Konya’da boşanmalar patladı! Evli kalan sayısı azalıyor

Konya’da boşanmalar patladı! Evli kalan sayısı azalıyor

Konya'da boşanma davalarında önemli oranda artış yaşanıyor. Ekonomi ve psikolojinin bozulması, eşlerin tahammülünün azalması, sosyal medya ve televizyon dizilerindeki gösterişli hayat boşanmalara davetiye çıkarıyor Uzmanlar konuyu Merhaba’ya değerlendirdi

Toplumun temeli olan 'ailenin' yapısı çatırdıyor. Büyük bir heyecan ve mutlulukla başlayan evlilikler, hüsranla sonuçlanıyor. Konya'da boşanmalar düzenli olarak artıyor. Konya'da mahkemeler, boşanma davalarına yetişemez hale geldi. Boşanmalar daha çok yeni evli çiftlerde görülürken, uzun yıllar boyunca evli kalmış çiftler de kendilerini mahkeme salonunda buluyor. İlahiyatçılar, avukatlar, psikologlar evliliğin bitmesinin çok farklı sebeplerinin olduğunu söylüyor. Ekonomideki buhran, psikolojik rahatsızlıkların artması, eşler arasındaki tahammül seviyesinin düşmesi, sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, televizyon dizilerinde sunulan pembe hayatın insanlara çekici gelmesi, boşanmaları artıran sebeplerden bazıları olarak biliniyor.

5-2-prof-dr-orhan-ceker.jpg

BOŞANMALAR FURYA! EŞLER BİRBİRİNE DÜŞMAN!

Ehl-i Sünnet Alimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, yetkililere çağrı yaptı. Çeker, ülkenin temel taşı olan ailenin uçurumdan aşağı yuvarlandığına dikkat çekti. “Aileye verilen kültür ve ilgili yasalar aileyi çökertiyor” diyen Çeker, şunları kaydetti: “Boşanmalar furya! Eşleri birbirine düşman eden Feminizm 'yerli' anlayışın yerine aileye hakim olmuş, fesad son sürat devam. Psikolojik danışmanlık ve benzerleri masal konumunda kalmış. Çare; aileyi koyduğunuz yanlış yolu değiştirin. Bu fesad yolda ısrar ederek aileyi kurtaramazsınız! Aileyi, 'yerli' yola koyun. Eski Türk Medeni Kanunu (TMK) bile bundan iyiydi. Tehlikeyi ihbar benden.”

5-3-av-bugra-zengin.jpg

BOŞANMA DAVALARINDA İKİ KAT ARTIŞ VAR!

Avukat Buğra Zengin ise Konya'da boşanma davalarının arttığına dikkat çekti. İnsanların genel olarak ekonomik sıkıntıdan dolayı boşandığını söyleyen Zengin, geliri olmadığı için boşanmadan vazgeçen kadınların olduğunu da öne sürdü. Zengin, “Boşananlar kadar, boşanmak isteyen kadınlarımız da var. Konya'da avukatlar 50-60 bin TL'den aşağı bir ücretle boşanma davalarına bakmıyor. 200-300 bin liraları da duyuyoruz. 'Bu kadar birikmişim yok' diyerek, boşanmaktan vazgeçen kadınlar da oluyor. Sonra ne mi oluyor? Kadına şiddet artıyor. Parası olmadığı için çekilmez hayatını devam ettiren, şiddete maruz kalan kadınlarımız var. Boşanma davası 3 yıl sürüyor. 3 çocuklu bir anneye bağlanan nafaka 4-5 bin TL. Toplumsal olarak üstümüzde büyük bir gerginlik hakim. Boşanmalar daha çok ekonomik kaynaklı dedim ancak para kazanan da gergin kazanmayan da. Toplumsal olarak bunalımdayız. Bu durumdan da en fazla aileler etkileniyor. Geçen yıla kıyasla Konya'daki boşanma davalarında iki kat artış var” şeklinde konuştu.

885.jpg

ÇİFTLERİN PSİKOLOJİK OLARAK EVLİLİĞE HAZIR OLMASI GEREKLİ

Eras Akademi Danışmanlık Psikologlarından Psikolog Meryem Örs El, boşanmaların artmasının en önemli nedeninin tahammülsüzlük olduğunu ifade etti. İnsanların iş sıkıntısı ve maddi zorluk yaşadığını dile getiren Psikolog Örs El, bir süre sonra bu sıkıntılardan kaynaklı olarak çiftlerin birbirine maddi ve manevi anlamda yetemediğini aktardı. Çiftlerin çocukluklarından gelen problemlerin evlendikten sonra yeniden göz önüne geldiğini belirten Örs El, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sonra erkekler eşinin annesi gibi olmadığını düşünerek, yargılama sürecine girebiliyor. Psikolojik sorunlar düzeltilmeden evlenildiği için sorunlar ortaya çıkıyor. İnsanların evliliğe psikolojik olarak hazır olması gerekir. Mutlaka evlilikle ilgili danışmanlardan hizmet alınması şart. Önceden geniş bir aile yapımız vardı şimdi çekirdek aile olduk. Evlerimiz geniş, ev ürünlerimiz lüks ama huzur yok. Duygusal yoksunluğumuzu gösterişle tamamlar olduk. Değerlerimizden koptuk. Ahlaki değerlerimiz zayıfladı. Boşanmanın birçok sebebi var. Sosyal medyanın aşırı kullanımıyla birlikte eşlerin ilişkileri zayıfladı. Sosyal medyada veya televizyon dizisinde farklı hayatları görenlerde 'sen neden öyle değilsin veya ben neden bu imkânlara sahip değilim' diye sorgulamalar ve eleştirmeler başlıyor. Sonrasında da aile kurumunun içi boşaltılıyor.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum