İşverenler En Çok Kaynakçı, Garson, Tornacı Ve Satış Danışmanı Arıyor

İşverenler En Çok Kaynakçı, Garson, Tornacı Ve Satış Danışmanı Arıyor

İŞKUR tarafından, işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek için 2013 yılının ilk 6 ayına ilişkin gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye’de 100 iş yerinin 29’unda iş açığı bulunuyor.

İŞKUR tarafından, işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek için 2013 yılının ilk 6 ayına ilişkin gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; Türkiye’de 100 iş yerinin 29’unda iş açığı bulunuyor. 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 44’ünde eleman temininde güçlük çekildiğini ifade edilen raporda, tespit edilen 258 bin 82 kişilik açığın yüzde 44’ü imalat sektöründe yer alırken bu sektörde her 95 çalışanın yanında 5 kişiye daha ihtiyaç duyuluyor. Rapora göre, eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler arasında ise sırasıyla dikiş makinası operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson, tornacı meslekleri bulunuyor.

İŞKUR Başkanı Nusret Yazıcı, işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek amacı ile 2013 yılının ilk 6 ayına ilişkin gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına ilişkin, 'İstihdam Dergisi’ne açıklamalarda bulundu. Araştırmanın, 74 ilde tam sayım, 7 ilde ise örneklem yöntemi ile 2013 Mayıs ve Haziran döneminde 10 ve daha fazla kişi istihdam eden 100 bin 852 iş yerinin ziyaret edilerek gerçekleştirildiğini belirtti. Araştırmada, 100 iş yerinden 29’unda açık iş olduğunu ve 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 44’ünde eleman temininde güçlük çekildiğini ifade eden Nusret Yazıcı, "Açık işlerin karşılanması noktasında, 81 il müdürlüğünce çalışmalar sürdürülüyor. Aktif işgücü programımızla eleman bulamayan işverenimize yardımcı olacağız." dedi.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER TESPİT EDİLDİ

Araştırmaya göre, işgücü piyasasında en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerde de tespit edildi. Buna göre işverenin yüzde 44’ünün aradığı nitelikte eleman bulamadığını ifade eden Yazıcı, eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler arasında sırasıyla dikiş makinası operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson, tornacı mesleklerinin yer aldığını söyledi.
Yazıcı, Türkiye genelinde 340 bin kişinin temininde güçlük çekildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin yüzde 60’ı bun sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulamamasını gösteriyor. Biz İŞKUR olarak, bu mesleklerde eleman bulamayan tüm işverenlerimizi kurumumuza bekliyoruz. Gerek mesleki eğitim kursları gerekse de işbaşı eğitim programlarımızla bu açığı kapatmaya hazırız."

İşgücü piyasasının röntgeninin çekildiği araştırmada, açık işlerin sektörel dağılımları da belirlendi.

İSTİHDAM ARTIŞI DEVAM EDECEK

Genel Müdür Nusret Yazıcı, 2013 yılında istihdam artışının süreceğini, yıl sonu itibariyle istihdamda 263 bin 906 kişilik net artış beklediklerini de açıkladı. 2014 yılı istihdam beklentilerine ilişkin bilgi de veren Yazıcı, "31 Aralık 2013 tarihinde, istihdamın net olarak yüzde 4,7 artmasını bekliyoruz. Diğer taraftan 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle ise 268 bin 334 kişilik net istihdam artışı olacağını öngörüyoruz. 30 Haziran 2014 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 4,8 düzeyinde artacağını tahmin ediyoruz." yorumunu yaptı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.