollerin kaskosu var, bulgur fabrikalarının kaskosu var, un fabrikalarının kaskosu var. Burada 10-15 çırçır fabrikası var ancak hiçbirinin güvencesi yok. Allah etmesin bir yangın çıksa hiçbirinin gücü yok. Bunu karşılayamaz. Biz bunu devletimizden istiyoruz. Özel şirketlere el atsın. Özel şirketler yapmıyorsa da devlet buna el atsın." ifadelerini kuallndı.

Kütlü pamuğun heran yanmaya müsait olduğunu aktaran işletmecilerden Tevfik Ataç ise, pamuğun petrolden de daha yanıcı madde olmadığını kaydetti. Ataç: "Petrol maddeleri sigortalanırken bizim pamuk sektörlerinde doğu ve güneydoğu bölgesinde pamuk fabrikalarında herhangi bir sigortası, güvencemiz yok. Sigorta şirketleri yanaşmıyor bize. Yani bundan dolayı biz çok risk altındayız. Bize gelen kütlü pamukların yüzde 50’si emanet. Ondan dolayı çok sıkıntı çekmekteyiz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.