Konya 5.1’lik depremle sarsıldı

Konya 5.1’lik depremle sarsıldı

Konya'da önceki gün akşam saatlerinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin ardından Konyalılar korkuyla sokaklara döküldü.

Konya’nın Meram ilçesinde 5.1 büyüklüğünde deprem oldu. Önceki gün 20.43 sularında yaşanan deprem, yürekleri ağza getirdi. Deprem, 10,61 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem tüm kentte ve çevre illerde de hissedildi. Birçok vatandaş korku ve panikle kendini dışarı attı. Depremin ardından sokaklar bir anda vatandaşlarla doldu. Uzun zamandır Konya’da bu büyüklükte bir depremi yaşamadıklarını söyleyen Konyalılar, bütün geceyi tedirgin geçirdi. Siyasi Partilerin liderleri, STK’lar yaptıkları paylaşım ile Konyalıların yanında olduklarının mesajını verdi. Konya’daki deprem sosyal medyanın da gündemine girdi.

10-1-1067x800.jpg

EN BÜYÜĞÜ 4.0 ŞİDDETİNDE ARTÇI SARSINTI!

Konya'daki 5.1'lik korkutan depremin ardından kısa süre içinde 3 artçı deprem daha meydana geldi. 1 saat içinde 9 artçı sarsıntı yaşandı. Gece 03.00-04.00 arasında 4.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldi.

KURUM: HEMŞEHRİLERİMİZ MÜSTERİH OLSUN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meram’da meydana gelen depremde can kaybının bulunmadığını belirtti. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, merkez üssü Kızılören Mahallesi olan depremin ardından bölgeye sevk edilen ekipler tarafından hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi. “Hamdolsun can kaybımız yok." bilgisini paylaşan Kurum, "Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını gidermek üzere devletimiz tüm kurumları, tüm imkanlarıyla bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Depremden etkilenen Konyalı kardeşlerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

10-4-962x800.jpg

66 BİNA HASAR GÖRDÜ

AFAD, bazı metruk binalarda hasar olduğunu duyurdu. Konya İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, dün gece kentte yaşanan deprem sonrası 66 binanın hasar gördüğünü duyurdu. Merkezüssü Konya Meram Kızılören Mahallesi olan dün gece saat 20.43'te 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgede başlatılan hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Konuya ilişkin AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Konya Afet Müdahale Planı'nın depremin ilk dakikasında çalışmalarına başladığı ifade edilerek, toplam 248 araç, 249 ekip ve 679 kişinin sahada çalıştığı belirtildi. Açıklamada, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından oluşan hasarın boyutunu belirlemek ve hasar tespit çalışmalarını yerinde yürütmek üzere ekipler ihbar gelen yerlere görevlendirildi ve yapılan saha taraması sonucu, 2 adet yıkık bina, 1 adet acil yıkılacak bina, 9 adet ağır hasarlı bina, 43 adet az hasarlı bina tespit edildi" ifadelerine yer verildi.

10-6-1200x800.jpg

EĞİTİME 2 GÜN BOYUNCA ARA VERİLDİ

Öte yandan doğalgaz ve enerji hatlarında herhangi bir sıkıntıya rastlanmazken, Tepekent, Kızılören, Sefaköy, Küçükmuhsine, Akpınar mahallelerinde eğitime 2 gün süre ile ara verildi.

HEMEN KOORDİNASYON MERKEZİNE İNTİKAL ETTİK”

İl Afet ve acil Durum Müdürlüğü'ndeki kriz masasında İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrdahim Altay, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik ile durum değerlendirmesi yaptı. Konya Valisi Vahdettin Özkan, bir açıklama yaptı. Özkan, açıklamasında depreme maruz kalan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Büyükşehir Belediyesi, AFAD, jandarma ve emniyet müdürlüğü ekiplerinin sahada görevde olduğunu dile getiren Özkan, "Bütün ilgili birimlerle anında hemen koordinasyon merkezine intikal ettik. Ekip arkadaşımızdan bir kısmını da alana yönlendirildi. An itibarıyla can kaybı olmadığını söyleyebiliriz ama çalışmalarımız bütün alanlarda, bütün yerleşim birimlerinde, riske maruz kalmış bütün yerlerde sokak sokak, ev ev arama yapmak suretiyle sabaha kadar aralıksız olarak devam edecektir” dedi.

ALTAY’DAN ‘PANİK YAPMAYIN’ ÇAĞRISI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da yaptığı açıklamada, "Depremi hisseden tüm hemşehrilerime geçmiş olsun. Lütfen panik yapmayın. Allah beterinden korusun. Gelişmeleri takip ediyoruz. Önemli gelişmeler olursa aktaracağım. Sağlık sorunu yaşayan bir hemşerimiz bulunmuyor” dedi.

BU DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Konya'da bulunan fay hatlarının orta büyüklükte deprem üretme özelliği taşıdığını, bu nedenle dün akşam meydana gelen depremin Konya için sürpriz olmadığını söyledi. Eren,  Konya'nın Meram ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Depremi ortaya çıkaran fay hattının yeni olmadığını dile getiren Eren, "Konya'nın jeolojik yapısını, depremsellik özelliğini, faylarını bilenler için bu deprem sürpriz bir deprem değil. Konya'nın yapısına baktığımız zaman bölgede 6-6,5 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylarımız var. En son 2009 yılında 10-11 Eylül depremleri olarak kayıtlara geçen, Konya fay hattına bağlı olarak gelişmiş peş peşe iki deprem söz konusuydu.

10-5-533x800.jpg

Dolayısıyla 2009 yılında zaten Konya fay hattı üzerinde bu büyüklüğe yaklaşan bir deprem oldu." diye konuştu. Eren, ilk araştırmalarını tamamladıklarını belirterek, "Bu deprem Konya fay zonu üzerinde değil, hemen onun batısında, 'Türkiye diri fay haritasında şu anda yer almayan, Kızılören'den geçen, kuzey-güney gidişli, batıya eğimli bir normal fay üzerinde gelişmiş gibi görünüyor. Bu yeni bir fay değil. 2000 yılında bu fayı haritaladık ancak 'Türkiye diri fay haritasında her fay yer almıyor. Bu fay haritası sürekli güncelleniyor, yeni faylar ekleniyor. Önümüzdeki günlerde bu fay da haritaya eklenecektir sanıyorum." ifadelerini kullandı.Konya il merkezinin batı kesiminde, Türkiye diri fay haritasında yer alan bir fayın bulunduğuna değinen Eren, şöyle devam etti: "Bu fayın da geçmişte, jeolojik yapısına baktığımız zaman 5'ten büyük depremler ürettiğini görüyoruz. Yine orta büyüklükte, 5,5-6,5 arasında bir deprem üretme potansiyeli var. Ancak Konya bölgesindeki fayların önemli bir özelliği, deprem tekrarlanma aralıklarının binlerce, hatta belki on binlerce yıl olması. Dolayısıyla Konya evet bir Kocaeli, Sakarya, Düzce değil, farklılıkları var ama bu, Konya'da hiçbir zaman deprem olmaz anlamına da gelmiyor. Diğer yerlere göre daha düşük de olsa orta büyüklükteki bir depremden Konya ilinin de etkilenme riski var. İl merkezi için konuşuyorum. Zaten Akşehir fay zonu 2000 yılında, 2002'de, 1946'da, 1921'de üretti deprem. Konya il merkezi için düşünürsek, düşük de olsa depremden etkilenme riskimiz bulunuyor. Buna göre tedbirli olmamız gerekiyor." Fayların deprem üretme aralıklarının değişiklik gösterdiğini dile getiren Eren, "İstanbul'da bulunan fayların veya Kuzey Anadolu fay zonunun deprem üretme aralıkları 250 yılda bir. Bu genel bir şey ama Konya bölgesindeki fayların deprem üretme aralıkları binlerce, hatta belki on binlerce yıl. Şu anda ne kadar yılda bir üretebileceğini tam olarak bilmiyoruz ama aktif olduğunu biliyoruz, deprem üretebileceğini, 5,5-6,5 arasında deprem üretebileceğini biliyoruz. Kısa süre içinde yeni bir deprem bekliyoruz veya beklemiyoruz deme şansımız yok. Sadece şunu biliyoruz ki Konya'daki fay hatları orta büyüklükte bir deprem üretebilir. Bizim yapabileceğimiz şey, depreme her zaman hazırlıklı olmak" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL-AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.