İngiltere Başbakanı Cameron Tarihi Büyüklükteki Heyetle Çin’e Geldi

İngiltere Başbakanı Cameron Tarihi Büyüklükteki Heyetle Çin’e Geldi

İngiltere Başbakanı David Cameron, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın daveti üzerine üç günlük ziyaret için bu sabah başkent Pekin’e geldi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın daveti üzerine üç günlük ziyaret için bu sabah başkent Pekin’e geldi.

Bu sabah Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Li tarafından askeri törenle karşılanan Cameron’a 6 bakan ve aralarında Rolls-Royce, BP, Royal Dutch Shell, Barclays, HSBC, GlaxoSmithKline, Arup ve Virgin’in de üst düzey yöneticilerinin olduğu 120 işadamı eşlik ediyor. Bu aynı zamanda modern Çin-İngiltere ilişkileri tarihindeki en büyük ticari misyon oluyor.

Karşılamada Li, Cameron’a, ziyaretinin faydalı işbirliği ve iki ülke arasında haktan halka değişimi teşvik adına son derece verimli olacağına inandığını söyledi.

Cameron ise yeniden Çin’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, kendisine eşlik eden heyetin büyüklüğünün İngiltere-Çin işbirliği konusundaki arzusunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Ziyaretin, ikili ilişkilerdeki kaynaşmayı temsil ettiği belirtiliyor.

ZİYARETTE FUTBOL DA VAR

Ziyarette ayrıca İngiliz futbol profilini artırmak ve Çin futbolunun gelişimini desteklemek için Çin Süper Ligi ile bir anlaşma imzalanacak. Anlaşma için Cameron’a İngiliz Premier League Başkanı Richard Scudamore, İngiltere Milli Takımı ve Chelsea’nin eski yıldızı Graeme Le Saux eşlik ediyor.

İngiliz başbakan, Pekin’den sonra Çin’in Şanghay şehrinde de temaslarda bulunacak.

TİCARİ İLİŞKİLERE ÖNCELİK

Ziyaret sırasında Cameron’un, AB ile Çin arasında tam ölçekli serbest ticaret anlaşmasına destek vereceği ifade ediliyor. Söz konusu anlaşmanın sadece İngiliz ekonomisine katkısının yıllık 1,8 milyar İngiliz Sterlini (2,95 milyar dolar) olacağı da kaydediliyor.

İngiltere, 2010 yılında, Çin ile ticaret hacmini iki katına, yaklaşık 62 milyar sterline çıkarmayı hedeflediğini bildirmişti.

Bu yılın ilk 6 ayında Çin’e yapılan ihracatın yüzde 20 arttığı, Çin’in İngiltere’deki yatırımlarının da son on yılların en üst düzeyinde olduğu belirtildi.

2010 yılının Mayıs ayında İngiltere Başbakanlığı koltuğuna oturan Cameron, aynı yılın Kasım ayında Çin'e ilk resmi ziyaretini yapmıştı. Bu ziyaret Cameron’un ikinci Çin ziyareti oluyor.

İLİŞKİLER DALAY LAMA İLE YARA ALMIŞTI

İkili ekonomik ve siyasi ilişkiler, Cameron'un geçen yıl Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'yı Londra'da ağırlamasıyla yara almıştı.

Çin’in çok hassas olduğu bir konuda attığı bu adımın ardından Cameron, "ülkesinin Tibet'in bağımsızlığını desteklemediğini" açıklamıştı.

Cameron'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve diğer Çinli liderlerle de görüşmesi bekleniyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.