"Kullandığımız malzemelerde ciddi fiyat artışları var"

"Kullandığımız malzemelerde ciddi fiyat artışları var"

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, "Zamlar kontrolsüz bir şekilde oluyor, kullandığımız malzemelerde aşırı artışlar var’’ dedi

Son dönemlerde gündemi meşgul eden önemli bir mesele zamlar ve artan fiyatlar. Lokanta ve kafe sektörü de bu zamlardan etkilenen bir alan. Son olarak ise etliekmek hamurunun 4 lira oluşu vatandaşı rahatsız etti. Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, "Bizler esnafız. Gecemiz gündüzümüz olmadan halka hizmet ederiz. Fakat son dönemlerde nedenini tam olarak saptayamadığımız fiyat artışları ile karşı karşıyayız. Özellikle kullandığımız malzemelerde ciddi fiyat artışları var. Fiyatlar günlük olarak değişiyor. Tüm ürünler neredeyse son altı ay içinde yüzde 200 oranında zam gördü. Buna karşın biz lokantacılar olarak ürünlerimize ortalama sadece yüzde 25 zam yaptık’’ ifadelerini kullandı.

adsiz-005.jpg

GELEN ZAMLAR ESNAFI DA ZOR DURUMA SOKTU

Fiyat artışlarının özellikle kullandıkları malzemelerde olduğuna dikkat çeken Başkan Karamercan, "Zamlar özellikle kullandığımız malzemelere geldi. Örneğin kullandığımız bir odunun tonu bundan 6 ay önce 450-500 lira iken bugün 1500 lira civarlarında. Nitekim etliekmek hamuruna bu şartlarda gelen zam çok normal. Yine haziran ayında 160 lira olan un bugün 400 liraya yaklaştı. Kullandığımız ürünlerde aşırı zamlar oldu. Bir kilo tavuğu haziran ayında 13 liraya alırken bugün 40 liraya zor alıyoruz. Şu an lokantacı esnafımız 55 liraya aldığı eti 75-80 liraya zor alıyor. Bunların yanında bakliyatlara, kullandığımız yağa zamlar geldi. Öyle ki yalnızca gıda ürünlerine değil; kullanmış olduğumuz peçetelerden ambalaj kutularına ciddi fiyat artışları oldu. Haliyle bu zamlar esnafımızı zor durumda bıraktı. Biz de mecburen etli ekmek hamurunda olduğu gibi ürünlerimize zam yapmak durumunda kaldık. Fakat yaptığımız zamlar ortalama yüzde 25 civarında. Gelen diğer zamlara karşın çok düşük oranda bir zam yaptık. Çünkü biz biliyoruz ki asıl mesele zam yapmak değil, mesele vatandaşın alım gücü. Ben şimdi istediğim kadar zam yapayım fakat vatandaşın cebinde parası yoksa nasıl gelip yemeğini yiyecek? Onun için biz düşük bir zam yaptık. Fakat böyle giderse zamlar artacak gibi görünüyor. Onun için devletimizden bir an önce acilen bu pahalılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz. Böyle olunca biz de zor durumda kalıyoruz’’ dedi. Lokantacılık ve kafe sektörünün ciddi bir istihdam kaynağı olduğuna da işaret eden Karamercan, ‘’Yine bugün baktığınızda Türkiye geneline en yoğun istihdam sağlayan alanımız lokantalar, kafeler ve pastaneler olarak karşımıza çıkıyor. Bugün en ufak bir lokantada en az 10 kişi çalışıyor. Biz esasında bacasız bir sanayiyiz. Alanımız güzel bir istihdam kaynağı. Bugün lokantacılık, kafecilik alanında çalışan insan sayısı ortalama 2 buçuk milyon civarında. Tabi devletimizden de bu alana desteklerini bekliyoruz. Gelen bu zamlar gerçekten bizleri sıkıntıya düşürdü’’ açıklamalarında bulundu.

adsiz-006.jpg

TARIMSAL ÜRETİMİN ARTMASI ŞART

Artan dolar kurunun bu denli ürünlere yansımasının kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden ve tarımsal üretimin artması gerektiğinin altını çizen Karamercan, ‘’Biz esasında lokantacılar olarak doğrudan dolarla alışveriş yapmıyoruz. Fakat şöyle ki mesela bir un almaya gittiğimizde buğdayın dışarıdan alınıp da un yapıldığını görüyoruz. Dolar kuru da haliyle ürünlerimize yansıyor. Bundan ötürü bizim yerli üretime önem vermemiz gerek. Tarımsal üretimi artırmamız bu noktada şart. Nitekim Konya ovası demek Türkiye’nin hatırı sayılır kısmının tahılını karşılayacak bir özelliğe sahipti. Fakat bugün işler değişti. Eğer biz bugün ne kadar üretirsek fiyatlar o denli makul olur. Eskiden biz 50 kuruş 1 lira zam yapardık; şimdi zamlar 15 20 lira civarında geliyor. Benim anlamadığım bir nokta da şu: Bugün her şeyi dışardan alabiliriz fakat odunu dışardan almıyoruz. Belki yangınlarla zarar gördük evet ama buna rağmen odunun bu denli zam görmesi anlamsız. Fırınımızı yakmak için kullandığımız odunun son aylarda bu denli artması gerçekten anlam verilemeyecek bir husus’’ şeklinde konuştu. Ama bu kadar artmasını anlayamadık.

ÖNÜMÜZÜ GÖREMEZ OLDUK

Esnaf olarak gidişatın ne yönde olacağını saptayamadıklarını ve devletin durumu çözmek için bir adım atmasını beklediklerini kaydeden Ali Osman Karamercan, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye’de şu an aşırı bir pahalılık var. Şu an bir lokantacı yağ bulamıyor. Bir tane yağı zor alabiliyoruz. Neden çünkü ertesi güne kalacak etiketi değişecek. Yine bir pandemi süreci yaşadık. Esnaf evini arabasını sattı. Kredi çekti. Daha borçları bitmeden pahalılık ve zamlar geldi. İlla ki sıkıntı ve bunalım içine girdik. Bu noktada devletimizden faizsiz en az 3 yıl ödemeli yardım talep ediyoruz. Bugün bizler ileriyi göremez olduk. Akşam yatıyoruz sabah bakıyoruz ki fiyatlar değişmiş. Bugün herkeste bir karamsarlık var, umutsuzluk var. Esnaflar mahallenin ışığıdır. Eğer ki o ışık sönerse mahalle karanlıkta kalır. Şu an esnafımız bitmek üzere."

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum