İsviçre’de Yaşlılar Fakir Bir Hayat Sürüyor

İsviçre’de Yaşlılar Fakir Bir Hayat Sürüyor

Dünyada gelir seviyesi ve yaşam kalitesi açısından en önde gelen ülkelerden olan İsviçre’de yaşlı nüfus fakir bir hayat yaşıyor.

Dünyada gelir seviyesi ve yaşam kalitesi açısından en önde gelen ülkelerden olan İsviçre’de yaşlı nüfus fakir bir hayat yaşıyor.

OECD raporunda emeklilerin eline geçen aylıkları baz alınarak yapılan fakirlik sıralamasında İsviçre en yüksek fakirliğin yaşandığı dördüncü ülke oldu. Meksika, Avustralya ve Güney Kore'deki emeklilerin durumu ise İsviçre'dekilerden daha kötü.

OECD, üye ülkeler içerisinde 65 yaş üzerindeki emekli grubun ortalama yüzde 12'sinin satın alma zorluğu yaşadığını açıkladı. Rapor, İsviçre’de bu oranın yüzde 21,8 olduğuna işaret ediyor. Yani ülkede yaşayan 65 yaş üzeri her 5 emeklinin biri fakirlik şartlarına sahip ve satın alma zorluğu yaşıyor. Konunun daha da çarpıcı sonuçları emeklilerin yaşları arttıkça fakirlik oranlarının da yükselmesi. Örneğin 66 ila 75 yaşları arasındaki oran yüzde 19 iken 75 yaş üzerindeki fakirlik ortalaması yüzde 26’ya çıkıyor.

65 yaşından sonra emeklilik hayatına başlayan çalışanlar OECD ülkelerinde emekli maaşı olarak kendi ülkelerinin ortalama maaşlarının yüzde 86’sını elde ederken bu oran İsviçre’de yüzde 77 seviyesinde. Yaşlılık dönemlerini rahat geçiren emeklilerin en büyük farkı ise ekstra gelirlerinin olması. Rapor ayrıca İsviçre’de yaklaşık her iki emekliden birinin ev sahibi olduğu ifade ediyor.

OECD raporunda ayrıca yaşam süreleri daha fazla olan kadınların yaşlılıklarında erkeklerden daha fazla fakirlik şartları içerisinde olduğunu vurgulanarak mevcut şartların iyileştirilmesi tavsiyesinde bulunuldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.