Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Konyanın büyüklüğü ve gelişmişliği yalanı

Konyanın büyüklüğü ve gelişmişliği yalanı

Merhaba Gazetesinin dünkü nüshasında Konya siyasetçilerinin yokluğunu, aczini ve sözlerinin ülke ve şehir gerçeklerine hiçbir şekilde uymadığını gösteren bir haber okudunuz.

Haberde Kalkınma Bakanlığının İllerin Ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2011)'nı yayımladığından bahisle, araştırmaya göre Türkiye’de en gelişmiş iller sıralamasında İstanbul birinci olurken, Konya’nın ancak 20. sırada yer aldığı duyuruluyordu.

Hafızanızı yoklar ve hatırlarsanız bu ilk defa olmuyor.

Ortalama her 5 yılda bir siyasetçilerin yaptıkları-yapamadıkları, sözleri ile icraatlarının bir biri ile uyumlu olmadığı konusunda karneleri ellerine veriliyor, büyüme ve gelişme konusunda siyaseten ettikleri koca koca lafların boş laflar olduğu yüzlerine çarpılıyor.

Bu defa da böyle oldu.

Kalkınma bakanlığı Devlet Planlama teşkilatı SEGE–2003 çalışmasında 10 alt kategoride 58 adet değişken kullanarak demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere ilin ülke içerisindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyeli, sosyal gelişmişlik seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi ekonomik ve sosyal gelişmişlik ile bireysel refah seviyesini tespit etti.

SEGE–2011 çalışmasına göre ilk 20’de yer alan illerin sıralaması şöyle gerçekleşti:

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla, Tekirdağ, Denizli, Bolu, Edirne, Yalova, Çanakkale, Kırıkkale, Adana, Kayseri, Sakarya, Aydın, Konya.

Başbakanı, Bakanı, Milletvekili, Büyükşehir ve ilçe Belediye Başkanı olmak üzere büyüme ve gelişmişlik açısından kim ne derse desin iller arasında 20. sırada olmak Konya’mız için tam anlamıyla hüsrandır.

Hangi illerin önünde yer aldığımızdan ziyade hangi illerin arkasında kaldığımıza bakarak başta Başbakan ve Bakanlar ve Belediye Başkanları olmak üzere Konya ile ilgili olarak mikrofonu eline geçiren kişilerin her fırsatta büyümeden, gelişmişlikten söz etmelerinin ne derece ülke ve şehir gerçeklerinden uzak sadece siyaseten o an söylenilip geçilen sözler olduğu bir kere daha Merkezi İdarenin kendi açıkladığı rakamlarla ortaya çıkmış oldu.

İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki şehirleri, hatta bu şehirlerdeki ilçeleri kendilerine ve gelişmişliklerine(!) rakip kabul etmeyen belediye başkanlarının kalkınma bakanlığı devlet Planlama Teşkilatı rakamlarına söyleyebilecekleri bir sözleri var mıdır?

Biz bu gerçeği Karadeniz Üniversitesi’nin üç bilim adamı ki; Prof. Dr. Metin Berber, Yrd. Doç. Dr. Uğur Sivri ve Arş. Gör. Baday Yıldız’ın 2010 yılına göre illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasını belirlediği araştırmada Konya’nın ilk 25 il içinde ancak 24. olabildiği zaman da hatırlatmıştık.

Son 10 yılda değişen bir şey olmadığı gerçeği, son 2 yılda şehir gelişmişliği yönünden pozitif anlamda hiçbir şey olmadığı gerçeği ile bir kez daha perçinlendi.

Konya belediyeleri çalışıyor, şehir büyüyor ve gelişiyor teranelerine bu rakamlardan ve gerçeklerden sonra hala inanmak isteyenler varsa onlar, yerel seçimlerin yapılmasına şunun şurasında 2 seneden daha az bir süre kaldı diyerek uyumaya ve bu arada geriye doğru süratle ilerlemeye devam edebilirler.

Yok, söylenildiği gibi Konya geçmişteki görkemli günlerine geri dönmelidir ve sürekli artan bir büyüme ve gelişme trendi yakalamalıdır diyenler varsa, onlara düşen görev; bu gün Konya’ya ve Konyalıya layık görülen bu fasit daireyi de, o fasit daireyi oluşturanları da bir daha geri gelmemek üzere tarihin karanlıklarına göndermektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Süleyman Küçük Arşivi