İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Konya’da amatör futbolumuz ne durumda ?

Konya’da amatör futbolumuz ne durumda ?

Konya’da amatör futbolumuz ne durumda ? Ortaya bir soru atarak yazımıza başlayalım isterseniz. Öncelikle yazdıklarım kendi düşüncelerim olduğu kadar görevim (Konya Futbol İl Temsilcisi Yardımcısı) itibarıyla resmi bilgi ve nitelik içerdiğini de hatırlatmak isterim.

 

İsterseniz en son söyleyeceğimi en baştan söyleyeyim “Amatör futbol Konya’da şuana kadar olabilecek en üst düzeyde ve iyi durumda” ile konuya bir çok futbol adamının itiraz edeceği bir girişle devam edelim.

 

Öncelikle resmi birkaç özet bilgi vererek başlayalım. Türkiye Futbol Federasyonu’nun her sezon sonu yayınladığı resmi “TFF Amatör Futbol Almanağı” verilerine göre geçen sezon faal lisans sayısı: 4299, oynanan maç sayısı: 1052 ve takım sayısı: 187. Şimdi özellikle bu 187 takım sayısını okuyan futbol adamlarımızın şöyle dediğini duyar gibiyim. “Konya’da amatör futbol öldü takımlar kapandı, merkezde takım kalmadı, nerde o eski takımlar vs. vs.” Ama veriler böyle merak eden tff.org sitesinden girip daha detaylı istatistiklere bakabilirler. Ayrıca bu verilere göre Türkiye genelinde 15.sıradayız.

 

Madem geçmiş şöyle geçmiş böyleyi dilimize pelesenk ettik ordan anlatalım. 1970’ler 1980’lerde ilçe sayısı bu kadar değildi ve her ilçede kulüp yoktu çoğunluk merkez kulüpleri vardı. Süper grupta diye altyapı diye bir kavram yoktu büyükler dediğimiz 1. ve 2.Amatör kümede mücadele eden A takım ve genç takım vardı sadece her kulübün çoğunun genç takımı da yoktu. 3.Amatör kümede vardı ama uzun soluklu bir lig hiç olmadı sadece birkaç sezon yer aldı ama eleştirenlerin dilinden bir türlü düşmedi. 2.Amatör kümede öyle çok takımlı oynanan bir ligde değildi. 1.Amatör kümede tek grup 8-10 takım arası bir lig oynanır bunların genç takımları da büyükler maçlarının öncesinde maçlarını yapardı. Belli başlı ilçelerimiz dışında yıllar içinde yoğunluk ve çoğunluğun yükünü ise merkez takımlarımız çekti.

 

O yıllarda oynanan amatör futbol maçlarına ilginin çok olduğu rekabet ve mücadelenin zevkli olduğu söylenir durur. Bu görüşe katılmamakla birlikte o günkü şartlar için doğru bir yaklaşım olabilir sadece. Sosyal imkanların olmadığı dönemlerde o nesilin gençliği sokaklarda, arsalarda top oynayarak biraz daha büyük olanların stadyumda amatör futbol maçı seyretmeleri mecburiyetten başka bir şey değildi.

 

Bende o zaman derim ki; O yıllarda kütüphaneden çıkmazdık, şimdi? Borç defteri yazılan bakkalarımız vardı, şimdi? Onlarca sinema salonları, vardı şimdi? Mektuplarımız, tebrik kartlarımız vardı, şimdi? Bugün bile bir çoğumuzun dün gibi hatırlayacağı sokak oyunlarımız vardı, şimdi? Komşuya gidip ‘annem gönderdi müsaitseniz akşam size oturmaya geleceğiz’ diyen çocukluğumuz vardı, şimdi? Bu örnekleri çoğaltabiliriz sonuçta özlem güzel ama takılı kalmamak ve zamanı günün şartlarına göre mukayese etmek lazım.

 

Konumuz amatör futbol ve toparlarsak o zamanların şehre göre potansiyeli bilinirliği fazla olsada toplamda bugüne bakarsak sayı olarak çok aşağılarda. Bugün amatör futbol müsabakalarında yakın geçmişte; minikler, yıldızlar, A genç, B genç ve büyüklerde maçlar oynanırken bugün itibarıyla; U11, U12, U13, U14, U15, U16, U17, U19, büyükler, akademi ligleri, bal ligi, kadınlar ligi, ampute futbol ligi, işitme engelliler futbol ligi kategorilerinde ortalama altyapı liglerinde 15-20 takım arası mücadele ettiğini düşünürsek ve buna diğer kategorileride eklersek takım sayımızın nasıl 187 olduğunu kolaylıkla görürüz. Ayrıca 31 ilçemizin % 90’nın da amatör spor kulübümüzün faal olduğunuda belirtelim.

 

Bu arada “Eskiden resmi kurum takımları vardı şimdi hiçbiri kalmadı” serzenişlerini de duyar gibiyim. Altı boş eleştiriden başka bişey değil bu düşünce çünkü ülkemizin ana sporu futbol olunca herkes bu pencereden bakıyor ve yanılıyor. Günümüzde özellikle belediyelerimiz ve resmi kurumlarımızın amatör spor kulüplerinin futbol branşı olmamasına rağmen birçok spor branşında binlerce insanımıza spor yaptırıyorlar. Bununla ilgilide kısa bir bilgi verelim. İlimizde toplam lisanslı sporcu sayısı: 87.269 ve  faal sporcu sayısı: 15.565. Rakamlar futbol hariç ve konya.gsb.gov.tr adresinden bu verileri kolaylıkla bulabilirsiniz.

 

Toplumda işin kolayı olaylara yüzeysel bakıp eleştirmek. İmza taşıyan eleştirinin altı dolu olmalı bilgiye dayalı olmalı yapıcı eleştiri olmalı ki icranın başında olanların bu yapıcı eleştirilerden dersler çıkartarak yapacakları uygulamalarla futbolun gelişmesi daha sağlıklı olur düşüncesindeyiz.

 

Sonuçta geçmişteki takım sayıları, takımlarda ki futbolcu sayıları ve oynanan maç sayıları ile günümüzde ki tüm kategoriler, sporcu sayıları, oynanan maç sayılarını yan yana koyduğumuzda saha sağlıklı bir sonuca varabiliriz. Eleştirilerimizi bu veriler ile o dönemle şimdi ki dönemin şartları, toplumsal yapısına, nüfüsuna göre değerlendirmemiz gerekiyor.

 

Yazımızı bir espiri ile noktalayalım isterseniz. “Amatör futbolumuz eskiden bakkal gibiydi şimdi süper market” Futbolla kalın.

 

Not: Soru: Şuan mevcut eski stadyumun yıkılması ile amatör spor kulüplerimizin durumu ne olacak? Cevap: Eski stadyumun yıkılması ile amatör spor kulüplerimiz şimdiden daha iyi durumda olacak. Yine birçok spor adamımız bu cevabı beğenmeyecek ama ayrıntılar gelecek yazımızda…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Karabacak Arşivi