Merkez Bankası: Veriler İktisadi Faaliyette Ilımlı Artışın Süreceğini Gösteriyor

Merkez Bankası: Veriler İktisadi Faaliyette Ilımlı Artışın Süreceğini Gösteriyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son çeyreğe ilişkin ekonomik verilerin 'iktisadi faaliyetteki ılımlı artışın süreceğine işaret ettiğini' düşünüyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son çeyreğe ilişkin ekonomik verilerin 'iktisadi faaliyetteki ılımlı artışın süreceğine işaret ettiğini' düşünüyor. Kurul, bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini koruduğuna da işaret ediyor.

Merkez Bankası, 19 Kasım 2013 tarihli toplantısına ait Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'ni yayınladı. Enflasyon Gelişmeleri, Enflasyonu Etkileyen Unsurlar ve Para Politikası ve Riskler adı altında 3 başlıktan oluşan Özet'te; Ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,80 oranında artarken yıllık enflasyonun yüzde 7,71’e gerilediğine dikkat çekilerek, "Enflasyondaki bu düşüşte enerji grubu fiyatlarındaki gelişmeler belirleyici olmuştur. Mayıs ayından itibaren yaşanan döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak temel enflasyon göstergelerindeki yükseliş sürmüştür." değerlendirmesi yapıldı.

Son dönemde açıklanan verilerin yılın üçüncü çeyreğinde özel nihai yurt içi talebin ılımlı bir eğilim sergilediğine işaret ettiği, üretim tarafından bakıldığında ise üçüncü çeyrekte iktisadi faaliyette sınırlı bir yavaşlama olduğunun gözlendiği dile getirilen Özet'te şu ifadeler dikkat çekti:

* Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul, bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin sınırlandırılması için temkinli duruşun güçlendirilmesine ve para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılmasına karar vermiştir.

* Kurul, sermaye akımlarının zayıf seyrettiği dönemlerde faiz oynaklığını azaltmanın faydalı olacağını değerlendirmiştir. Bu yaklaşımın, küresel para politikalarından kaynaklanan belirsizliğin ekonomi üzerindeki etkilerini yumuşatmaya katkıda bulunacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla, kısa vadeli piyasa faizlerinin daha öngörülebilir ve istikrarlı seyrettiği bir politika duruşunun benimsenmesi konusunda mutabık kalınmıştır.

* Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtmiştir. Gelinen noktada, parasal ve finansal koşullar bir arada değerlendirildiğinde mevcut para politikası duruşunun uygun olduğu vurgulanmıştır. Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen gelişmelere karşı duyarlılığın korunması gerektiği ifade edilmiştir.

* Küresel dengesizlikler karşısında ekonomimizin dayanıklılığını koruması açısından maliye ve finansal sektör politikalarındaki temkinli duruşun sürdürülmesi kritik önem taşımaktadır. Orta vadede ise mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi makroekonomik istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde kalıcı olmasını sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program’ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.