Nitelikli ve kalifiye çıraklar yetişecek

Nitelikli ve kalifiye çıraklar yetişecek

Konya Tornacılar Odası ve MEVKA işbirliği ile düzenlenen makine eğitiminde tasarım ve kodlama projesi kapsamında sanayi için nitelikle ve kalifiye çıraklar yetiştirilecek

Konya Tornacılar, Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odasının; Mevlâna Kalkınma Ajansının (MEVKA) 2020 Yılı İmalat Sanayinde Nitelikli İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi İçin Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında uygulamaya başladığı Makine Eğitiminde Tasarım ve Kodlama Projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi. Konya Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Mevlâna(MEVKA) Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Konya Tornacılar, Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları çok sayıda iş Adamı Ve davetli Katıldı.

PİYASANIN TALEPLERİNE UYGUN ELMAN YETİŞTİRİLECEK

Programda konuşma gerçekleştiren MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı kalkınma ajanslarının, bulundukları bölgedeki mevcut fırsatları değerlendirerek. Potansiyelin harekete geçirilmesi ve bu sayede ulusal kalkınma politikalarına katkı sunulması amacıyla çalışmalar yürüttüğün hatırlatan Bostancı, sözlerine şöyle devam etti: “Ajansımız tarafından pek çok eğitim ve danışmanlık faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Sağlanan mali ve teknik destek programları ile bugüne kadar bölgemize 275 milyon TL kaynak sağlanarak proje yararlanıcılarının sağladığı eş finansmanlar ile birlikte 500 milyon TL’ye yakın bir yatırımın harekete geçirildiğini de belirtmek istiyorum. Bu çalışmalar dâhilinde bölge ekonomimizin can damarı konumunda bulunan esnaflarımıza yönelik Konya esnaf ve sanatkârlar odası birliğimiz ve birliğimize üye esnaf odamız ile çok sayıda proje yürütmüş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bugün bizleri bir araya getiren proje de bunlardan birisi; kurum olarak mesleki eğitim konusunda uzun süren çalışmalarımızın bir sonucu olarak 2020 yılında imalat sanayiinde nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacı ile ilan ettiğimiz mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi mali destek programımız kapsamında desteklenmeye hak kazanan makine eğitiminde tasarım ve kodlama projesine ajansımız tarafından 571 bin TL Bu noktada, hem bölgemizdeki hem de ülkemizdeki sanayici ve esnaflarımızın üretim faaliyetlerinde ve hizmet sunumlarında yaşadığı sorunların başında gelen nitelikli personel teminine yönelik olarak yürütülen mesleki eğitim çalışmalarını ve özelde ise tornacılar, kaynakçılar ve oto tamirciler odası tarafından 100. yıl mesleki eğitim merkezi işbirliğinde geliştirilen bu projeyi son derece önemli ve kıymetli buluyoruz..”

"MESLEK SAHİBİ OLMASININ YARARLARINI GÖSTERMELİYİZ”

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak,

“Toplumun genelinde çıraklık eğitimine ilginin arttırılması için hepimize farklı görevler düşüyor. Öncelikle mesleki eğitimi ve çıraklık eğitimini daha fazla kamu kaynakları ile desteklemeli ve eğitimin niteliğini artırmalıyız. Ailelere ve gençlere meslek sahibi olmasının yararlarını ve güzelliklerini göstermeliyiz. İşverenleri çocuk ve gençlerin çalışma hayatında sahip oldukları haklar konusunda aydınlatmalıyız. İşte hem bu Projede hem de Birliğimizce uygulanan Esnaf Güvenli Bilişimle Güçleniyor Projesinde bu konuları ayrıntılı olarak ele alacak ve kendimize bir yol haritası çıkaracağız. Katılımınız ve katkılarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, Konya Tornacılar Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odamıza proje uygulama sürecinde başarılar diliyor ve hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ BİR ESNAF GELENEĞİDİR BUNU DEVAM ETTİRECEĞİZ

Çıraklık eğitimi bir esnaf geleneği ve bizler bu geleneksel eğitim modelini halen devam ettirmek istediklerini belirten Konya Tornacılar, Kaynakçılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Emin Baranok, sözlerini şöyle tamamladı: “Odamıza makine, metal ve otomotiv sektörlerinde ağırlıklı olarak imalat ve tamirat işleri ile ilgilenen yaklaşık 4.000 esnaf ve sanatkâr üyedir. Odamızın görevleri ve sorumlulukları kuruluş kanunumuzda ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Oda olarak görevimiz; üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, sorunları çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak için girişimlerde bulunmaktır. Bunları yaparken yaptığımız tüm çalışmaların toplum menfaatlerini gözetmesi ve tüketicileri koruması ilkelerine de uygun davranmak durumundayız. Bildiğiniz gibi son yıllarda giderek artan oranda iş gücü açığı ve fazlası sorunu ile karşı karşıyayız. Bir tarafta özellikle gençler arasında işsizlik oranları giderek yükseliyor, öte yandan Konya sanayisinde hemen hemen bütün işletmeler nitelikli ya da niteliksiz eleman arıyorlar. Bu iki grubun beklenti ve çıkarlarını birbiriyle uyumlu hale getirmek ne yazık ki halen başarılmış değil. Ama bu çok önemli sorunu çözmek de artık zorunlu hale gelmiş bulunuyor. Bizim üyelerimiz de ciddi bir eleman açığı sorunu yaşıyorlar. Makine/metal ve otomotiv sektörleri nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Çıraklık eğitimi bir esnaf geleneği ve bizler bu geleneksel eğitim modelini halen devam ettiriyoruz. Esnaf işletmeleri eleman ihtiyaçlarını çoğunlukla çıraklık eğitimi ile karşılamaya çalışıyor. Oda olarak çıraklık eğitiminde yetişenlerin bize üye işletmelerin beklentilerine uygun beceriler kazanmasına da önem veriyoruz.”

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum