İhsan Koç

İhsan Koç

Lut Kavmi Bereketli mi?

Lut Kavmi Bereketli mi?

Ulusal Süt Konseyi, süt piyasasında rekabetin önüne geçmek üzere yapılan politikalarda süt maliyetini değerlendirerek, üreticinin bir temsilcisi olarak müzakerelere katılıyor. Pekala bu katılımdan neden sağlıklı ve mantıklı bir karar çıkmıyor?

***

Yıllık enflasyon %80 civarlarında gezerken bu alınan kararla artış göstermeyen süt fiyatı, sanki herşey artarken çiftlik maliyetlerinin düştüğünü söylemek kadar saçma olur. Üreticilerin devamlı olarak destek aradığı konsey, çalışmalarında hep geriye doğru senkronizasyon yapmaya devam ediyor.

***

Hizmet sektörlerinin tamamında yeni ekonominin kurallarına göre fiyatlar belirlenirken, kırsal kesimin tek geçim kaynağı olan hayvancılıkta alınan kararlar fiyasko olmaya devam ediyor.

***

Lanetlenen kavimlerden Lut Kavmi, yahudiler tarafından bile kabul edilen sapıklıkların başkenti olmuştur. Peki bunun bereket ile alakası nedir?

***

Günümüzde almış oldukları kararlar ve uyguladıkları aile kanunları ile tavsiye edilmeyen, bozuk, plansız, geleceksiz sistemleri dayatan başlıca ülke Hollanda olmuştur. Hollanda çoğu Müslüman ve Yahudi bilgin tarafından günümüzün “Lut Kavmi” tasvirlerinde yerini almıştır. Buradan ailevi deneyimlerine yorum yapacak değilim. Ancak az önce ne kadar tehlikeli bir topluluk olduğuna değindim. Beni ilgilendiren kısım şu, bu ülke şuan yeryüzünde Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra tarımsal üretimde ikinci sırada yer alıyor. Bereket mi? Yoksa işini severek ülkesini kalkındırmak isteyen bürokrasi mi?

***

Geçen ay yaşanan hayvansal gazların önüne geçmek üzere ortaya çıkartılan yasa tasarısı, Hollanda parlamentosunda oylanırken yaşanan eylemler hükümeti zora soktu. Neticesinde üreticileri temsil etmekte kendisini yetersiz gördüğünü açıklayan tarım bakanı Staghouwer istifa etti.

***

Görevini layıkıyla yapamadığını görünce iade etmek, her zaman geriye esenlik bırakır. Sayısız başarının mimarı olmuş bu bakan artık tozlu geçmişte yapabildikleriyle anılacak.

***

Görevleri liyakat sahiplerine vermek o kadar bereketli oluyor işte. Başka konularda istedikleri kadar pisliğin içerisine batsalar bile, liyakat bereketi onları dünya ikincisi yapıyor.

***

Görevi anlayan ve takip edene vermek daima başarının sırrı oluyor. Şimdi dönersem asıl konumuza demek istediğim daha iyi anlaşılır. Konya’nın yarısı kadar coğrafyada çalışmalarıyla tarımda en büyük payı alan bu ülke, Anadolu’nun amansız çiftçisinden daha çok mu çalışıyor?

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi