Leyla Şahin Usta: Konya'daki her zarar bütün Türkiye'yi etkiliyor

Leyla Şahin Usta: Konya'daki her zarar bütün Türkiye'yi etkiliyor

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Benim suyum var ben ürünümü ekeyim, satayım, iyi para kazanayım mantığını bir tarafa koymamız gerekiyor” dedi.

Konya Ovasının başta su sorunu olmak üzere iklim değişikliği ve kuraklığın tarıma etkisi DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda masaya yatırıldı. DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, 2021 yılı yatırım programı bütçe takdimi ve Konya'nın su sorununu konuşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programa Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da katıldı.

3-3-1067x800.jpg

KONYA'DAKİ HER ZARAR TÜRKİYE'Yİ ETKİLİYOR

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta "Ektiğiniz üründen yaptığınız sulama şekline varana kadar her şeyin ayrıntısına artık çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. “Benim suyum var ben ürünümü ekeyim, satayım, iyi para kazanayım mantığını bir tarafa koymamız gerekiyor” diyen Usta, “Artık bir kişinin sulamada verdiği hasar bütün Konya'yı etkiliyor bunu fark etmeyiz. Konya'daki her zarar bütün Türkiye'yi ve dünyayı etkiliyor. Bunun farkına varmanız gerekiyor” şeklinde konuştu. Konya'nın sadece tahıl ambarı olmasının yetmediğinin altını çizen Usta, “Artık dünyada tıbbi aromatik bitkiler, yeni bitkiler, yeni ürünler yetiştiriliyor. Konya'nın aslında insanların sağlığında çok daha etkili rol almasını istiyoruz. Ata tohumu ile ilgili yapılan çalışmaların hepsini burada bulunan Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsüne giderek ziyaret ettiğimizde de çok inanılmaz güzel çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Bunun toplumun her kesimine yayılmasına hedefliyoruz. Yapılan çalışmalar enstitülerin raflarında kalmasın. Toprakla buluşsun, çiftçiyle buluşsun ve ürün elde edelim istiyoruz. Hedefte bu olması lazım ve suyu kullanırken nasıl kullanacağımızı noktasında bilinçli olmamız gerekiyor" diye konuştu” dedi.

3-4-1200x800.jpg

 

BU COĞRAFYALARDA GÖÇLERİN YAŞANACAĞI İFADE EDİLİYOR

Programda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ise şunları dile getirdi: “Artık önümüzdeki süreçlerde kuraklık, iklim ve gıda sorunu dolayısıyla göçlerin yaşanacağı ifade ediliyor. Osmanlı'da göçlerin kuraklıktan dolayı serbest bırakıldığı bir emirname ile duyulduğu ifade edildi. Yani bu coğrafyalarda bu tür sorunlar yaşanabileceğini burada net olarak görüyoruz. Onun için önümüzdeki dönemlerde ki süreçlerde kuraklık ve gıda nedeninde göçlerle karşılaşabiliriz. Buna gerekçe olarak ise gelinen süreçte dünyanın 1.2 santigrat derecede ısındığı ifade ediliyor ve bütün dünyanın çabası ise bunu 1.5 santigrat derecede durdurabilmek gayretinde olacak. Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulunda Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu açıklama ile Türkiye'de artık Paris iklim Anlaşmasını onayladıklarını ifade etti. Ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek kanunlaştı. Bundan sonra Paris İklim Anlaşması çerçevesinde Türkiye'de üzerine düşeni yerine getirecek. 2053'e kadar sıfır emisyon ve 1.5 seviyesinde ısınmanın durdurulması için bu mücadeleye katkıda bulunacağız. Yeşil Ekonomi, Yeşil Kalkınma üzerinde biz de üzerimize düşeni yapacağız"dedi.

3-5-1200x800.jpg

15 HAVZADA KURAKLIK YÖNETİMİ PLANLANDI

2030'dan 2040 yılına kadar olan süreçte eldeki veriler sonucunda Konya'da ciddi bir kuraklığın yaşanacağını tahmin ettiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen "Konya'da yeniden Kuraklık Yönetim Planını gündeme getiriyoruz. 15 havzada kuraklık yönetim planını tamamladık. 10 havzada da kuraklık yönetim çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2023 yılı sonuna kadar ülkemizde yer alan 25 havzanın kuraklık yönetim planı tamamlanacak. Tamamlanmış olan kuraklık Yönetim planlarında yer alan tedbirlerin uygulanmasının takibi 6 aylık dönemlerde yapılmaktadır" dedi. Programın sonunda Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, İklim Değişikliği ve Kuraklığın Tarıma Etkisi konusunda, DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci 2021 yılı yatırım programı bütçe takdimi konusunda, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ise İklim sisteminde görülen değişiklikler ve su yönetimi konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum