İstanbul, 'Dünya İstihdam Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapacak

İstanbul, 'Dünya İstihdam Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapacak

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğ'inin Fas'ta düzenlenen 25.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğ'inin Fas'ta düzenlenen 25. yıl kutlamalarında büyük bir başarıya imza atarak, 2015'te yapılacak Dünya Kongresi'nin, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılmasını sağlamış bulunmaktayız.” dedi.

İŞKUR'un 7. Genel Kurulu Hilton Otel'de düzenlendi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez, AK Parti Ordu Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko katıldı.

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, genel kurulda yaptığı konuşmada, küreselleşme sürecinin iş gücü piyasalarının ekonomik ve teknolojik gelişmelere olan duyarlılığı artırdığına dikkat çekti. Buna bağlı olarak işgücü talebinin, gelişen teknoloji ve yeni üretim biçimleriyle gün geçtikçe değiştiğini ve daha da karmaşık bir hale geldiğini kaydeden Yazıcı, “Sorunun çözümüne yönelik arayışlar, kamu istihdam kurumlarının sorumluluklarını ve bu kurumlardan beklentileri artırmıştır. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirmek, piyasanın talep ettiği mesleklerde iş gücü temin etmek, eğitim hayatından istihdama geçiş sürecini kolaylaştırmak, istihdamında güçlük çekilen grupları özel programlar yoluyla iş gücü piyasasına kazandırmak, üzerinde önemle durduğumuz konulardan." diye konuştu.

“596 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ”

İşbaşı eğitimlerin önemine işaret eden Yazıcı, işsizlerin mesleğini iş yerinde öğrenmelerine ve pratik kazanmalarına imkan sağlayan işbaşı eğitim programlarını son iki yıl içerisinde yaygınlaştırdıklarını ifade etti. 2011'de 16 bin civarında kişinin yararlandığı bu programlardan bu yılın Ocak-Ekim döneminde yaklaşık 57 bin kişinin yararlanmasını sağladıklarının altını çizdi. Yazıcı, şöyle konuştu: “Aktif İşgücü Piyasası Programlarımızdan 2007 yılında 22 bin kişi faydalanmışken, 2013 yılının ilk 10 ayında 288 bin kişi yararlanmıştır. Kurumumuz 2007 yılında özel sektörde 111 bin kişiyi işe yerleştirmişken, 2013 yılının ilk 10 ayında 596 bin kişi işe yerleşmiştir.”

Türkiye tarihinin en kapsamlı İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nı, 2013 yılında yaptıklarını belirten Yazıcı, “Türkiye genelinde 10 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran 100 bin özel sektör işyerleri ziyaret edilerek işgücü piyasasının gereksinim ve talepleri ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, İşgücü piyasasına ilişkin bilgileri toplayan temel aktörlerin istatistiklerini derleyecek ve yayımlayacak olan 'İşgücü Piyasası Bilgi Sistemini' oluşturma çalışmalarına ayrıca devam etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

İstihdam alanında dünyadaki gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ettiklerine ve İŞKUR'un 2003'de üye olduğu Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nde 2012'den beri yönetimde bulunduğuna dikkat çeken Yazıcı, "Geçtiğimiz ay sonunda Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin Fas'ta düzenlenen 25. yıl kutlamalarında büyük bir başarıya imza atarak, 2015'te yapılacak Dünya Kongresi'nin Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılmasını sağlamış bulunmaktayız." sözlerini dile getirdi.

“1 MİLYON 900 BİN KİŞİYE İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI YAPILDI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez de İŞKUR’un görevleri irdelendiğinde, esasında hepsinin iki temel amaca hizmet ettiğini belirterek, bunlardan birincisinin istihdamı korumak ve arttırmak, ikincisinin ise işsizliği azaltmak olduğunu dile getirdi. Etyemez, İŞKUR’un değişen ve daha etkin hale gelen kurumsal yapısıyla birlikte, yüklenmiş olduğu toplumsal misyonunu başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Etyemez, 2002′den 2011 yılına kadar 218 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı veren İŞKUR’un, son iki yılda 1 milyon 900 bin kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verdiğine dikkat çekti.

Etyemez, İŞKUR’un aktif işgücü programlarının yanında pasif işgücü programlarını da yürüttüğünü belirterek şunları kaydetti: “İşsizlik sigortası fonunun hayata geçtiği günden bu yana toplam 3 milyon 110 bin kişiye 6 milyar 450 milyon lira işsizlik parası ödendi. özellikle küresel kriz döneminde aktif hale getirdiğimiz kısa çalışma ödeneğinden bu güne kadar 227 bin kişi faydalanmış ve bu kişilerin kriz döneminde işlerini kaybetmelerinin önüne geçilmiştir.”

İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE 2023 HEDEFİ: İŞSİZLİĞİ YÜZDE 5’E DÜŞÜRMEK

Etyemez, işsizlikle mücadelenin siyaset üstü bir konu olduğunu, bu konuda herkesin inisiyatif alması ve projeler üretmesi gerektiğini belirterek, “İşsizlikle mücadele konusunda yapmamız gereken daha çok şey var. 2023 yılında istihdam oranını yüzde 55′e yükseltmeye, işsizlik oranını yüzde 5′e kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 15′lere indirmeyi hedefliyoruz. Kadınların işgücüne katımını yüzde 30′lardan alıp yüzde 40′ların üzerine çıkartmamız gerekiyor. Çünkü batıda bu oran yüzde 60′ların üzerinde” şeklinde konuştu.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.