A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Medine dönemi

Medine dönemi

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Medine’de ilk yaptığı işler:

1- Mescit Yaptı: Cami; cem eden toplayan anlamındadır. Yalnız namaz kılma faaliyeti yoktu. İstişareler, yabancıların karşılanması, ilim ve kültür merkeziydi.

2- 52. Maddelik Medine sözleşmesi: Dünyada derli toplu ilk anayasa yapıldı. Her ne kadar Hamurabi anayasası denilse de böyle değildi.

3- Nüfus Sayım Hareketi: İlk nüfus sayımını yapan Peygamber Efendimiz (S.A.V) idi. O zaman Medine’de gayri Müslimlerin sayısı 15.000 (On beş bin) iken, Müslümanların sayısı 1.500 (Bin beş yüz) idi. Şimdi azınlık çoğunluğa mı tabi, çoğunluk azınlığa mı tabi diye bir söz vardır. İnsanlar aza çoğa tabi olamazlar. Azında çoğunda Sırat-ı Müstakime bağlı olması icap eder.

3- Yaygın ve Örgün Eğitim Sistemi: Ashabı Suffe ve emsali eğitim veren kurumlar.

4- Ensar ve Muhacir arasındaki kardeşlik: Allah (C.C) rızası için kardeş oldular.

5- Pazar yeri kurma hareketi: Medine Pazarına Yahudiler hâkimdi. Köylüden ucuza alıyor pahalıya satıyorlardı. İslam sömürüye karşıdır. Onun için Peygamber Efendimiz (S.A.V) pazar yeri kurdurdu. Serbest piyasa ekonomisi uygulanıyordu. Zaman zaman pazar yeri denetleniyor, kabni fahiş engelleniyordu. Şimdi ise siyonizmin sömürüsü devam ediyor. Uçakta, trende, vapurda yolculuk yaparken Ayata Şirketine %10 vergi veriyoruz.

6- Hilful Fudul Cemiyeti ihdas edildi: Mekke’de kurulan bu yardım cemiyetini Medine’de de kurdular.

7- Ağaçlandırma ve ağaç dikme faaliyeti. Medine kuraktı, az yağmur alıyordu. Ağaçlandırınca yağmur bollaşmaya başladı.

8- Başa bağlı olma hareketi: Kur’an-ı Kerim’de Allah (C.C) Nisa Suresinin 59. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygambere itaat edin, sizden olan ulûl emre de itaat edin. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz (Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız) onu Allah’a ve Peygambere götürün. Bu elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır, hem de en güzelidir.

9- Fetihler Hareketi: Yabancı kral ve devlet yöneticilerini İslam’a davet etme hareketi.

İlk Yapılan Savaşlar:

a- Bader Gazvesi: 624 yılında Medine’ye yakın bir yerde savaş yapıldı.

b- Uhud Gazvesi:

c- Hendek Gazvesi:

d- Hayber Savaşı:

e- Mekke’nin Fethi:

f- Huneyn Gazvesi:

g- Yermük-Muta Savaşları:

İlk Yapılan Mescid (Ravza-i Madahhara’nin Özellikleri:

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in devesi Ebu Eyyüb el-Ensari’nin evine yakın çöktü. Orada 6 ay misafir kaldı. Bu evi yaptıran Yemenli Melik Tubbağ yaptırdı. Asıl adı Halit bin Zeyd Ebu Eyyüb; Bu yaptıran bir mektup bırakan Ebu Kerip; Tubbağ Rasülullah (S.A.V)’i görmeden iman edenlerdendi. Hicretten 710 sene önce bu evi yaptırmış ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e hediye olarak bırakmıştır.

İlk yapılan Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Mescidi:

Kerpiçten yapılmıştı. 1.050 m2 üzerine oturuyordu, yaklaşık yükseklik 325 cm idi, üzeri hurma lifleri ile kapatılmıştı. Sonra 9 defa tadilat yapıldı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hicrî 7. Yılda 629 yılında genişletme yapıldı. 2.500 m2 alan üzerine oturuyordu. Yükseklik 4.55 m idi. Sonra Hz. Ömer (R.A) zamanında genişletme çalışması yapıldı. 4 minaresi vardı, Sultan Abdülmecid Han zamanında yapılan genişletmede sütunların başında Rasülullah zamanında yapılan Mescidi işaret eden Mescid-ü Hududu Nebevî yazar. Yani Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in 629 yılında yaptırdığı genişletmenin sınırlarını belirten yazılar vardır.

Medine Mescidi

Osmanlı Sultanı Abdülmecid Han tarafından yapıldı. Bugün ilk mescitteki süslemeler, yazılar Osmanlı’ya aittir. 12.500 m2 alan üzerine oturuyordu. En son genişletme 1984 yılında Suudi Kralı Melik bin Faht tarafından yapılmıştır. İlavelerle beraber bugün 98.326 m2 alan üzerine oturuyor. Üst katı ise 58.250 m2 alan üzerine oturur. Toplam: 98.326 + 58.250=156.579 m2dir.

Bir anda 180.000 kişi kapalı alanda namaz kılabilmektedir. Bahçesi 135.000 m2dir. Bahçede 435.000 kişi namaz kılabilmektedir. İçerde ve dışarda toplam 698.000 kişi namaz kılmaktadır.

Sütun sayısı 2104 adettir. Her iki sütun arasındaki mesafe 6 metredir. Her biri açılıp kapanabilen 27 adet kubbesi vardır. Her bir kubbenin ağırlığı 80 tondur. Her bir kubbe 2,5 kg altınla kaplanmış olup, toplam 67,5 kg altın kaplama kullanılmıştır.

  Ravza-i Mudahhara’nın Özelliği:

Minareler: 10 adet minaresi bulunmaktadır. 6 tanesi son genişletmede yapılmıştır ve 104 metre yüksekliktedir. Önceki yapılan minareler 4 tanedir, yükseklikleri 32 metredir. Minarelerin âlemleri İstanbul’da yapılmıştır. Âlemlerin ağırlığı 4,5 tondur. Âlemlerin uzunluğu 6,7 metredir. Âlemler 14 ayar altın kaplamadır.

  Mescid-i Nebevinin Soğutması:

Soğutma sistemi için kurulan tesis 7 km uzaklıktadır. 70.000 m2 alan üzerine soğutma sistemi kurulmuştur. Kullanılan su miktarı 2,5 milyon galondur. 60 derecede soğutulmaktadır.

İkinci kata çıkan 6 tane yürüyen merdiven vardır. 24 tane de normal merdiven vardır.

Tuvaletlere 3 katlı yürüyen merdivenlerle iniş çıkış yapılır. Toplam 1890 adet wc vardır. Altı otoparktır. 5.000 adet araç bir anda park edebiliyor.

Cennet Bahçesi Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Mescid olarak yaptığı ilk yerdir. Bununla ilgili Efendimiz (S.A.V): “Minberimle beytim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir.” Buyurmaktadır.

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 11.11.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi