Orucu uykuya tutturmak
Senenin en uzun günlerindeyiz. Aynı zamanda sıcak. Oruç zaten zor bir ibadet, hal böyle olunca daha da zorlaşıyor.
Bu arada teravih namazı eğer normal kılınıyorsa saat 11’i buluyor, hatimle ise 12’ye yaklaşıyor, bir de buna sahura kalkıp uykuyu bölme eklenince insanın uyku düzeni bozuluyor. Eğer sabah ta erken saatte mesaiye gitme mecburiyetiniz varsa Allah ecir-sabır versin.
Yalnız iş durumu müsait bir kimse eğer sabah veya öğle saatlerinde bir miktar uyuyorsa “orucu uykuya tutturuyor” diye bunu ayıp-günah sayamayız. Aksine kaylule dediğimiz öğle uykusu zaten sünnettir. Sabah gün doğarken uyumak rızkın, ikindin gün batarken uyumak ise ömrün bereketsizliğine sebep olur ve mekruhtur.
İnsan uykusuz vaziyette sallana sallana yarım yamalak iş ve ibadet yapacağına, uykusunu alıp sağlam ve dinç bir şekilde vazifesini yapması daha iyidir.
Peygamberimiz “Müjdeleyiniz,nefret ettirmeyiniz, kolaylaştırın nefret ettirmeyin” buyurmuş. Orucu uykuya tutturuyor diye hiçbir müslümanı ayıplamaya gerek yoktur. Yeter ki üstüne vazife olan maddi ve manevi sorumlulukları aksatmasın.
Müçtehidler oruçlu adamın sıcaktan bunalınca ağzına, burnuna su alıp, suyun serinliği ile ferahlamanın ibadete yardımcı olacağına fetva vermişlerdir.
Asr-ı saadette bir sahabi mescide ip bağlamış. Peygamberimiz bunu görüp sebebini sorunca “Uykum gelince kendimi nafile ibadetten alıkoymamak için düşmeyeyim diye buna tutunuyorum” demiş. Peygamberimiz münasip bir şekilde bunu menedip, “Uykun gelince dosdoğru uykunu uyu, sonra da şevkle ibadetini yap” demiştir. (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai)
Oruç iken namazları aksatmadan, Kur’an, zikir, ilim, tefekkür, ibadetlere mani olmadan ve mekruh saatlerde olmamak şartıyla makul şekilde uyumak yasak değildir. Hatta bir hadis-i şerife göre “Oruçlunun uykusu bile ibadettir.”
“Ameller niyetlere göredir.” İnsan oruçken bir miktar uyumakla kalkınca daha dinç ve zinde olarak ibadetlerimi yapıyım niyetiyle uyursa, niyetine göre sevap kazanabilir.
Uyanık olarak, orucun hikmetini bizzat anlayarak oruç tutmak ise elbette bu işin ruhuna daha uygundur.
Bazen de oruç olduğu halde gıybetle, malayani ile, tavla oynamakla, televizyonların zararlı programlarına bakmakla vakit geçiren insanlar var. Bu işleri yaparak uyanık kalmaktansa uyumak daha iyi olsa gerektir.
Vaktiyle sabah akşam halkına zulmeden bir hükümdar, arif bir kimseye sormuş:
“Efendim, en hayırlı iş nedir?”
Arif, cevap vermiş:
“Senin için en hayırlı iş uyumak!”
Sebebi hikmeti nedir? Uyumak nasıl en hayırlı iş olur?
Hiç olmazsa sen uyudukça halk ta zulmünden kurtulmuş olur!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.