Sinan Şen

Sinan Şen

Mâlâyâni Konuşma!

Mâlâyâni Konuşma!

İnsanın en güzel hali, konuştuğu zaman dilini gıybet, dedikodu, yalan ve münakaşa gibi bütün afetlerdenkoruyandır. Bir de kişiye ve hiçbir müslümana zararıolmayacak mübah şeyleri konuşmandır. Fakat sen, ihtiyacın olmayan, gereksiz kelimeleri sarfedersen, onunla zamanını zayi etmiş olursun ve dilinlekonuştuklarının da hesabını verirsin; değerli olanı fedaedip değersiz olanı almış olursun.

Konuşmaya harcayacağın vakti tefekkür ederekkullansaydın çoğu zaman Allah Teâlâ’nın rahmetiningüzelliklerine ve büyük ihsanlarına şahit olurdun. Şayetbütün noksanlıklardan münezzeh olan Allah’ı (cellecelâluhû) zikretsen, “Lâ İlâhe İllallah” desen, O’nutesbih etsen daha hayırlı olurdu. Öyle güzel sözler vardırki onlar sebebiyle kula cennette köşkler inşa edilir.

Kulun sermayesi, vaktidir. Vaktini boş şeylerle harcarsasermayesini zayi etmiş olur. Bunun için ResûlullahEfendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Mâlâyâniyi (kendisine bir fayda vermeyen söz ve işleri) terk etmek, kişinin Müslümanlığının güzelliğindendir.” (Tirmizî, Zühd, 11)

Ebu Zer el-Gifârî (r.a) anlatır:

Allah Resûlü (s.a.v) bana,

“Sana, bedene hafif, mîzana ağır gelecek olan bir amelöğreteyim mi?” diye sordu; ben de,

“Evet, öğret Ey Allah’ın Resûlü!” dedim. ResûlullahEfendimiz (s.a.v),

“O, susmak, güzel ahlak sahibi olmak ve sana faydasağlamayacak şeyleri terketmektir.” buyurdu. (Süyûtî, Câmiu’s Sagîr, nr.5498).

Tâbiînden Mücâhid b. Cübeyr (rahmetullahi aleyh) der ki: İbn Abbas’ın (r.a) şöyle buyurduğunu işittim:

“Beş haslet vardır ki onlar bana, Allah için vakfedilmişçok sayıda deveden ve atlardan daha sevimlidir. Bunlarşunlardır:

​1.​Seni ilgilendirmeyen şeyleri konuşma. Zira ofuzulîdir ve bundan dolayı günaha düşmeyeceğinden de emin değilim. Yerinde olmadığı zaman, seni ilgilendirenkonuda da konuşma. Çünkü nice konuşanlar vardır ki, kendisini ilgilendiren konuyu yerinde söylemez, sonundasıkıntıya düşer.

​2.​Yumuşak huylu olsun ahmak olsun hiçkimseyle mücadele etme. Çünkü yumuşak huylu olansana kalbiyle buğzeder; ahmak ise diliyle eziyet verir.

​3.​Arkadaşın yanında yokken onu, seninhakkında söylendiğinde hoşlanacağın sıfatlarla an. Arkadaşının, senden affetmesi hoşuna gidecek şeyleri, sen de ondan affet.

​4.​Arkadaşının hangi davranışı hoşunagidiyorsa, sen de ona öyle davran.

​5.​Yaptığı iyiliğe karşılık mükâfat alacağını, kötülüğe de ceza verileceğini bilen bir kimsenin ameligibi amel et.” (İbn Ebü’d-Dünyâ, Kitabü’s-Samt, nr:115.)

Rabbimiz bizleri Kur’an ve sünnet ahlakıylaahlaklandırsın. Günümüz hayırlı ve bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi