Irkçı Parti Npd İçin İkinci Yasaklama Başvurusu Yapılıyor

Irkçı Parti Npd İçin İkinci Yasaklama Başvurusu Yapılıyor

Irkçı ve yabancı düşmanı politikaları benimseyen Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) yasaklanması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun bugün yapılması bekleniyor.

Irkçı ve yabancı düşmanı politikaları benimseyen Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) yasaklanması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurunun bugün yapılması bekleniyor. İçişleri Bakanları Konferansı’nda konuyu görüşen 16 eyaletin içişleri bakanları başvuru metnine son şeklini verdi. NPD’nin yasaklanması için başvurunun Karlsruhe’deki Anayasa Mahkemesi’ne gönderileceği ifade edildi.

Eyaletler, NPD’nin aşırı yabancı düşmanlığı yaptığını ve Hitler’in partisi NSDAP’ye yakın olduğunu öne çıkararak yasak talebine açıklık getirdi. Metinde ayrıca, ırkçı partinin demokratik düzeni yıkıp yerine nasyonal sosyalizm ideolojisini ve programını uygulamayı hedeflediği bilgilerine yer verildi.

NPD’nin ırkçı ve genlere dayalı insan ırkçılığı anlayışının insan onuruna zarar verdiğini vurgulayan eyaletler başvuruda ayrıca NPD’nin Almanya’da yaşayan göçmenleri şiddet yoluyla ülkeden gönderme hedefinin olduğu, Alman vatandaşı olan göçmenlerin Alman ırkına zarar verdikleri gerekçesiyle tekrar vatandaşlıktan uzaklaştırmayı amaçladıkları hatırlatıldı.

Eyalet içişleri bakanları, NPD’nin hedefine ulaşmak için eyalet ve federal düzeyde yaptıkları çalışmaları delil olarak sunduklarını kaydetti.

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise NPD’nin yasaklanabileceğine inanmıyor. Friedrich, “Bırakalım bu kez de eyaletler şanslarını denesin.” dedi. Federal Hükümet ve Federal Meclis, Karlsruhe’nin böyle bir yasak yönünde karar vereceğine ihtimal vermedikleri için başvuru girişiminde yer almadı. 2003 yılında yapılan bir başvuru da Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmişti. Mahkeme, NPD içindeki devlet ajanlarını gerekçe göstererek yasak girişimine karşı çıkmıştı.

Konunun bir kez daha Karlsruhe’den döneceğini düşünen kişiler arasında Dortmund Üniversitesi’nden siyaset bilimleri uzmanı Claudia Lüzar da bulunuyor. Lüzar’a göre, 244 sayfadan oluşan yeni başvuruda yeni bir içerik yok ve bu nedenle de mahkeme yasak konusunda ikna olmayacak.

Puplikative.org sitesinden Patrick Gensing ise, başvuru girişiminden NPD’nin güçlenerek çıkacağını düşünüyor. 10 yıldır aşırı sağ şiddet üzerine araştırma yapan Gensing, bununla birlikte başvurunun toplumdaki göçmenlerin güvenini kazanma bakımından önemli olduğu görüşünü dile getiriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.