Mehmet Zahid Kotku vefatının sene-i devriyesinde anılıyor

Mehmet Zahid Kotku vefatının sene-i devriyesinde anılıyor

Ömrünü İslam davasına ve İslam davası için çalışacak gençlere adayan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, rahmet-i Rahman’a kavuşmasının 41. sene-i devriyesinde minnetle anılıyor

Ülkemizin gönül sultanlarından olan büyük âlim ve mürşid Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, rahmet-i Rahman’a kavuşmasının sene-i devriyesinde hasret ve minnetle anılıyor. Millî Görüş Hareketi lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve daha birçok ismin yetişmesinde büyük emekleri olan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980 tarihinde rahmet-i Rahman’a kavuşmuştu. Birçok mümtaz şahsiyetin yetişmesinde emekleri bulunan ve bıraktığı eserlerle insanlığı irşat etmeye devam eden Kotku Hazretleri için sarf edilen sözlerin güzelliği de duyanları yürekten etkiliyor.

ERBAKAN HOCA’NIN HAYATINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİ

Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hayatında önemli bir yeri vardır. Erbakan Hoca, İskenderpaşa cemaati mürşidi Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin sohbetlerine iştirak eder, tekkenin önünde diz çöker, ondan manevi güç alır ve bu minval üzere hayatına yön verirdi.

Anadolu coğrafyasının gönül sultanlarından olan büyük âlim ve mürşid Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, rahmet-i Rahman’a kavuşmasının sene-i devriyesinde hasret ve minnetle anılıyor. Millî Görüş Hareketi lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, yakın zamanın büyük âlimlerinden Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan, günümüzün ilim deryalarından Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit ve daha birçok ismin yetişmesinde büyük emekleri olan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980 tarihinde rahmet-i Rahman’a kavuşmuştu.

MEHMED ZAHİD KOTKU HAZRETLERİ’NİN HAYATI

Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan ve Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit gibi birçok mümtaz şahsiyetin üzerinde emeği olan ve nice gönülde izler bırakan Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, 1897 yılında Bursa’da dünyaya geldi. 1920 yılında İstanbul’da bulunan Gümüşhânevî Tekkesi’ne giderek Şeyh Dağıstanlı Ömer Ziyâeddin Efendi’ye intisap eden Kotku Hazretleri, Ömer Ziyâeddin Efendi Hazretleri’nin rahmet-i Rahman’a kavuşmasının ardından seyrüsülûkünü Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi Hazretleri’nin yanında sürdürdü. Bu dönemde hafızlığını tamamlayan Kotku, yirmi yedi yaşında iken hilâfet aldı.

KANÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ HAZÎRESİNE DEFNEDİLDİ

Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, Mustafa Feyzi Efendi Hazretleri’nin talebi sonucunda çeşitli kasaba ve köylerde dinî hizmetlerde bulundu. Kotku, tekkelerin kapatılması üzerine Bursa’ya döndü ve babasının imamlık yapmış olduğu köye yerleşti. Babasının vefatının ardından onun görevini sürdürmeye başlayan Kotku Efendi, 1946 yılına kadar köy imamlığı yaptı, ardından Üftâde Camii imamlığına tayin oldu. 1952 yılı Aralık ayında Gümüşhanevî Dergâhı’ndan arkadaşı Abdülaziz Bekkine’nin rahmet-i Rahman’a kavuşması üzerine onun vazife yaptığı Zeyrek’teki Ümmü Gülsüm Mescidi’ne geldi. Bu mescidin istimlâki söz konusu olunca da 1958 senesinde Fatih İskenderpaşa Camii’ne tayin edildi. Kotku Hazretleri, vefatına kadar bu camide görevini sürdürdü. 1979 yazında gittiği Hicaz’dan 1980 yılının Şubat ayında ağır hasta olarak döndü. Ameliyat olduktan sonra hac mevsimi gelince tekrar hacca gitti. Mehmed Zahid Kotku Hazretleri, 13 Kasım 1980’de İstanbul’da rahmet-i Rahman’a kavuştu. Cenaze namazı 14 Kasım’da Süleymaniye Camii’nde kılındıktan sonra Kanûnî Sultan Süleyman Türbesi hazîresine defnedildi.

MEHMED ZAHİD KOTKU HAZRETLERİ’NDEN KIYMETLİ SÖZLER...

* Efendimiz Hz Muhammed aleyhisselâmı kendine mi’yar (ölçü) eyle. İşte o zaman hasta olup ilaç aramaktan da kurtulursun.

* Gönle giren çirkinlikleri ve günahları çıkarmak kadar zor bir şey yoktur. Onun için, senin baş düşmanının nefsin olduğunu unutma.

* Zikrullah ile meşgul olmak ruhu son derece kuvvetlendirir. Bu sayede nefis, arzularına eremediği gibi ruha teslim olmaktan başka çare bulamaz, bu suretle de nefsin elinden kurtulunmuş olur.

* Çok okumak, büyük bir devlettir.

* Kardeşlik ne kadarsa; Müslümanlık da o kadardır.

* Bazı köleler ilim sayesinde hür olmuşlardır. Bazı hür kimseler de cehilleri sebebiyle köle olmuşlardır.

* Allah Teâla sana hem akıl vermiş, hem göz ki, kâinatı görünce mutlaka sahibini arayıp bulasın diye. Eğer bulamıyorsan hakiki gözden ve gönülden mahrumsun demektir.

* İslam dini baştan sona hep edeptir.

ERBAKAN HOCA’YA TAKKE HEDİYE ETMİŞTİ

Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan‘ın hayatında önemli bir yeri vardır. Erbakan Hoca, İskenderpaşa cemaati mürşidi Mehmed Zahid Kotku Hazretleri’nin sohbetlerine iştirak eder, tekkenin önünde diz çöker, ondan manevi güç alır ve bu minval üzere hayatına yön verirdi. Hocaefendi’nin rahmet-i Rahman’a kavuştuğu dönem tutuklu bulunan Erbakan Hoca ve arkadaşlarına Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi birer takke hediye etmişti. Takkeleri takarak kendilerini İskenderpaşa’da hisseden Millî Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca ve arkadaşları, Zahid Kotku Hazretleri’nin hasta olduğunu biliyorlardı. Çok geçmeden vefat haberi gelmişti ve bu haber koğuştaki tüm Millî Selamet partilileri hüzne boğmuştu. Herkes sessizce ağlamaya çalışırken Necmettin Erbakan Hoca ve Fehim Adak, kendilerini tutamıyor ve hıçkırarak ağlıyorlardı. “Âlimin ölümü, âlemin ölümüdür” diye düşünen Erbakan Hoca, çok sevdiği ve saygı duyduğu, manevi eğitim aldığı Zahid Kotku Hazretleri’ni kaybetmenin acısını derinden yaşıyordu. Tutuklu olmalarından dolayı cenazeye katılamayacak olmaları, Erbakan Hoca ve arkadaşlarını daha da üzmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.