Muğla Çam Balının Standartına Geka Desteği

Muğla Çam Balının Standartına Geka Desteği

Dünya çam balı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Muğla'da standartlar, Muğla Ticaret Borsası (MTB) ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR)'nin ortaklaşa yürüteceği ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın desteklediği "Muğla Çam Ballarının C4 Şeke.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Muğla'da standartlar, Muğla Ticaret Borsası (MTB) ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR)'nin ortaklaşa yürüteceği ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'nın desteklediği "Muğla Çam Ballarının C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi" projesiyle belirlenecek.

MTB'nin, çam balının kalite kriterlerinin belirlenerek Türk Gıda Kodeksi'nde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesi ve ihracatında son yıllarda yaşanan engellerin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla GEKA'ya sunduğu proje, onaylanarak destek almaya hak kazandı. Ajansın Denizli’de bulunan merkezinde GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen ve Genel Sekreter Sadettin Özer'in sözleşme imzalamasıyla yaklaşık üç ay sürecek proje için ilk adım atılmış oldu. Burada bir konuşma yapan Gökmen, "Proje kapsamında Muğla ve ilçelerinden toplanan tüm çam balı örneklerinin polen tür analizleri yapıldıktan ve çam balı olduğu kanıtlandıktan sonra şeker profili analizleriyle balda protein ve ham bal delta Cl3 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı analizleri yapılacak. Böylece Muğla çam balının C4 özelliklerinin ortaya çıkmasında üretici ve çevresel faktörler belirlenecek. Elde edilen sonuçlar, diğer orijinli ballar üzerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak Avrupa ve Türk gıda kodekslerindeki yeri tartışılacak. Böylelikle Muğla çam balının farklı karakteristiği ortaya çıkarılacaktır." dedi.

Genel Sekreter Alata ise, "Muğla çam balının üretiminde ve kalitesinde standartların yükseltilmesi sağlanırken ürünün diğer çam ballarından farklı karakteristiğinin belirlenmesiyle de pazarlama ve ihracat faaliyetlerinde avantaj sağlanacaktır. GEKA bölge planında belirlenen çerçeve doğrultusunda, bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün daha üst seviyelere çıkarılmasına ajans olarak öncelik veriyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.