Konya’nın en genç âşığı

Konya’nın en genç âşığı

Konya'nın halk ozanlarından Hüseyin Çiftçi (Âşık Bizari), genç yaşlarda tanıştığı aşıklık geleneğini bugün halen ilk günkü heyecanla sürdürüyor. Çiftçi, aşıklık geleneğini gelecek nesilleri tanıtmak istiyor

Genç yaşlarda bağlama çalmaya başlayan Hüseyin Çiftçi, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümünnden mezun olduktan sonra da bağlama çalmaya devam etti. Konya’nın en genç âşıklarından biri olan Âşık Bizari mahlaslı Hüseyin Çiftçi, “Saz çalmaya 16 yaşında başladım. Biraz geç başladım bunun da illa ki eksiklikleri var. Daha erken başlasaydım daha iyi çalabilirdim” dedi. 

SAZ ÇALMAK KÜÇÜKLÜKTEN BERİ HAYALİMDİ

Saz çalmanın kendisi için hep bir hayal olduğuna dikkat çeken Hüseyin Çiftçi, “Saz çalmaya her zaman hevesim vardı. Aksi takdirde önümde iki yol vardı. Ya imam olacaktım ya da sanatçı. Fakat çalgıcı imam demesinler diye imamlığa yönelmedim. Zaten öncesinde şiirler de yazıyordum. Hiç unutmam ilkokuldayken dana hiçbir şey bilmiyorken 12 kıtalık bir şiir yazmıştım. Bundan sonra okumaya ve yazmaya devam ettim” diye konuştu. 18 yaşlarına geldiğinde bir ustaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Hüseyin Çiftçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaşım ilerledikçe bir usta bulmam gerektiğini anladım. Nitekim yazdığım eserler istediğim gibi olmuyordu. Zaten âşıklıkta da usta çırak ilişkisi vardır. Ben de bunun için Hadimli büyük usta Mehmet Atar’ın oğlu ve yeğeni Âşık Özhani ile tanıştım. Onlar bana usta oldu. Şiir nasıl yazılır atışma nasıl yapılır hepsini öğrettiler. Ardından biz de kendimize bir şeyler kattık. Sahnelere çıktık” şeklinde konuştu.

YASAKLAR KALKTIĞINDA ETKİNLİKLER YAPACAĞIZ

Pandemi yasaklarından dolayı planladıkları etkinlikleri yapamadıklarını fakat olası bir normalleşmede bu etkinlikleri vatandaşla buluşturacaklarını kaydeden Hüseyin Çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şuan yasaklardan dolayı etkinlik yapamıyoruz. Bu durum da bizi kötü etkiliyor. Birçok projemiz var. Mesela projelerimizin arasında bir kahve ortamı yapmak var. Konya’da unutulan birçok geleneği yaşatmak istiyoruz. Tabi bu gelenekleri yaşatmamız için ilk önce pandeminin kalkması gerek.”

ÂŞIK BİZARİ MAHLASINI KULLANIYORUM

Her ustanın bir mahlası olduğuna işaret eden ve kendisi için kullandığı mahlasın ‘Aşık Bizari’ olduğunu belirten Çiftçi konuşmasında, “Mahlas, aşık edebiyatında aşıklarımızın şiirlerde kullandıkları takma ismidir. Mesela Mahzuni Şerif ustamızın gerçek adı Şerif Çırık’tır. Ben de kendim için Âşık Bizari mahlasını kullanıyorum. Bizari demek, usanmış demektir. Bu mahlası da ustam bana rüyamda verdi. Âşık gördüğünü söyler. Aşık her zaman haktan yanadır, halktan yanadır. Doğru için halka bile çatar. Bu kültürden bunu öğrendiğimiz için bunu devam ettirmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÂŞIKLIK DOĞRU ANLAŞILMALI

Bugün toplumumuzda aşkın ve âşıklığın doğru anlaşılmadığını ifade eden Çiftçi, son olarak şunları söyledi: “Âşıklık bugün yanlış anlaşılabiliyor. Toplumda aşkı sadece karşı cinse ilgi olarak anlayanlar var. Fakat insan çok düşündükçe çok okudukça dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakıyor. Mesela ilham gelir bazen ama bu ilham oturayım hadi bir şiir yazayım dersen gelmez. Yazdığınızı yaşamadan, ruhunuzu katmadan yazarsanız o yazdığınız bayat olur. Ben de bundan dolayı yazdığım şeylerde toplumsal gerçekliğe önem veriyorum.”

MURAT GÜNTEKİN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.