İş Fırsatlarını Değerlendirmek İçin 17 Ülkeden 230 İşadamı Mersin’de

İş Fırsatlarını Değerlendirmek İçin 17 Ülkeden 230 İşadamı Mersin’de

Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD), düzenlediği Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu için 17 ülkeden 230 işadamını Mersin’e geldi.

Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD), düzenlediği Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu için 17 ülkeden 230 işadamını Mersin’e geldi.

CNR Yenişehir Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen forumda gıda ve tarım sektörü ön plana çıkıtı. İki gün sürecek olan forumun açılış kurdelesini Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte Sudan Güney Darfur Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmed Ettomm Hasoba, Kırım ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kravetes Valerin Nikolayevic, Kazakistan Serbest Bölgesi Bölgesi Başkanı Gadimjan Tileuov ile birlikte kesti.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, açılışta yaptığı konuşmada, ülkelerin zenginliğini artırmasının kurumların ve kentlerin gelişmesi ve kapasitelerini artırmaları ile mümkün olacağını belirtti. Uluslararası ilişkilerin ekonomi bağlantılarının ve ticaretin sınır tanımadığına dikkat çeken Güzeloğlu, Türkiye'nin dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğini vurguladı. Rekabetin arttığı dünyada yeni pazarlar üretilmesinin önemine dikkat çeken Güzeloğlu, "Ülkemiz kapasitesini artırmak ve her geçen gün daha iyiye ulaşmak için şüphesiz bu doğrultuda çalışmak zorunda. Bu açıdan baktığınız zaman ASİAD'ın bu çalışması kentimize ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlamakta. Bu buluşmanın tarafları olarak 17 ülkeden bu kadar ciddi ve öneli katılımcıyı Mersin'de buluşturmak bir büyük başarı olarak ortada" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son günlerde gelişen bir ülke olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu şöyle devam etti: "Türkiye'nin ticaretinin gelişmesinde özellikle yeni pazarlar, yeni fırsatlar bulunmak zorunda. İhracatın artması, büyümenin bu pazarlarla desteklenerek çoğalması 500 milyar dolar toplam ihracat ve 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. İnanıyorum ki bugünkü buluşma Türkiye'nin ticaret ve liman kentine yeni katkılar, bağlantılar ve iş fırsatları sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Sudan Güney Darfur Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmed Ettomm Hasoba da Türkiye'nin Sudan'a verdiği desteğe dikkat çekti. Bu tür organizasyonları düzenleyenlerin dünya için büyük bir hizmet verdiğini anlatan Hasoba bütün ülkelerden işadamlarının bir araya getirilmesi için çalışılan formun önemli anlaşmaların yapılmasını sağlayacağını vurguladı.

İşadamlarından Sudan'a yatırım yapmalarını isteyen Hasoba şöyle devam etti: "Sudan'da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının ülkemize büyük katkılar sunuyor. Ülkede sivil toplum kuruluşları tarafından hayata geçirilen Türk okulları, hastaneleri gibi önemli kurumlar var. Türk hükümetine çok teşekkür ediyorum. Bizde böyle önemli bir programa işadamlarımızla katılmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşadamlarımız Türkiye ve Sudan arasındaki kardeşlik bağlarını yaptıkları anlaşmalarla daha da geliştirirler inşallah"

Kırım ve Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kravetes Valerin Nikolayevic ise forumun ülkelere yeni iş potansiyelleri sağlayacağını ve yeni yatırımların yolunu açacağını ifade etti.

Kazakistan Serbest Bölgesi Başkanı Gadimjan Tileuov da ülkesi ile ilgili bilgiler verdi. Makinalaşma ve gıda konusunda önemli adımlar atamaya başladıklarına dikkat çeken Tileuov şöyle devam etti: "Bölgede yatırım yapmak isteyen işadamlarına önemli yatırım kolaylıkları sağlanıyor. Özellikle yer ve banka kredileri konusunda önemli anlaşmaların yapılması için çalışmalar sürdürüyoruz. Bu kapsamda Türk iş adamlarını bölgemize yatırım yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise forumun bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz da Kırım, Ukrayna, Kırgızistan, Kanada, Etiyopya, Nijer, Sudan, Benin, Tanzanya, Pakistan, Panama, Belarus, Lesoto, Rusya, Kazakistan, Mali ve Libya'dan 230 işadamının ticaret imkanlarını araştırmak için Mersin'e geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Türkiye'deki işadamlarını diğer ülkelerin işadamlarıyla buluşturmanın mutluluğu içindeyiz. Bu buluşmalarda ticaretle birlikte vazgeçilmez dostluklar elde edilecektir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.