Konya’da futbol okullarından futbolcu yetişir mi?
“Futbolcunu kendin yetiştir” demesi çok kolayda nasıl olacak? Hiç düşündünüzmü? Moda oldu hangi eski-yeni amatör kimlikli yöneticiye ve antrenöre sorsanız eskiden şöyleydi, böyleydi, bizim zamanımızda, özetle saygı, sevgi, çalışkanlık, özveri vardı maddiyat yoktu derler. Doğruda söylerler 70’ler 80’ler unutulmaz yıllardı sadece futbol yada sporda değil bir çok bağlamda toplumda iz yapmış özlemle anılacak yıllardı. Bizler o düşünceyle 2014’de şimdiki nesilden o yıllardaki tarz ve düşünceleri anlamalarını beklemek ve istemek boşa uğraşmaktan başka bir şeye yaramaz.
O zamanlarda çocukların birinci tercihi sokakta oyun ve erkek çocuklarında futbol oynamak olmazsa olmazı noktasında ilk ve tek tercihti. Şimdilerde bu saydığımız tercih 4.5.inci sıralara düşmüş durumda. Okul, dershane, bilgisayar oyunları, cafeler, nargile salonları, kız-erkek arkadaşlıkları, üniversite ortamı durumu iyi olanların araba, tatil vs. ile spora yaklaşımları zor olmaktadır. Birde spor kulüplerin ekonomik zorlukları eklenince gençlerin işi zorlaşmakta ve amatör spor kulüplerimizin kendi futbolcunu kendin yetiştir yöntemi maalesef mümkün olamamaktadır.
Bu nedenle amatör spor kulüplerimizin futbol branşlarındaki altyapıları yukarıda özetle bir çırpıda saydığımız sebeplerden dolayı zor şartlarda ilerlemekte yada hiç yapılamamaktadır. Bu noktada son yıllarda ilimizde de sayıları hızla artan futbol okulları bu açığı kapatmaya çalışmaktadır. Futbol okulları derken günümüzün popüler olan (Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray) spor kulüplerinin Konya şubesi ve söz konusu kulübün isminin çağrıştıran (Kara Kartallar, 1905 Ultraslanspor, Aslanlarspor, Konya Fenerspor) gibi futbol okullarının, bir çok spor adamımız tarafından beğenilmediği, işletenlere rant sağlandığı, ticaretin olduğu yerde futbolcu yetişemeyeceğini söylemektedirler. Ama unutmamalıyız ki; emek-ücret hayatımızın hangi kademesinde yoktur? İster maaşla-pirimle çalışalım ister ticaret yapalım bedavamı çalışıyoruz cevap hayırsa bu oluşumları ticari düşünmelerini eleştirmeye hakkımız yok diye düşünüyorum. Yönetmenlikleri, izinleri, kulüp tüzüğünü ve pratikte sporu doğru ellerde ve uzman, eğitimli personelle yaptıkları sürece bir şey söyleme lüksümüz yok. Futbol okullarımızın çoğu doğru dürüst çalışmayabilir ama her iş kolunda olduğu gibi burada da çürük elmalar zaman içinde kaybolacaktır.
Konya’da futbol okulu zihniyeti ile amatör küme altyapı kategorilerinde başarıyla mücadele eden spor kulüplerimizi bu noktada alkışlamamız ve cesaret vermemiz gerekiyor. Bu kulüplerimizden; Konya Kara Kartallar ve 1905 Ultraslanspor yıllardır altyapılarda defalarca ilimizi Türkiye finallerinde başarıyla temsil ederken, henüz ikinci sezonunu yaşayan; Raketspor ve Konya Fenerspor adından söz ettirmektedir. Yeni kurulan; Kasırgaspor ve Aslanlarspor ise çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir.
Bu arada futbol okullarından bahsederken yıllardır amatör küme altyapı kategorilerinde mücadele ederek bir çoğu şehrimizi defalarca Türkiye grup maçlarında başarıyla temsil eden amatör spor kulüplerimize anmadan geçemeyiz: Selçuklu Belediyespor, Tümosanspor, Selçukspor, Karabağ Gençlerbirliği, Telekomspor, Ç.ÇumraBelediyespor, Yeni Meramspor, Seydişehir Gücü, Seydişehir Belediyespor, Teiaş Gençlik, Ereğlispor, Demirspor, Havzanspor ve Ilgın Belediyespor. Kendi futbolcusunu kendi yetiştiren bu kulüplerimize ne kadar teşekkür etsek azdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.