Kalida Üyeleri Kuzey Irak'tan Döndü

Kalida Üyeleri Kuzey Irak'tan Döndü

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) Gıda-Tarım Komitesi üyeleri, Kuzey Irak’a düzenlenen iki günlük iş gezisinden döndü.

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) Gıda-Tarım Komitesi üyeleri, Kuzey Irak’a düzenlenen iki günlük iş gezisinden döndü.

KOSGEB desteği ile gerçekleştirilen gezide, Erbil'de Türkiye-Irak İşadamları Derneği (TIBIA) tarafından karşılanan iş adamaları Kuzey Irak ticareti ve ekonomisi hakkında bilgilendirildi. Yatırım yapılabilecek sektörleri yerinde görme fırsatını yakalayan iş adamları 31,7 milyar dolar yatırım bütçesine sahip olan Kuzey Irak’la Türkiye arasındaki sınır kapılarının çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, Erbil’de bulunan Türk müteşebbislerinin açtığı Işık Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet, üniversite yetkililerinden eğitim faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı. Türk müteşebbislerinin Kuzey Irak'ta 23 kolej ve bir de radyo kurduğu belirtildi. KALİDA Gıda-Tarım Komitesi Başkanı Adem Türkben, iş gezisinin verimli geçtiğini ve Kahramanmaraş ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye’nin, Almanya’nın ardından en çok ihracatını bu ülkeye yaptığını hatırlatan Türkben, “Ekonomik, kültürel ve tarihi bağlarımızın olduğu Kuzey Irak’ta özellikle gıda ve inşaat sektöründe ihracatın daha fazla olabileceğini gördük.” dedi.

Türkiye’den Kuzey Irak’a serbest giriş vizesi olduğuna değinen KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe ise geçen yıl Türkiye’den Irak’a 12 milyar dolar ihracat yapıldığını ve bunun 9 milyar dolarının Kuzey Irak’ta gerçekleştiğini belirtti. Bölgede Türk malına güven duyulduğunu ifade eden Keçe, "Buraya yatırım için gelen iş adamlarımıza büyük güven duyuluyor. Kuzey Irak’ın geçen yıl ithalatının yüzde 35’i Türkiye’den, yüzde 11’i ABD’den gerçekleşti." diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.